Na čo nezabudnúť pred začiatkom vykurovacej sezóny

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 10. 2017
Výrazné septembrové ochladenie predznamenáva nástup vykurovacej sezóny. Účty domácností i firiem za energie však nebudú závisieť len od toho, aká tuhá bude nadchádzajúca zima.
Na čo nezabudnúť pred začiatkom vykurovacej sezóny

Zdroj: Shutterstock

Vykurovacie obdobie sa oficiálne začalo už 1. septembra, avšak teplé radiátory možno pocítiť až po tom, keď teplota dva dni po sebe klesne pod 13 stupňov. A práve teraz je teda najvyšší čas na finálnu revíziu a rýchlu údržbu radiátorov. Viete, na čo všetko si treba dať pozor, aby ste eliminovali neželané poruchy a odstávky kúrenia a zároveň po zime neprekvapili vysoké nedoplatky?

Nedokončená alebo zlá výmena radiátorov

 

Najčastejšími problémami pri vykurovacom systéme, s ktorými sa v praxi stretávam, je nedokončená alebo technicky nesprávne vykonaná výmena radiátorov. Zlé tesnenie ventilov a spojov je tiež častým dôvodom vytopenia bytu a následne i susedov.

Základom dobre fungujúceho kúrenia je pravidelná údržba, ktorá dokáže v konečnom dôsledku ušetriť nemalé finančné prostriedky a zabrániť haváriám. Pred začiatkom vykurovania preto odporúča starostlivo prezrieť svoje radiátory a odhalené miesta s koróziou ošetriť. Vhodné je tiež utrieť prach a nečistoty.

Treba skontrolovať ventily

Odborníci navrhujú aj skontrolovať funkčnosť ventilov a ak javia akékoľvek chyby, informovať o tom čím skôr správcu. Ak sa obyvateľ priestoru stará o kúrenie sám, mal by vymeniť ventil. Počas celého leta a najmä v tomto období by mali termostatické hlavice zostať na maxime. Dôvodom je správny nábeh vykurovacej sústavy v bytovom dome.

Keď sa citeľne ochladí niekoľko dní po sebe, čo je predzvesť začiatku vykurovacej sezóny, radiátory treba ihneď odzvdušniť. Ideálne je, keď sa celý bytový dom odvzdušní naraz otvorením termoregulačných ventilov.

 

 

Nezabudnúť na stúpačky

Zároveň ak bývate v bytovom dome, je dobré poveriť kompetentnú osobu, aby preverila, či sú otvorené "stúpačky" v celom dome. Je to jedna z častých príčin, ak sú radiátory aj počas chladných dní studené a v bytovke sa z nevysvetliteľných príčin stále nekúri.

V prípade, ak na radiátoroch nie sú pomerové rozdeľovače tepla či iné určené meradlá, je podľa odborníka dobré vedieť, že legislatíva ukladá ich povinnú inštaláciu do konca roka 2016 pri budovách s centrálnym zdrojom tepla s podlahovou plochou väčšou ako 500 štvorcových metrov (m2)..

 

Skontrolujte si tesnenie okien a dverí

Zle utesnené okná a dvere môžu zvýšiť účty za vykurovanie až o pätinu, niekedy sa oplatí vymeniť staré za nové. Pred zimou je vhodné skontrolovať tesnenie a v prípade potreby ho vymeniť. Tesnenia sa dajú bežne kúpiť v obchodoch so stavebninami. Nejde o vysokú investíciu, takže výdavky sa pomerne rýchlo vrátia na úspore energií.

Namontuje si na radiátory termoventily

Termoventily dokážu ušetriť vyše desať percent nákladov na kúrenie. Radiátory nebudú zbytočne zapnuté - napríklad keď si miestnosť vykúrite varením alebo vďaka skleníkovému efektu počas slnečného dňa.

Nezabudnite si zavolať servisného technika

Ak kúrite plynom, mali by ste pamätať na revíziu plynového zariadenia. Vyžadujú ju aj poisťovne. Keď v prípade poistnej udalosti nemáte revíznu správu, poisťovňa nemusí prikročiť k poistnému plneniu a škodu nepreplatí. Udržiavať plynové rozvody a zariadenia v dobrom technickom stave prikazuje zákon o energetike. V rodinných domoch a bytoch sa odporúča zrealizovať revíziu raz ročne.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok