Čo robiť v prípade, že partner neplatí výživné na dieťa?

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 6. 2021
Od čoho závisí výška výživného a hlavne, čo robiť, ak ich povinný rodič odmieta platiť? Prinášame informácie, ktoré vám pomôžu riešiť túto situáciu.
Čo robiť v prípade, že partner neplatí výživné na dieťa?

Zdroj: Shutterstock

Pod pojmom výživné či alimenty sa skrývajú náklady na život dieťaťa. Nie sú to financie iba na stravu, ale aj na oblečenie, bývanie, voľnočasové aktivity či návštevy u lekárov. Čiže všetky náklady, ktoré dieťaťu v rámci jeho života vznikajú. Dokonca aj také, ktoré nie sú bezprostredne nevyhnuté, čiže pokojne aj dovolenky, darčeky a výlety.

Ako postupovať pri neplatení výživného?

Ak si rodič neplní svoju povinnosť v rámci platenia výživného, zástupca dieťaťa podá návrh na vykonanie exekúcie súdnemu exekútorovi. Zástupca dieťaťa má právo na to, aby si vybral súdneho exekútora. Návrh na vykonanie exekúcie môže zástupca dieťaťa nadiktovať súdnemu exekútorovi aj do zápisnice priamo na exekútorskom úrade.

Súdny exekútor alebo jeho zamestnanci mu s uvádzanými skutočnosťami pomôžu. Návrh na vykonanie exekúcie pri vymáhaní výživného je oslobodený od súdneho poplatku. Je potrebné, aby zástupca dieťaťa presne určil výšku zameškaného výživného a uviedol sumu bežného mesačného výživného. Zameškané výživné je výživné, ktoré dieťaťu povinný nevyplatil do času podania návrhu na vykonanie exekúcie.

Čo všetko má vplyv na výšku výživného?

Výšku určuje súd, ak sa manželia nedohodnú sami. Berie pritom do úvahy možnosti rodičov, majetkové pomery a životnú úroveň. ,Aj keby nemal rodič príjem, ale mal by schopnosti a možnosti sa zamestnať,bude mať súd za to, že je schopný prispievať aj vyššou sumou. Príjem nie je vždy rozhodujúci. Súd prihliada aj na výdavky. Ak je napr. dieťa choré, má nárok na vyššie výživné.

Minimálna suma výživného? Menej ako 30 eur

Pri alimentoch je stanovená aj minimálna suma, ktorou musí rodič prispievať. Je to 30 % životného minima. Výška minimálneho výživného na dieťa je vo výške 29,42 eur mesačne. Maximálnu sumu zákon neurčuje, čiže to môže byť aj niekoľko tisíc eur mesačne.

Nulové príjmy však automaticky nevedú k stanoveniu minimálneho výživného. Hlavným kritériom určenia výživného totiž nie je váš aktuálny zárobok, ale vaše celkové možnosti a schopnosti pre dosiahnutie adekvátneho príjmu.

Pokiaľ sú vaše príjmy a majetkové pomery naopak priaznivejšie, môže súd určiť, že odôvodnenou potrebou vášho dieťaťa je aj tvorba úspor. V takom prípade vám súdnym rozhodnutím stanoví nielen tzv. bežné výživné, ale aj sumu nad rámec bežného výživného, ktorú budete poukazovať na osobitný účet maloletého dieťaťa zriadený rodičom, ktorému bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti. S peniazmi na tomto účte sa môže nakladať len so súhlasom súdu.

Čo robiť v prípade, že rodič tají svoje príjmy

Ak niekto zarába len minimálnu mzdu, hoci má oveľa vyššie výdavky, niečo nie je v poriadku. ,Súdy však takéto situácie poznajú a len tak neuveria povinnému rodičovi, pokiaľ tam niečo nesedí. Ako dôkaz môžete použiť na súde listinné dôkazy, výsluchy svedkov o životnej úrovni rodiča a iné.

Dokedy treba platiť výživné?

Lehota na výživné nie je určená vekom, ale schopnosťami dieťaťa samo sa živiť. ,Kedy nastane takýto právny stav, závisí od okolností konkrétnych prípadov. Napr. ak dieťa skončí vysokú školu, ale nechce sa mu pracovať, hoci by mohol, vyživovacia povinnosť zaniká. ,Ak má rodič povinnosť platiť výživné súdom, musí po jej zániku žiadať zrušenie rozsudku, inak by sa mohol dostať do problémov.

Ako riešia súdy neplatenie výživného?

Ak muž neplatí a má už súdne rozhodnutie, má žena dve možnosti, ktoré môže využiť naraz. Môže podať trestné oznámenie ak v priebehu 2 rokov nezaplatil minimálne 3 mesiace výživné. Určite však odporúčampodať aj návrh na exekúciu. Exekútor má okrem možnosti siahnuť na príjem a majetok rodiča aj právo podať podnet na zadržanie vodičského preukazu, ktorý takmer každý potrebuje. Je to dobrý nástroj, ako donútiť otca platiť, inak nebude môcť cestovať autom. ,Ak však ešte nemá súdne rozhodnutie, musí sa žena najskôr obrátiť na súd a žiadať, aby súd určil výživné.

Neplatí výživné, môže skončiť vo väzení?

Áno, môže sa to stať. Stane sa to však obyčajne až vtedy, ak už bol 1x odsúdený a pokračuje v neplatení výživného. Orgány činné v trestnom konaní nevymáhajú dlžné výživné. To je možné len v rámci exekúcie. Podanie trestného oznámenia môže len dopomôcť k dobrovoľnému dodatočnému zaplateniu dlžného výživného.

Ak si povinná osoba najmenej 3 mesiace v období dvoch rokov neplní zákonnú povinnosť poskytovať výživné, posudzuje sa takéto konanie podľa slovenského právneho poriadku ako trestný čin. V prípade, že osoba neplatí výživné z nedbanlivosti, hrozí jej až dvojročný trest odňatia slobody. Pokiaľ sa hradeniu výživného dokonca vyhýba úmyselne, môže ho súd potrestať aj trojročným väzením.

Vyššia trestná sadzba s hornou hranicou trestu odňatia slobody v trvaní až 5 rokov sa za zanedbanie povinnej výživy ukladá, ak povinný:

  • svojím konaním vydá oprávnenú osobu (typicky dieťa) do nebezpečenstva núdze,
  • spácha čin závažnejším spôsobom konania (napríklad neplatí po dlhší čas alebo neplní výživné viacerým osobám),
  • bol v predchádzajúcich 24 mesiacoch za trestný čin zanedbania povinnej výživy odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za uvedený trestný čin prepustený.

Môže žiadať jeden z manželov aj výživné na seba?

Právny poriadok SR priznáva nárok na príspevok na výživu rozvedenému manželovi. Môže oň požiadať ten z manželov, ktorý nie je schopný sám sa uživiť. Výživné na manželku sa rieši v osobitnom konaní, rovnako aj príspevok na rozvedeného manžela. Pokiaľ ide o príspevok na rozvedeného manžela, musia naň byť splnené podmienky. Súd nemusí vyhovieť návrhu, najmä vtedy, ak druhý manžel je schopný sa sám o seba postarať a živiť sa. Už z názvu vyplýva, že ide len o príspevok, nie o výživné.

Anketa

Aký je Váš rodinný stav?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok