Ako si uľahčiť život a ušetriť vďaka slnečnej energii

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 9. 2017
Slnečná energia je najdostupnejšia a najčistejšia forma obnoviteľnej energie ktorú môžeme získať. Viete na čo všetko ju možno využiť?
Ako si uľahčiť život a ušetriť vďaka slnečnej energii

Zdroj: Shutterstock

Počas dňa za bezoblačného počasia dopadne zo Slnka na zemský povrch v priemere 1000 W/m2. Celkovo tak na Slovensku za rok dopadne na vodorovnú plochu približne 950 - 1200 kWh na 1 m2. Existuje už mnoho princípov premeny slnečnej energie na inú formu energie, najčastejšie je to premena na elektrická a tepelnú energiu.

Tak hovoria poučky o energii prijímanej zo slnka. Solárna energia má v dnešnom svete mnohoraké využitie. V tomto článku sa dozviete o viacerých spôsoboch využitia.

Čo všetko môže poháňať energia zo slnka

V dnešnej dobe môže byť už naozaj všeličo poháňané solárnou energiou. Určite poznáte napríklad solárne kolektory a panely, ktoré slúžia na ohrev vody, vykurovanie či výrobu elektrickej energie. Energia slnka je stále viac a viac využívaná na rôzne účely, a to najmä vďaka tomu, že táto energia nás prakticky nič nestojí.

Veľkým benefitom slnečnej energie je aj skutočnosť, že nám dokáže ušetriť nemalé finančné prostriedky. Vďaka solárnym zariadeniam môžeme poháňať totiž množstvo súčastí domácnosti. Od ranného holenia, cez vykurovanie domu, ohrev vody, osvetlenie až po vyhrievanie bazénu v záhrade. Možností, ako využiť potenciál slnka, máme dnes už ozaj mnoho.

Slovensko verzus Európa

Štát už rok a pol finančne podporuje slovenské domácnosti pri kúpe a inštalácii malého obnoviteľného zdroja energie. Jedným z podporovaných malých zdrojov sú aj slnečné kolektory. Tie zo strany slovenských domácností patria medzi najobľúbenejšie podporované malé obnoviteľné zdroje.

V rámci EÚ túto energiu najviac využíva Nemecko, po ňom Taliansko a na treťom mieste je Francúzsko. Na Slovensku sa v súčasnosti nachádzajú fotovoltické elektrárne s inštalovaným výkonom cez 0,5 GW, čo je menej než polovica výkonu Francúzska. Z pohľadu využívania slnečnej energie prostredníctvom slnečných kolektorov však v rámci regiónov Slovenska nie je veľký rozdiel. Najviac slnečného žiarenia zaznamenávame počas celého roka na juhu Slovenska, najmenej Orave a Kysuciach, pričom rozdiel medzi najchladnejšími a najteplejšími regiónmi v dopadajúcom množstve energie je len približne 15%.

Nie všetkým domácnostiam sa to oplatí

Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi výpočtami ekonomickej efektívnosti fotovoltiky. V prvom rade si overte návratnosť investície a jej výhodnosť pre vašu domácnosť.

Domácnosti by mali spozornieť už pri uvedenej ročnej úspore na energie, ktorá je bez ohľadu na špecifiká tej ktorej domácnosti neraz deklarovaná v stovkách eur. V ponukách býva často prezentovaná potenciálna úspora, všeobecne pre všetkých zákazníkov a preto ju nie je možné brať ako garantovanú.

Pri výpočtoch návratnosti a ekonomickej výnosnosti slnečných kolektorov sa vo väčšine prípadov používajú ceny elektriny na hornej hranici a nezohľadňujú jednotlivé tarify. Pri porovnaní s cenníkom preto mnohokrát zistíte, že uvedené ceny sú platné pre veľmi malú skupinu zákazníkov a v skutočnosti zákazníci reálne platia za variabilnú zložku menej, aj pod 0,10 eur za kilowatthodinu.

Zelená domácnostiam

Slovenské domácnosti sa už nejaký čas môžu uchádzať o podporu formou poukážky na inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) vďaka národnému projektu Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) s názvom Zelená domácnostiam.

Celý projekt je financovaný z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý riadi Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.

Medzi zariadenia na ktoré môžete získať dotáciu od štátu patria aj malé zariadenia na výrobu elektriny s výkonom do 10 kW:

  • fotovoltické panely
  • veterné turbíny

Alebo zariadenia na výrobu tepla, ktoré pokrývajú potrebu energie v rodinnom alebo bytovom dome:

  • slnečné kolektory
  • kotly na biomasu
  • tepelné čerpadlá

Zelená energia pre domácnosti: ako ju získať

Aké chyby ľudia robia pri žiadostiach o zelené poukážky

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok