Poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti: aký je v tom rozdiel a čo sa oplatí

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 9. 2017
Je potrebné rozlišovať medzi druhmi poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Podľa toho postupuje aj poisťovňa pri riešení poistnej udalosti.
Poistenie nehnuteľnosti alebo domácnosti: aký je v tom rozdiel a čo sa oplatí

Zdroj: Shutterstock

Poisťovne sa často stretávajú aj s tým, že klienti nerozlišujú medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti. Poistenie nehnuteľnosti kryje škody na samotnej stavbe, poistenie domácnosti zasa na vybavení, čiže interiéri domu či bytu. Navyše poistenie nehnuteľnosti je jednou zo základných podmienok čerpania úveru na bývanie. Toto poistenie si zvyknú mnohí zamieňať práve s poistením domácnosti. Ide však o dve rozdielne veci.

Aký je v tom rozdiel

Zjednodušene povedané, poistenie domácnosti slúži na poistenie toho, čo by z domu vypadlo, ak by sme ho otočili naopak - teda nábytku, elektroniky a podobne. Poistenie nehnuteľnosti kryje zasa škody na samotných múroch a stenách stavby.

Problém môže byť v starej zmluve

S problémom, keď majú ľudia poistenú napríklad len nehnuteľnosť, ale domácnosť už nie, sa poisťovne stretávajú často najmä pri starších zmluvách a starších ľuďoch, ktorí mali v minulosti poistené len domácnosti, pretože byty patrili mestu či bytovému družstvu. Potom byty síce odkúpili, ale nehnuteľnosť si už nepoistili.

Ak teda napríklad praskne potrubie, poistka domácnosti im pokryje škody ako zatečený koberec či nábytok, avšak zatečenú maľovku či parkety už nie, pretože nemali poistenú nehnuteľnosť.

Ak máte v poistnej zmluve poistenie, ktoré sa týka iba nehnuteľnosti, napríklad, silný vietor počas letnej búrky zvalí strom na strechu, čím dôjde k poškodeniu budovy, teda nehnuteľnosti. Následne sa však cez vzniknutý otvor môže do vnútra liať voda a zničiť nábytok a zariadenie. Škoda spôsobená týmito atmosférickými zrážkami je len následná a príčinou poškodenia bol vietor, ktorý zvalil na strechu strom. Podľa toho bude postupovať aj poisťovňa.

Čo si vybrať? Ideálne kombinovať

Je treba rozlišovať medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti. Poistnú zmluvu a nastavenie podmienok treba aspoň raz ročne skontrolovať, aby v prípade poistnej udalosti bolo poistné plnenie zo strany poisťovne adekvátne aktuálnym podmienkam. Na poistení sa rozhodne neoplatí šetriť, ani sa spoliehať na to, že sa nič nestane.

Proti prírodným katastrofám uzatvorte poistenie nehnuteľnosti

Ak ste si teda kúpili či postavili nový dom v blízkosti rieky, kde každoročne hrozí riziko záplav, alebo je vysoká pravdepodobnosť iných prírodných katastrof, oplatí sa vám uzavrieť poistenie nehnuteľnosti. V rámci tohto typu poistenia sa poistenie vzťahuje na nehnuteľné veci ako rodinný dom; byt alebo nebytový priestor; rekreačnú budovu, vrátane technického, energetického a technologického vybavenia.

Poistenie nehnuteľnosti sa vzťahuje aj na:

  • stavebné súčasti
  • vedľajšie stavby (napr. garáž, garážové státie, garážový box; hospodárska budova, kôlňa, stodola, dielňa, letná kuchyňa, práčovňa, sklad a pod.)
  • stavebný materiál, stavebné mechanizmy a stavebné náradie
  • príslušenstvo bytu a spoločné časti bytového domu

Poistite si svoju domácnosť

V rámci poistenia domácnosti sa poistenie vzťahuje na hnuteľné veci, ktoré tvoria zariadenie bytu, rodinného domu, alebo rekreačnej budovy, slúžia na prevádzku domácnosti, alebo uspokojovanie potrieb poisteného alebo príslušníkov jeho domácnosti a nachádzajú sa v mieste poistenia a sú vo vlastníctve poisteného.

Za hnuteľné veci, ktoré zahŕňa poistenie domácnosti, sa považuje nábytok, koberce, oblečenie, obuv, elektrospotrebiče, audiovizuálna technika, náradie, ale aj starožitnosti a umelecké diela.

Na záver - malá rada. Pri zvažovaní poistenia by ste si mali vždy preštudovať poistné podmienky konkrétnej poisťovne uvedené v zmluve, aby ste vedeli, proti čomu všetkému ste chránený a do akej výšky. Predídete tak nepríjemným prekvapeniam v budúcnosti.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok