Hypotéka pre mladých – aké podmienky musíte spĺňať na jej získanie?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 23. 10. 2017
Bývanie vo vlastnom preferuje stále viac mladých ľudí. Dopyt po zvýhodnených hypotékach pre mladých je preto veľký. Čo však musí mladý jednotlivec alebo dvojica spĺňať, aby ju dostal/a?
Hypotéka pre mladých – aké podmienky musíte spĺňať na jej získanie?

Zdroj: Shutterstock

Na dnešnom trhu je ponuka hypoték pre mladých veľmi pestrá. Investovanie do vlastného bývania uprednostňujú hlavne mladomanželia. Banky sa predbiehajú vo výhodnejších úrokoch a nižších splátkach. Nízke úrokové sadzby však dvíhajú ceny nehnuteľností, takže je aj tak potrebné čerpať vyššiu sumu. Vďaka štátnemu príspevku k hypotéke sa výsledný výpočet splátky zníži aj o desiatky eur mesačne. Podmienky na schválenie majú všetky banky rovnaké. Najčastejšie sa uvádzajú tieto body.

1. Vek od 18 do 35 rokov

Ak chcete žiadať o hypotéku pre mladých so štátnym príspevkom, požaduje sa aj istá veková hranica. Žiadosť môže podať osoba, ktorá dovŕšila vek 18 až 35 rokov. Rozhodujúci je dátum podania žiadosti, ktorý musí byť v stanovenej vekovej hranici. Ak žiada o pôžičku pár, musia túto podmienku spĺňať obidvaja spolužiadatelia.

2. Príjmová hranica

Hranica priemerného príjmu sa mení každý štvrťrok a odvíja sa od priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve. Priemerný hrubý príjem žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prekročiť 1,3 násobok priemernej mesačnej hrubej mzdy za daný kvartál. Od októbra do decembra tohto roku je to suma 1227,20 eur. Pri spolužiadateľoch sa suma zdvojnásobuje.

Hypotéka pre mladých

3. Maximálna výška hypotéky

Maximálna požadovaná suma, na ktorú sa vzťahuje štátny príspevok je 50 000 eur a zároveň nesmie prekročiť 70% hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Žiadatelia si však môžu vziať aj vyšší úver, ale dotácia od štátu sa bude vzťahovať len na maximálnu hranicu. Sumu nad touto hranicou si banka úročí už štandardne. Aktuálna dotácia od štátu sú 3%, z toho 2% dáva štát a 1% poskytuje banka. Výhodné úroky sú platné len prvých 5 rokov. Po uplynutí tohto obdobia je úrok stanovený bankou.

4. Splatnosť a účel

Maximálna doba splatnosti je 30 rokov, pričom minimálna hranica sú 4 roky.

Účel hypotéky pre mladých má tiež svoje podmienky. Vo všeobecnosti sa udáva kúpa, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti, ktorá je určená len na bývanie. Štátny príspevok sa nevzťahuje na nadobudnutie výhradne pozemku. Hypotéku pre mladých nie je možné použiť ani na vyplatenie iného úveru. Nárok na štátny príspevok môže aj zaniknúť.

Častým dôvodom zaniknutia nároku na štátny príspevok je minimálna doba splatnosti. Ak do 4. rokov predčasne splatíte hypotéku, nárok zaniká a poskytnutú štátnu dotáciu musíte vrátiť. Dôležité je aj dbať na splnenie účelu a predloženie pravdivých a presných informácií. Týka sa to hlavne uvedeného veku a príjmu. Ak je zistené nepravdivé alebo nepresné predloženie týchto informácií, je to tiež dôvod na zánik nároku a poskytnuté úľavy z úrokov je povinné vrátiť.

  • Prevedenie hypotekárneho úveru na inú osobu je tiež častou príčinou vracania dotácie. Výnimkou je prevedenie záväzku na blízku osobu, pričom táto musí v čase prevedenia spĺňať podmienky získania štátneho príspevku. Je tiež potrebné sa informovať u príslušnej banky, aký postup je nutné pri žiadosti absolvovať.

Namiesto štátnych príspevkov bude daňový bonus

Ministerstvo financií plánuje zmeny vo forme udeľovania štátnych príspevkov. Zmeny by mali byť platné od 1. januára 2018. Cieľom je zjednodušiť proces prideľovania a dosiahnuť menej administratívy, ktorá je s tým spojená. Zmeny sa dotknú len nových pôžičiek prideľovaných od nového roka. Hypotéky, ktoré sú čerpané ešte pred novým rokom by sa mali riadiť starými pravidlami.

Dôvodom sú nízke úrokové sadzby bánk, pri ktorých 3% zo štátneho príspevku strácajú význam. Štátna podpora sa však nestratí, len sa zmení na odpočítateľnú položku z daňového základu. U zamestnancov sa to prejaví nižšou daňovou povinnosťou, prípadne preplatkom na dani z príjmov. Podnikatelia si budú môcť pri podaní daňového priznania znížiť daň o predmetný úrok.

Daňový bonus by mal byť vo výške polovice zaplatených úrokov banke počas prvých piatich rokov. Banka každý rok vystaví potvrdenie o výške zaplatených úrokov, z čoho polovicu si budete môcť uplatniť ako daňový bonus. Maximálny odpočet za jeden rok bude 400 eur. V praxi to znamená, že štát preplatí časť nákladov na úvery formou zníženia dane. Podmienky na získanie bonusu k hypotéke pre mladých však ostávajú nemenné.

Porovnanie aktuálnej ponuky bánk

Hodnota nehnuteľnosti: 85 000 €

Výška úveru: 60 000 €

Fixácia: 5 rokov

Banka Zaplatené celkom Mesačná splátka Úroková sadzba od
Prima Banka 81 346 € 214,09 € 0,00%
UniCredit Bank 81 346 € 214,09 € 0,00%
VÚB Banka 81 346 € 214,09 € 0,00%
Slovenská sporiteľňa 81 346 € 214,09 € 0,00%
otpbanka 82 163 € 216,45 € 0,09 %
ČSOB 82 184 € 216,71 € 0,10 %
Tatra Banka 82 239 € 215,40 € 0,05 %

Údaje platné k 23.10.2017

Zdroj foto: shutterstock

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok