Uber - aplikácia, ktorá zmenila spôsob prepravy

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 11. 2017
Internet bol dlho považovaný za virtuálnu realitu. Pokiaľ nezačal premieňať tú našu každodennú. Jedným z najlepších príkladov je Uber.
Uber - aplikácia, ktorá zmenila spôsob prepravy

Zdroj: Shutterstock

Každý môže zarábať ako šofér

Toto bola jedna z hlavných myšlienok, ktorá začala písať históriu Uberu v roku 2009. Vtedy sa nazýval Uber Cab a stál za ním Garrett Camp a Travis Kalanick, obaja ostrieľaní startupisti. V roku 2011 oficiálne spoločnosť predstavila v San Franciscu svoju aplikáciu, ktorá poskytovala luxusnejšiu triedu vozidiel, priemerne o 1,5-krát drahšiu ako bežný taxík.

V rovnakom roku sa spoločnosť premenovala na Uber a v roku 2012 zmenila charakter mestskej osobnej prepravy zdieľaním súkromných vozidiel. To znamená, že každý sa môže stať taxikárom a jednoducho a rýchlo si privyrobiť. Uber sa v roku 2014 rozšíril do 53 krajín a od roku 2015 je dostupný aj na Slovensku. Zatiaľ len v hlavnom meste, no už dnes vedenie spoločnosti pre médiá hovorí o smelých plánoch presunúť sa aj do Košíc. Uber na Slovensku podľa štatistiky využíva človek od 20 do 35 rokov, zbehlý v používaní moderných aplikácií.

uber

Potrebujete len auto a čas

Aplikácia Uber je založená na zdieľanej ekonomike, v ktorej si každý, kto má auto prakticky môže privyrobiť ako nezávislý partner. Základným biznis modelom je registrácia do aplikácie, pomocou ktorej vozí vodič za poplatok ľudí, ktorí o to majú práve záujem. Uber službu vždy prezentoval ako spolujazdu za poplatok, čím elegantne obchádzal bežné zákony spoplatnenej prepravy ľudí, ktorá je aj na Slovensku prísne regulovaná.

Vždy sú k dispozícii nízkonákladové autá za výhodné ceny, alebo aj vyššia trieda. Keď Uber prišiel na Slovensko, fungoval absolútne bez regulovania,  žiadne licencie, jednoducho nič. No postupne sa musel prispôsobiť zákonom.

Ako funguje Uber na Slovensku?

Na Slovensku má Uber dcérsku spoločnosť  Uber Slovakia, ktorá zabezpečuje marketing a poskytuje podporu pre vodičov pri registrácii, školeniach a podobne. Čo sa týka práv na aplikáciu a zmluvy s vodičmi, to zastrešuje holandská materská spoločnosť. Riaditeľ slovenského Ubera Tomáš Peťovský však pre médiá zdôraznil, že  75 percent z účtovanej čiastky ostáva na Slovensku.

To znamená, že pri jazde Uberom za 10 eur iba 25 percent, teda 2,5 eura, si vezme ako províziu Uber, ktorý ju zdaní v Holandsku. Ďalších 7,5 eura ide vodičovi. Z tých by mal odviesť daň z príjmu a odvádzať cestnú daň. Vodič Uberu je samostatný podnikateľ, alebo môže jazdiť pod flotilou aj bez živnosti.

Taxikárom v zuboch

Problémom je, že z pohľadu zákonov na Slovensku je  každá preprava osôb taxislužbou. To znamená, že vodiči Uberu by mali dodržiavať rovnaké pravidlá a regulácie ako taxikári. A práve tu je kameň úrazu a stret klasického podnikania so zdieľanou ekonomikou. Vodiči dávno neplnia rovnaké nároky na automobily, označenie, licencie, či poplatky, ako vodiči taxistlužby, ktorí sa však tiež môžu stať účastníkmi Uberu. Taxikári tvrdia, že nemôžu byť na trhu dva spôsoby prepravy. Jeden, ktorý okliešťuje zákon pravidlami a druhý, ktorý ich nerešpektuje. Slovenská legislatíva totiž umožňuje vykonávať osobnú prepravu do deväť osôb len ako licencované podnikanie – taxislužbu.

Pre sporné pôsobenie bol Uber v niektorých krajinách zakázaný. Problémy majú napríklad vodiči v Brne, kde už bola služba viac ráz zakázaná a nad jej osudom visí otáznik. Vo Viedni by napríklad vodiči Uberu od roku 2018 mali plniť rovnaké požiadavky ako klasické taxíky. Dalo by sa povedať, že takmer v každom meste, kde Uber pôsobí, sa vyskytli problémy.

Zmeny aj v centrále Uberu

Zmrákanie sa nad Uberom podporil v júni tohto roka aj odchod Travisa Kalanicka z vedenia spoločnosti.  K zákonným problémom s prevádzkou taxislužby sa pridali aj nelichotivé správy o atmosfére v podniku, či pokles tržieb taxikárov. Novým riaditeľom Uberu sa stal  Dara Khosrowshahi, ktorý prišiel z prostredia online cestovných kancelárií. Jeho vízie s Uberom sú smelé.

Chce zmeniť pravidlá, firemnú kultúru, ale rovnako najneskôr do troch rokov dostať spoločnosť na burzu. To nebude ľahké. Uber sa totiž tváril ako prototyp úspešného startupu, no pravda je taká, že aktuálne stojí pred Khosrowshahim aj otázka, ako dostať spoločnosť po siedmych rokoch strát do zisku.

Konkurencia nespí

Uber bol masívny, odvážny a dnes si udržiava náskok. No úspech najmä v zdieľanej ekonomike inšpiruje ďalšie služby. Na Slovensku tak možno okrem Uberu využívať aj  Hopin, Liftago, či Taxify, poskytujúce prepravu osôb na podobnej báze. Každý nový startup o niečo viac vychytá muchy konkurenta. Ak dnes štáty bojujú proti praktikám Uberu a snažia sa ho regulovať, okamžite vyrastajú ďalšie podobné systémy, ktorý legislatíva nedokáže okamžite obsiahnuť.

Zdieľaná ekonomika je omnoho flexibilnejšia ako súdy a politika. Dokonca sa zdieľaná preprava vo forme BlaBlaCar už posunula na obyčajné zdieľanie sedadla v aute pri presune na dlhšie vzdialenosti. Ďalej existuje množstvo uzatvorených skupín na sociálnych sieťach, kde stále ľudia poskytujú prepravné služby bez akýchkoľvek pravidiel.

Zdroj foto: pixabay

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok