Ako si zabezpečiť lepší dôchodok?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 27. 9. 2017
Netreba čakať, že dôchodok príde od štátu ako zlatý padák. Realita je čoraz bližšie k tomu, že sa musíme spoliehať sami na seba!
Ako si zabezpečiť lepší dôchodok?

Zdroj: Shutterstock

Oficiálny dôchodok v nedohľadne

V roku 2017 sa dôchodkový vek predĺžil na 62 rokov a 76 dní a toto číslo nie je konečné. Na základe vývoja priemernej strednej dĺžky života  na Slovensku sa bude pravdepodobne zvyšovať vek dôchodku každých šesť rokov o jeden rok. V roku 2050 by mal byť dôchodok na hranici 67 rokov.

Pri priemernej mzde, ktorá osciluje okolo 900 eur je  na mieste postarať sa o dostatočný finančný dôchodok pravidelným sporením a investovaním menších čiastok. Otázkou ostáva ako zacieliť stratégiu, aby sme sa nemuseli v otázke staroby spoliehať na štátne dávky.

Druhý pilier nie je výhra

Druhý pilier by mal byť štandard v zodpovednom zabezpečení vlastného dôchodku, no stačiť nebude. Stačí pár výpočtov. Z hrubej mzdy dnes putuje na dôchodkové sporenie 14%, pričom do DSS z nich 4,25% a každý rok sa tento odvod zvyšuje o 0,25% až na konečných 6% v roku 2024.

Toto zvýšenie pôjde na úkor odvodov do Sociálnej poisťovne, no v praxi to znamená, že pri hrubej mzde 900 eur ide na dôchodok do druhého piliera len niečo cez 5 eur a v roku 2024 to bude bezmála 8 eur. To je aj pri tých najvýkonnejších fondoch žalostne málo. Navyše problém je, že cez 80% sporiteľov má aktuálne peniaze v dlhopisových fondoch, ktoré mali výkon od 0,17 do 2,5%.

O bohatej penzii pri takto nastavených podmienkach nemožno hovoriť.  Aj preto sa Slovensko v hodnotení udržateľnosti dôchodkového systému uvádzanom v Pension Sustainability Index v roku 2016 ocitlo na 36 priečke. Ďaleko pred nami sú aj Česi, alebo napríklad Mexičania, či Peruánci.

Zaujímajte sa o vše úspory

Nelichotivý stav majetku slovenských sporiteľov v druhom pilieri je výsledok zmeny zákona v roku 2013, ktorá bola spojená s automatickým presunom úspor sporiteľov do garantovaných fondov. Práve do tých, ktoré zarábajú najmenej. A mnoho sporiteľov o tom dodnes nevie.  Pokiaľ človeku do dôchodku ostávajú stále dekády rokov, má aspoň priemerný plat a nechystá sa byť dlhodobo nezamestnaný, druhý pilier je vhodným riešením.

Aj napriek nízkym príspevkom dokáže pre dôchodok zarobiť v správnom investičnom fonde viac ako v konzervatívnom.  Prvým krokom vy malo byť nastavenie dynamickejšej investičnej stratégie. Oproti dlhopisovým fondom s výnosnosťou takmer na dne si indexové fondy pripísali vo väčšine prípadov za minulý rok dvojciferné zhodnotenia.

To už je dosť dobrý dôvod staviť na dynamickejšiu stratégiu. Netreba sa jej báť. Pri súčasnom  zákon sa aj tak po dosiahnutí 52 rokov veku čistá hodnota majetku sporiteľa s jeho zvyšujúcim sa vekom postupne presúva do dlhopisového garantovaného dôchodkového fondu. Ten má ochrániť peniaze pred stratami, ale ponúka nízky výnos. Je mrhaním mať v tejto kategórii úspory celý život. 

Tretí pilier stále málo atraktívny

Tretí pilier, ktorý sa označuje za ďalší diel stability v súčasnosti nie je príliš atraktívny. Dôvodom je nedostatok štátnej podpory cez zníženie daňového základu o maximálne 180 eur. To predstavuje ušetrených 34,20 eur ročne, čo je pre ľudí nezaujímavé. Hlavnou motiváciou vstupu do tretieho piliera sú príspevky zamestnávateľa, čo však dnes neuplatňujú všetci zamestnávatelia.

Navyše tretí pilier nie je podmienka na lepší dôchodok. V súčasnosti existujú na trhu výnosnejšie a likvidnešie možnosti zhodnotenia peňazí, ktoré v dlhodobom horizonte predstavujú výhodnejšie možnosti ako zhodnotiť financie. Vo všeobecnosti však platí, že čím viac pilierov, tým lepšie. A diverzifikovanie investičnej stratégie je pri dlhodobom sporení na dôchodkové časy pravidlo, ktoré je potrebné uplatňovať ako prvé. 

Investujte s dlhodobou víziou

Hľadáte možnosti investovania, ktoré dlhodobo prekonávali infláciu a zaisťuje výnos, Maroš Ďurik, CEO Across Private Investments hovorí o  indexových fondoch. Aj tu však platí, že najviac zarobíte pravidelným investovaním: „Postupné investovanie do indexových akciových fondov je, na rozdiel od jednorazového investovania, veľmi bezpečné. Desaťročná jednorazová investícia stratila počas najhoršieho obdobia na akciových trhoch za posledných 80 rokov (02/1999 až 02/2009) približne 9 %. Ak by však v rovnakom období bola táto jednorazová investícia rozdelená na 120 mesačných vkladov, výnos z nej by dosiahol až takmer 55 %,“ hovorí Ďurik. 

Pri priemernom investovaní sa financie zhodnocujú aj v období, keď sa po páde zotavujú do stratených hodnôt. Pričom jednorazová investícia je odsúdená na milosť a nemilosť výkyvov. Základom je teda investovať pravidelne a nakupovať podiely. V prípade výraznejších poklesov v dobrých fondoch dokonca je možné investíciu aj navýšiť. Ak budete pravidelne investovať čo najdlhšie, o svoju penziu sa báť nemusíte.

Čim skôr začnete sporiť, tým menej potrebujete odkladať. Ak chcete odísť na dôchodok v šesťdesiatke a máte tridsať rokov, stačí vám odkladať 50 eur aby ste pri zhodnotení 5%, mali na dôchodok nasporených 40.935 eur. S takou sumou sa už dá niečo podniknúť. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok