Tento rok bez "halloweenských" párty. Kedy je Halloween a ako vznikol tento sviatok?

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 10. 2020
Dušičky, sviatok všetkých svätých a na po iné roky i čas halloweenských párty. Čo je to vlastne Halloween, kedy sa oslavuje a kde vznikol?
Tento rok bez "halloweenských" párty. Kedy je Halloween a ako vznikol tento sviatok?

Zdroj: Shutterstock

Blíži sa Sviatok všetkých svätých a ľudia sa tešia na deň voľna. V posledných rokoch sa u nás však oslavuje aj sviatok, ktorý nie je až taký tradičný.

Začiatok novembra si už tradične spájame s dušičkami a jesennými prázdninami. Ľudia chodia na cintorín, kde čistia hroby svojich blízkych zosnulých a zdobia ich kvetinami. V našich končinách je tento sviatok veľmi pokojný a prežívame ho skôr v kruhu rodiny.

V posledných rokoch sa však ku nám dostáva sviatok, ktorý pre nás nie je typický. Halloween je už v Európe pomerne zaužívaný a vďaka globalizácií ho poznajú na celom svete. Na Slovensku sa stále polemizuje nad tým, či by sa tento zvyk mal u nás oslavovať. Málokto ale vie, kde vlastne vznikol.

Tip: Kedy sú obchody na Slovensku zatvorené

Vznikol v Európe

Halloween má svoje korene práve v Európe. Najčastejšie sa pripisuje starým Keltom, ktorí takto oslavovali koniec leta a príchod zimy. Verili, že počas poslednej októbrovej noci sa vracajú duše mŕtvych do nášho sveta a potulujú sa medzi nami. Práve preto im prinášali rôzne dary a chránili sa pred nimi zapáleným ohňom. Tiež sa maskovali strašidelnými maskami, aby zmiatli zlých duchov. V túto noc si tiež zvykli rozprávať strašidelné príbehy, ktoré však museli mať pozitívny obsah, aby si mŕtvi nevzali živých do záhrobia. 

V roku 837 pápež Gregor IV. vyhlásil, že tento pohanský sviatok bude patriť aj v kresťanskej cirkvi mŕtvym. Tak sa z 1. novembra stal Sviatok všetkých svätých a nasledujúci deň bol vyhlásený za deň Pamiatky zosnulým. Do USA sa Halloween dostal s prisťahovalcami z Írska a Škótska. Bolo to počas hladomoru v 19. storočí, kedy prišla na nový kontinent veľká časť populácie z Veľkej Británie. Pomerne rýchlo sa rozšíril po celej Severnej Amerike a časom sa zmodernizoval a komercionalizoval. Dnes ho už poznáme v podobe strašidelne ozdobených domov, vyrezávaných tekvíc so sviečkou a v maskách oblečených detí. Tie chodia od domu k domu a dostávajú od ľudí sladkosti alebo peniaze.

Halloween na Slovensku

 

Na Slovensko sa tento zvyk začal dostávať po roku 1989 a to najmä vlnou amerikanizácie, ale nie je u nás až tak zaužívaný. Najmä staršia generácia sa s touto tradíciou nestotožňuje a považuje ju za opak podstaty dušičiek. Naopak, mladší ľudia takúto formu vítajú a to hlavne vo forme halloweenskych diskoték a večierkov. Tie sú už pomerne zaužívané a bývajú organizované väčšinou posledný októbrový víkend.

V niektorých oblastiach sa ale už teraz vyskytujú strašidelne ozdobené domy a dokonca deti, ktoré chodia koledovať k susedom podobne ako v USA. Sú to však skôr ojedinelé a zriedkavé prípady. V konečnom dôsledku sa už každý sám slobodne rozhodne, ktorý sviatok bude oslavovať.

Komerčný sviatok

V krajinách, kde je Halloween celkom bežný sa každoročne minú na tento deň nemalé finančné prostriedky. Susedia medzi sebou súťažia, koho výzdoba je lepšia a strašidelnejšia. Nakupujú sa veľké množstvá sladkostí pre deti a rôzne kostýmy. Výnimkou nie sú ani akcie, ako je napríklad halloweensky beh ulicami mesta. Oslava tohto sviatku pripadá na predvečer a noc z 31. októbra na 1. november. Tento rok (2020) to bude vo sobotu.

Najväčšiu radosť majú deti, ktoré majú výnimočne všetko dovolené. Do masiek sa prezlečú už ráno a v škole sa venujú skôr zábavným aktivitám. Zvykom je ísť koledovať po zotmení a chodí sa od domu k domu v susedstve. Pri koledovaní sa používa známa americká fráza „trick or treat“, ktorá v podstate znamená „niečo sladké alebo trest“.

Ak natrafia na dom, kde im nedajú nič alebo im neotvoria dvere, zahádžu dom surovými vajíčkami, zničia výzdobu alebo zašpinia okná mydlom. Obľúbená forma takejto malej pomsty je aj obhádzanie domu toaletným papierom a keďže je Halloween, nikto ich za to nepotrestá. Každý sa však takému trestu snaží vyhnúť a spraví si veľké zásoby sladkostí. Na tento deň sa tešia aj obchodníci, ale tých viac tešia väčšie zisky.

Tekvica ako symbol

Asi najznámejším poznávacím znakom tohto sviatku je tekvica. Vydlabanú strašidelnú tvár s blikajúcou sviečkou pozná celý svet. Pôvodne však nešlo priamo o tekvicu so sviečkou. V minulosti sa oheň považoval za akúsi ochranu pred démonmi, neskôr to boli svetlonosi. Pôvodné obyvateľstvo Írska vydlabávalo tváre do repy a až neskôr sa začala používať práve tekvica. Tento symbol pochádza práve z írskeho folklóru a dnes je už neodmysliteľnou súčasťou halloweenskej výzdoby.

Anketa

Oslavujete Halloween?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+142
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dovolenka, mzda, sviatky

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok