7 rád ako si vybrať povinnú poistku auta

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 6. 11. 2017
Nízka cena nie je dobré kritérium - nesprávny výber vás môže pri prvej poistnej udalosti dobehnúť. Radí Juraj Ufrla, okresný vedúci OVB Allfinanz Slovensko.
7 rád ako si vybrať povinnú poistku auta

Zdroj: Shutterstock

Ako si vybrať správne povinné zmluvné poistenie pre svoje auto? Nuž, pokiaľ sa rozhodnete len na zakláde ceny, mohli by ste si vybrať nevhodne.Prinášame vám rady, ako sa zorientovať v širokej ponuke povinného zmluvného poistenia.

7 rád ako si vybrať povinné zmluvné poistenie

1. Poistka cez internet nemusí byť najlacnejšia

Porovnajte si ponuku z internetu s ponukou od sprostredkovateľa.

2. Zaujímajte sa o PZP včas - aspoň 2 mesiace pred koncom

Najmenej dva mesiace pred koncom svojej poistky by ste sa mali zaujímať o aktuálnu ponuku poisťovní. Pri zmene poisťovne musí poisťovňa výpoveď obdržať najneskôr 6 mesiacov pred koncom zmluvy.

Juraj Ufrla vysvetľuje: „ Najlepšie je odniesť výpoveď osobne v 2 exemplároch a jeden si nechať potvrdiť (pri pošte sa poisťovňa môže vyhovoriť, že výpoveď neprišla v lehote a vy neviete dokázať opak). „

3. Ukončiť zmluvu pre neplatenie nie je úplne vhodné

Ak výpoveď nestihnete, nie stepovinní zostať v pôvodnej poisťovni ďalší rok. Novú poistku skrátka nezaplatíte a poisťovňa vám zmluvu vypovie.

„Má to však dve úskalia: aj keď ste do momentu,kedy vám poisťovňa vypovie zmluvu pre neplatenie, teoreticky poistený, poisťovňa môže (preneuhradené poistné) odmietnuť zaplatiť za škodu, ktorú ste autom spôsobili.Zmeniť poisťovňu môžete až potom, ako vám poisťovňa oznámi vypovedanie zmluvy(ak zmluvu uzavriete skôr, nebude platná – pôjde o tzv. súbeh zmlúv, ktorýnie je možný).“, varuje Juraj Ufrla.

4. Zamyslite sa nad rizikami, pred ktorými vás ma PZP ochrániť

Definujte si riziká, ktoré chcete ošetriť: Rozmyslite si ešte pred výberom, proti čomu sa chcete ochrániť aj podľa toho, či máte alebo nemáte havarijné poistenie.

Potom už môžete porovnávať ponuky poisťovní smelo podľa ceny

Ako vybrať vhodné PZP

5. Pripoistenie stretu zo zverou a proti živlom by nemalo chýbať

Obzvlášť ak nemáte zjednané havarijné poistenie, mali by ste pouvažovať nad pripoisteniami k PZP: 

  • Stret so zverou
    • Zraziť srnu alebo diviaka môže znamenať aj totálne poškodenie automobilu. Toto pripoistenie pritom stojí cca 15 eur ročne (pri poistnej sume 4 000 eur).
  • Prírodné živly
    • Pripoistenie proti povodni, zosuvu pôdy, víchrici a požiaru sa môže vyskytovať v základnom balíku povinného poistenia aj bez príplatku. Pokiaľ nie, cena tohto pripoistenia sa môže pohybovať okolo 10 eur pri poistnej sume 3 000 eur.
  • Poistenie proti zlému stavu vozovky
    • Toto pripoistenie vám ušetrí nervy aj čas. Náhradu za defekt spôsobený výtlkom totiž vymáhate od správcu komunikácie, a to môže niekedy trvať dlho. Stojí cca 10 eur ročne (poistná suma 1 000 eur).
  • Poistenie právnej ochrany
    • Pripoistenie vám zaručí advokáta a pokryje súdne a znalecké poplatky. Zíde sa vám najmä v zahraničí, kde dostanete tlmočníka aj advokáta.  Cena cca 48 eur ročne (poistná suma 35 000 eur).
  • Pripoistenie krádeže  auta
    • Ak máte staršie auto a nemáte havarijné poistenie, môžete si pripoistiť k PZP krádež. Stojí cca 30 eur ročne (poistná suma 4 000 eur).
  • Úrazové poistenie vodiča
    • "Veľmi užitočná poistka, ktorá vás odškodní za vaše zranenia pri autonehode. Pozor si treba dať na obsah: niekde kryje iba smrť a trvalé následky, v inej poisťovni aj ďalšie pripoistenia. Takéto poistenie stojí cca 15 eur ročne (poistená je smrť úrazom a trvalé následky úrazu s poistnou sumou 3000  eur a denné odškodné úrazu na 500 eur), jedna z poisťovní ho má dokonca v základnom balíku PZP.", vysvetľuje Juraj Ufrla.
  • Poškodenie čelného skla
    • Výklad NBS síce hovorí, že poisťovne by túto škodu mali preplácať aj vtedy, keď vinník nie je známy, avšak v praxi sa to nedeje. Poisťovne chcú svedka udalosti, pričom okolo by v tom čase nemali ísť žiadne iné autá, aby bol vinník jednoznačný. Prípadne sa môžete otočiť, naháňať auto, od ktorého kameň vyletel a presvedčiť vodiča o jeho vine. Pohodlnejšou alternatívou je pripoistenie čelného skla. Cena závisí od poistnej sumy, vzhľadom na časté škody však ide o pomerne drahé poistenie  (ročné poistné cca 48 eur pri poistnej sume 330 eur).

6. Preskúmajte podmienky Asistenčnej služby

Asistenčné služby zahŕňajú servis pri nečakanej poruche auta. Môže obsahovať opravu auta na mieste, výmenu pneumatiky, doplnenie benzínu, odťah do najbližieho servisu a ďalšie služby nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. Niektoré asistenčné služby majú finančný strop a niektoré obsahujú len určité z vymenovaných služieb alebo sa vzťahujú len na územie Slovenska. Preto by ste porovnaniu asistenčej služby mali venovať pozornosť a zamerať sa na takú kombináciu, ktorá najviac vyhovuje vašim požiadavkám.

7. Preverte si referencie

Referencie  k povinnému zmluvnému poisteniu sa na internete hľadajú ťahšie, na rozdiel od havarijného poistenia. Ako uvádza Juraj Ufrla: "majiteľ PZP väčšinou nerieši rýchlosť plnenia, keďže sa týka niekoho iného. Referencie vám poskytne finančný sprostredkovateľ, ktorý pomáha klientom pri poistných udalostiach a presne vie, ktorá poisťovňa je problematická.na rozdiel od havarijného poistenia referencie k PZP nenájdete na webe (majiteľ PZP väčšinou nerieši rýchlosť plnenia, keďže sa týka niekoho iného). Referencie vám poskytne finančný sprostredkovateľ, ktorý pomáha klientom pri poistných udalostiach a presne vie, ktorá poisťovňa je problematická."

Cenu ovplyvňuje aj vek klienta

„Ak rovnaké auto vlastní mladý vodič bez detí z veľkého mesta a 40-ročný muž s deťmi a trvalým pobytom na vidieku, cena je diametrálne odlišná.  Napríklad pri Hyundai i20 (1248 cm3, 62 kW, rok výroby 2014) je rozdiel až 550 eur. Avšak aj mladý vodič sa môže poistiť za prijateľnú cenu. Ak osloví finančného sprostredkovateľa, vyberie mu poisťovňu s prijateľným poistným a spoľahlivým preplácaním škôd.“ Dodáva okresný vedúci OVB Allfinanz Slovensko, Juraj Ufrla.

Modelový príklad: Hyundai  i20, 1248 cm3, 62 kW, rok výroby 2014

 Muž, 22 rokov, bezdetný, trvalý pobyt BA, poistná udalosť pred 2 rokmi
 Min. cena 82,11 €
 Max.cena 620,90 €
 Muž, 45 rokov, dieťa 10 r., trvalý pobyt Ábelová, žiadna poistná udalosť
 Min. cena 66,60 €
 Max. cena 103,55 €
Zdroj foto: Shutterstock

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok