Hypotéka so štátnym príspevkom bude dostupnejšia pre viacerých záujemcov

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 2. 10. 2017
Zvýhodnená hypotéka pre mladých bude od októbra do konca roka dostupnejšia pre viacerých záujemcov. V porovnaní s uplynulým štvrťrokom sa totiž zvýši hranica maximálneho hrubého príjmu na získanie štátneho príspevku o 61 eur.
Hypotéka so štátnym príspevkom bude dostupnejšia pre viacerých záujemcov

Zdroj: Shutterstock

Zvýhodnený hypotekárny úver

Premýšľate nad vlastným bývaním? Na financovanie potrieb spojených s bývaním môžete do určitého veku a splnení príjmovej hranice získať zvýhodnený hypotekárny úver pre mladých. Úver v takomto prípade môžete získať s 3 % zvýhodnením oproti bežnej úrokovej sadzbe. Dvomi percentami sa na dotácií podieľa štát, jedným percentom banka. Aké podmienky musíte splniť, aby mohli banku žiadať o poskytnutie zvýhodnenej hypotéky pre mladých?

  • Príjmová hranica pre hypotéku pre mladých je vyššia

Od októbra dochádza k zvýšeniu stropu príjmu žiadateľov pre priznanie štátom dotovanej hypotéky pre mladých. Ide o pravidelnú štvrťročnú úpravu, ktorá sa realizuje v závislosti od kvartálnej hodnoty priemernej mzdy na Slovensku, ktorú zisťuje Štatistický úrad SR.  „Od októbra do decembra tohto roka môžu túto výhodnejšiu hypotéku získať všetci, čo mali vlani priemerný mesačný hrubý príjem do 1 227,20 eur mesačne. Je to o 61 eur vyššia hodnota ako platila uplynulé tri mesiace,“ vysvetľuje Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB.

V prípade dvoch žiadateľov (manželov alebo partnerov) výška spoločného príjmu nesmie presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, a teda 2454,40 eur. V prípade dvoch žiadateľov je jedno, kto akým dielom prispeje: môže sa teda stať, že príjem jedného z vás presahuje 1227,20 eur, avšak ak dohromady neprekročíte hranicu 2454,40 eur, o hypotéku žiadať spoločne môžete. 

  • Veková hranica od 18 do 35 rokov

Ku dňu podania žiadosti o hypotekárny úver musíte mať dovŕšených 18 rokov a neprekročiť 35 rokov veku. Rozhodujúci je vek k dňu podania žiadosti o hypotekárny úver. Posledný deň, kedy môžete podať žiadosť, je deň 35. narodenín. V prípade, že ste dvaja spoludlžníci prípadne manželia, musíte požiadavku na vek spĺňať obaja. Ak teda jeden z vás už dosiahol vek 36 rokov, strácate možnosť získať spoločne hypotéku pre mladých. O zvýhodnenú hypotéku môže žiadať už len jeden z vás. 

  • Maximálna výška hypotéky

Hypotéka pre mladých je zvýhodnená len do výšky 50 000 eur. "Neznamená to však, že si nemôžete vziať vyššiu hypotéku. Tá samozrejme môže dosiahnuť aj sumu vyššiu ako 50 000 eur, avšak zvýhodnenie je uplatnené len do tejto sumy. V priemere si však mladí berú vyššie hypotéky, vlani to bolo niečo vyše 66 tisíc eur tento rok je to suma nad 67 tisíc eur,“ doplnila Farkašová. Časť hypotekárneho úveru, ktorá presahuje túto hranicu, sa následne úročí štandardnou úrokovou sadzbou banky.

  • Úrokové zvýhodnenie

Príspevok pre mladých vo forme zvýhodnenej úrokovej sadzby sa poskytuje len na prvých  5 rokov splácania hypotekárneho úveru. Následne je úver úročený úrokovou sadzbou podľa podmienok konkrétnej banky. Bonifikácia znižuje výšku splátky hypotéky o desiatky eur. „Pri maximálnej, 50-tisícovej hypotéke možno usporiť mesačne 30 eur pri lehote splácania úveru 30 rokov. Počas celých 5 rokov trvania zvýhodnenia tak ušetrí klient viac ako 1 800 eur,“ doplnila Farkašová.

  • Účel hypotéky

Myslite na to, že musíte dodržať účel poskytnutého úveru. Tým je kúpa nehnuteľnosti,výstavba nehnuteľnosti alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti, pričom vo všetkých prípadoch ide o nehnuteľnosť určenú na bývanie.

Pozor ale na skutočnosť, že splnení vyššie uvedených podmienok nárok na štátnu bonifikáciu nemajú všetci žiadatelia automaticky. Pre získanie zľavy z úrokovej sadzby je nutné podať žiadosť o priznanie štátneho príspevku pre mladých k hypotekárnemu úveru. Voči štátnemu rozpočtu si nárok na štátny príspevok pre mladých uplatníte prostredníctvom banky na základe žiadosti, ktorú jej predložíte. Preto je potrebné sa v banke informovať, aký má daná banka presný postup pri žiadosti o štátny príspevok.

Aktuálne informácie nájdete:

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok