Rodičovský príspevok v ČR bude ešte flexibilnejší: mamičky môžu dostať aj 1000 eur!

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 9. 11. 2017
České mamičky čaká od budúceho roka pozitívna zmena v oblasti čerpania rodičovského príspevku. Na aké novinky sa rodičia u našich susedov môžu tešiť?
Rodičovský príspevok v ČR bude ešte flexibilnejší: mamičky môžu dostať aj 1000 eur!

Zdroj: Shutterstock

Rovnako ako na Slovensku, tak aj v susednej Českej republike predstavuje rodičovský príspevok sociálnu dávku, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa. Najväčšou odlišnosťou v porovnaní so Slovenskom je spôsob výpočtu a dĺžka vyplácania . Na Slovensku dostávajú rodičia mesačný príspevok v jednotnej výške 213,2 eur počas 3, resp. 6 rokov v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa.

tehotna_3

Rodičovský príspevok v ČR 2017

V ČR je systém vyplácania dávky omnoho flexibilnejší a dáva rodičovi na výber – môže si zvoliť dĺžku, a tým prispôsobiť samotnú výšku príspevku. Ak sa rozhodne pre kratšiu rodičovskú dovolenku, dostáva mesačne viac, ak pre dlhšiu, dostáva menej. Príspevok je možné poberať do doby, kedy je prostredníctvom rodičovského príspevku vyplatená celková čiastka 220 tisíc Kč (približne 8461 eur).

V súčasnosti má žena, resp. rodič na výber, ako dlho chce rodičovský príspevok poberať - a to od dvoch do štyroch rokov veku dieťaťa. To znamená, že mesačná výška rodičovského príspevku je limitovaná a po vydelení minimálnym počtom mesiacov nepresahuje 11 500 Kč (približne 442 eur). Rodičia pri voľbe dĺžky vyplácania príspevku ale musia vziať do úvahy svoj príjem pred pôrodom a myslieť na to, že mesačná dávka nesmie presiahnuť 70 % 30 násobku predchádzajúceho vymeriavacieho základu (čomu zodpovedá výška materského).

Príklad: Mamička Miluše mala vo svojom zamestnaní hrubý mesačný príjem vo výške 27 350 Kč (1051 eur) na základe ktorého jej bola vypočítané mesačné materské vo výške 18 900 Kč (726 eur)- Po uplynutí materskej dovolenky a vyplácania materského si zažiada o vyplácanie rodičovského príspevku. Ak si zvolí najkratší variant, t.j. 19 mesiacov, tak bude mesačne dostávať 11 500 Kč (442 eur). Táto suma neprevyšuje 70 % 30 násobku predchádzajúceho vymeriavacieho základu, resp. výšku materského, ktoré poberala. Ak sa rozhodne, že si nechá príspevok vyplácať po dobu 24 mesiacov, bude dostávať 9166 Kč (352 eur).

Rodičovský príspevok v ČR 2018 – čo sa zmení od januára

Mamičky čaká v budúcom roku výrazná zmena týkajúca sa vyplácania príspevku. Čerpať ho budú môcť rýchlejšie a jednoduchšie. Podľa nových pravidiel tzv. zrýchleného čerpania príspevku si budú rodičia môcť celú sumu (220 tisíc Kč, resp. 8461 eur) vybrať počas kratšej doby, než tomu bolo doteraz. Minimálna doba čerpania rodičovského príspevku sa skráti na šesť mesiacov, čo rodičom umožní vyčerpať celkovú sumu príspevku rýchlejšie, než do konca druhého roka dieťaťa, ako je tomu dnes.

Tabuľka: Rodičovský príspevok 2018 – porovnanie ČR a SR

Rodičovský príspevok 2018
Slovensko
Česká republika
Typ príspevku
Štátna sociálna dávka
Štátna sociálna dávka
Výška príspevku
213,20 eur/mesačne
220 000 Kč (8461 eur) počas celej doby vyplácania
Dĺžka vyplácania
3 resp. 6 rokov
6 mesiacov - 4 roky

 •    S možnosťou skrátenia doby vyplácania rodičovského príspevku úzko súvisí zrušenie obmedzenia maximálnej výšky príspevku, ktorá je aktuálne na úrovni 11 500 Kč (442 eur). Jej výška ale podľa nových pravidiel platných od januára 2018 môže u rodiča s nadpriemernými príjmami pokojne prekročiť čiastku 20 tisíc Kč (770 eur). Zmena sa bude týkať najmä rodín s vyššími príjmami. Maximálna výška rodičovského príspevku bude aj po novom závisieť na výške príjmu pred nástupom na materskú dovolenku. Aj naďalej ale bude platiť podmienka, že výška dávky nesmie presiahnuť 70 % 30 násobku predchádzajúceho vymeriavacieho základu rodiča (výška materského).

•    Účelom zrýchleného čerpania rodičovského príspevku je umožniť rodičom s nadpriemernými príjmami rýchlejší návrat späť do zamestnania.  Zmena sa teda dotkne predovšetkým ľudí s vyššími príjmami.

  • Stiahnite si žiadosť o rodičovský príspevok

Príklad na rodičovský príspevok v roku 2018

Mamička Marie mala vo svojom zamestnaní hrubý mesačný príjem vo výške 55 000 Kč (2115 eur), na základe ktorého jej bolo vypočítané mesačné materské vo výške 28 050 Kč (1078 eur). Po uplynutí materskej dovolenky a vyplácania materského si zažiada o vyplácanie rodičovského príspevku. Výška rodičovského príspevku by v jej prípade nemala presiahnuť 28 050 Kč (70 % 30 násobku predchádzajúceho vymeriavacieho základu) čiže najrýchlejšie by mohla dávku vyčerpať za približne 8 mesiacov.
Môže však zvoliť akýkoľvek iný variant, napríklad 10 alebo 12 mesiacov:

A: po dobu 8 mesiacov: v mesačnej výške 27 500 Kč (220 000 Kč / 8 mesiacov)
B: po dobu 10 mesiacov: v mesačnej výške 22 000 Kč (220 000 Kč / 10 mesiacov)
C: po dobu 12 mesiacov: v mesačnej výške 18 333 Kč (220 000 Kč / 12 mesiacov)

Viac bábätiek, viac peňazí

Zmenu pravidiel ocenia určite aj rodičia dvoch či viacerých súčasne narodených detí, ktorí majú väčšie výdavky spojené so svojimi ratolesťami. Rodičom viacero súčasne narodených detí sa od budúceho roka zvýši celkový príspevok na 1,5 násobok zo súčasných 220 tisíc Kč (8461 eur) na 330 tisíc Kč (12 692 eur).

Koho sa zmena dotkne

Nové pravidlá sa, samozrejme, budú vzťahovať na rodičov, resp. mamičiek prechádzajúcich z materskej na rodičovskú dovolenku. Platiť budú však aj pre rodičov, ktorí poberali príspevok pred januárom 2018. Ak ešte nevyčeprali celú čiastku 220 tisíc Kč, môžu si vyplácanie dávky opätovne nastaviť podľa nových pravidiel. Musia však myslieť na to, že výška príspevku sa dá upravovať jeden krát za štvrť roku.

Zdroj foto: pixabay

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok