Hypotéka pre mladých 2018: čo všetko sa (ne)zmení?

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 31. 10. 2017
Vedeli ste, že súčasné pravidlá úrokového zvýhodnenia hypotéky pre mladých platia len do konca roka? Prinášame vám stručný prehľad toho, na čo sa musíte pripraviť, ak v budúcom roku plánujete riešiť strechu nad hlavou prostredníctvom tohto produktu.
Hypotéka pre mladých 2018: čo všetko sa (ne)zmení?

Zdroj: Shutterstock

Hypotéky pre mladých 2018

Zvýhodnené hypotéky pre mladých do veku 35 rokov čaká od začiatku roka 2018 zásadná zmena – budú fungovať podľa nových pravidiel.  Mladí už nedostanú na hypotéke automaticky nižší úrok, čím sa im znižuje výška mesačnej splátky úveru, pretože po novom už štát nebude vyplácať úrokovú dotáciu priebežne každý mesiac. Mladí klienti však podľa nových pravidiel budú môcť získať daňový bonus raz ročne v rámci daňového priznania. Zmena sa týka zvýhodnených hypoték pre mladých uzatvorených po 1.1.2018.

Hypotéka


Hypotéky pre mladých 2017

Do konca tohto roka štát poskytuje podporu hypoték pre mladých vo forme priamej úrokovej bonifikácie. Úver môžu mladí ľudia získať až s 3 % zvýhodnením oproti bežnej úrokovej sadzbe, a to po dobu piatich rokov. Dvomi percentami sa na dotácií podieľa štát, jedným percentom banka. Od nového roka však už úroky nebudú znižované priebežne v mesačnej splátke úveru. Po novom pôjde o nepriamu podporu v podobe odpočítateľnej položky z daňového základu po skončení roka.

„Podpora bude realizovaná pri podaní daňového priznania, resp. v rámci ročného zúčtovania príjmov za predošlý rok, kedy si klient uplatní daňový bonus. Zníži si tak základ dane, a teda aj samotnú daň z príjmu,“ vysvetlila Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverových produktov vo VÚB. Klienti do veku 35 rokov tak od nového roka neušetria na nižších úrokoch, resp. nižšej mesačnej splátke, ale formou úľavy v daňovom priznaní. Ako to bude fungovať v praxi? Klienti budú dokladať potvrdenie od banky o zaplatených úrokoch za celý rok, za čo im daňový úrad spätne prizná daňový bonus.

Má to aj svoje výhody

Hoci mladí po novom neušetria priamo prostredníctvom nižších úrokov, budú mať väčší výber bánk pri rozhodovaní sa o hypotekárnom úvere. Kým doteraz mohli príspevok pre mladých poskytovať len hypotekárne banky, po zmene pravidiel by sa zvýhodnenie malo týkať aj úverov na bývanie, ktoré poskytuje širšie spektrum bánk na slovenskom trhu. Zmena počíta aj so zjednodušením administratívneho procesu pri vybavovaní úveru. „Zodpovednosť za uplatnenie bonusu prechádza na klientov,“ doplnila Angelika Farkašová z VÚB.

Čo sa nezmení pri hypotéke pre mladých od 1.1.2018

Základné podmienky týkajúce sa nároku na zvýhodnenú hypotéku pre mladých ostanú nezmenené.

•    Príjmový strop 1,3 násobku priemernej hrubej mzdy

Výška príjmu žiadateľa o zvýhodnenú hypotéku aj naďalej nebude môcť presiahnuť 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V prípade dvoch žiadateľov (manželov alebo partnerov) výška spoločného príjmu nesmie presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Mzdová hranica prechádza pravidelnou štvrťročnou úpravou, ktorá sa realizuje v závislosti od kvartálnej hodnoty priemernej mzdy na Slovensku. V období od októbra do decembra tohto roka môžu výhodnejšiu hypotéku získať všetci, čo mali vlani priemerný mesačný hrubý príjem do 1 227,20 eur mesačne. V prípade dvoch žiadateľov ide o dvojnásobok.

Zvýhodnenie do určitej výšky hypotéky

Hypotéka pre mladých je zvýhodnená len do výšky 50 000 eur, zároveň maximálne do 70 % hodnoty nehnuteľnosti. Neznamená to však, že nie je možné vziať si vyššiu hypotéku, avšak zvýhodnenie je uplatnené len do sumy 50 000 eur.

•    Zvýhodnenie platné počas prvých 5 rokov

Zvýhodnenie sa bude aj s novými pravidlami uplatňovať počas prvých piatich rokov splácania úveru.

•    Veková hranica

Ku dňu podania žiadosti o hypotekárny úver musí mať žiadateľ dovŕšených 18 rokov a neprekročiť 35 rokov veku. Rozhodujúci je vek k dňu podania žiadosti o hypotekárny úver. Posledný deň, kedy je možné podať žiadosť, je deň 35. narodenín. V prípade dvoch spoludlžníkov musia požiadavku na vek spĺňať obaja. Na tomto sa tiež nič nezmení.

•    Účel poskytnutého úveru

Aj v budúcom roku je nutné dodržať účel poskytnutého úveru. Tým je kúpa,výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti, pričom vo všetkých prípadoch ide o nehnuteľnosť určenú na bývanie.

Zdroj foto: pixabay

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok