Jesenné prázdniny 2020 sa na poslednú chvíľu posúvajú

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 10. 2020
Celoplošné testovanie ovplyvní aj termín jesenných prázdnin. Presúvajú sa na piatky a pondelky. Pribudnú dva ďalšie dni navyše.
Jesenné prázdniny 2020 sa na poslednú chvíľu posúvajú

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo obrany uviedlo na stránkach zmenu v dátume jesenných prázdnin. 

Jesenné prázdniny 2020

  • piatok 30.10
  • pondelok 2.11
  • piatok 6.11.
  • pondelok 9.11

Po takmer dvoch mesiacoch učenia mali mať školáci dva voľné dní: štvrtok 29.10. a piatok 30.10.

Súčasťou týchto prázdninových dní je aj Sviatok všetkých svätých, tzv. "dušičky".  Študenti si tak i po zmene môžu vychutnať 2 predĺžené víkendy.

Pozrite si kompletný kalendár prázdnin v školskom roku 2020/2021.

Začiatok vyučovania po prázdninách tak pripadne na utorok 3. novembra a 10. novembra.

Tip: Kedy je Halloween a ako vznikol?

Dušičky a zatvorené obchody

Sviatok všetkých svätých využívajú Slováci už podľa tradície k návšteve cintorínov.  Ak ste však boli zvyknutí zastaviť sa cestou z alebo na cintorín na nákup, tento rok to nepôjde len v nedeľu 1. novembra. Obchody budú na Slovensku zatvorené.

V nedeľu 1. novembra tak nakúpite len v malých obchodíkoch, kde bude predávať samotný majiteľ obchodu, na čerpacích staniciach alebo v pohotovostných lekárňach. Na druhý deň, kedy si pripomíname Pamiatku zosnulých, však už budú obchody opäť otvorené. Pamiatka zosnulých patrí medzi tzv. pamätné dni, pričom v roku 2020 je to v pondelok.

Sviatok všetkých svätých, 1. november, nie je sviatočný deň u všetkých našich susedov. Tento deň sa normálne pracuje v Českej republike.

Tradícia dušičky vs. Halloween

 

Sviatok všetkých svätých (1. november) a Pamiatka zosnulých (2. november), boli dni v minulosti, ku ktorým sa viazali mnohé zvyky a tradície. Dnes skôr navštívime hroby, zapálime sviečku, položíme kvetiny a zaspomíname na svojich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.

V minulosti sa na Sviatok všetkých svätých  pieklo pečivo v tvare kríža a v druhý deň zase koláč v tvare štvorca, naplnený sladkými plnkami. Tento koláč sa potom cestou z kostola rozdával chudobným. Aj naši predkovia verili, že po tieto dni resp. noci vychádzajú zosnulí zo sveta mŕtvych.

Poliaci, Rakúšania či ďalšie okolité krajiny navštevujú hroby podobne ako my. V západnej kultúre je noc pred 1. novembrom označovaná ako Halloween. Ľudia si zdobia svoje príbytky rôznymi strašidelnými ozdobami, sviečkami či vyrezávanými tekvicami. Tie mali podľa keltskej tradície odohnať duchov z podsvetia.

Na Halloween deti v týchto krajinách koledujú v rôznych strašidelných kostýmoch od domu k domu a získavajú sladkosti či nejaké drobné. U nás sa tzv. halloweenska koleda nepraktikuje, avšak z roka na rok pribúda halloweenskych diskoték a rôznych párty-večierkov.

Anketa

Ktorý sviatok oslavujete?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

prázdniny, sviatky, štát

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok