Airbnb – bežní Slováci sa môžu stať hoteliermi

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 15. 11. 2017
Platforma Airbnb nevlastní ani jednu ubytovaciu kapacitu, no sprostredkuje viac ubytovania ako najväčšie hotelové siete.
Airbnb –  bežní Slováci sa môžu stať hoteliermi

Zdroj: Shutterstock

Príbeh zo San Francisca

Airbnb je typickým príkladom úspešného startupu, ktorý svoju povesť postavil na zdieľanej ekonomike. V číslach je dnes Airbnb sieť, ktorá poskytuje približne 3 000 000 ubytovacích kapacít vo viac ako 65-tisíc mestácha 191 krajinách. Aplikácia pracuje v 26-tich jazykových mutáciách, má cez 3000 zamestnancov a 150 miliónov registrovaných užívateľov. Pritom pred deviatimi rokmi bol ešte Airbnb len smelý nápad zakladateľov Joe Gebbia, Briana Cheskeho a Nathana Blecharczyka.

Dnes je hodnotená na 31 miliárd dolárov a patrí k najhodnotnejším startupom súčasnej doby. Svoj rýchly rozvoj si získala vďaka možnosti poskytovať turistom lacnejšie ubytovanie ako hotely a naopak bežným ľuďom často pomáha zaplatiť hypotéku, prenajať byt, chatu, či izbu, alebo sa stať prakticky plnohodnotnými hoteliermi.

Aplikácia airbnb

Ako na Airbnb zarobíte?

Stať sa poskytovateľom ubytovania cez Airbnb nie je nič zložité. Prenajímať ubytovanie môže absolútne každý.Je iba nutné spraviť registráciu užívateľa a je jedno, či poskytujete jednu izbu, byt, dom, alebo apartmán. Cenu si určujete sami, počítať je potrebné s 3 – 5% servisným poplatkom, ktorý platíte ako sprostredkovateľský poplatok. K tomu je však potrebné pamätať na povinnosť platiť daň z prenájmu ubytovania.

O tom, že fenomén Airbnb už nie je len „amatérskym“ prenajímaním hovoria aj čísla z AirDNA, ktorá analyzuje službu. Hoci je 65% poskytovateľov ubytovania stále jednotlivcov, už 35% pochádza z prostredia veľkých správcovských spoločností a pomer sa veľmi rýchlo presúva v ich prospech. Tak bolo napríklad možné dosiahnuť aj rekord z minulého roka v oblasti poskytovania ubytovania cez Airbnb. Hostiteľ, ktorý poskytoval v Londýne 881 ubytovacích kapacít dosiahol zisk 15,6 milióna dolárov. Na druhom mieste končil prenajímateľ z Bali s 504 jednotkami a ziskom 15,5 milióna. Tretí najbohatší hostiteľ bol z Kapského mesta, mal 114 kapacít a zarobil 7,6 milióna.

Čo sa však týka celkovej výnosnosti, podľa analýz najlepšie zarobíte za ubytovanie na Bali, kde je priemer na hostiteľa cez 40-tisíc dolárov ročné, dvojkou je Tokio, kde je priemerný zárobok 36-tisíc ročne a tretia Barcelona s cifrou cez 28-tisíc. Airbnb je však nielen o ponuke, ale aj o kvalite.

Dokonca v mnohých prípadoch prebieha hotely. Dôvod? Pre službu je kľúčová spokojnosť klienta. Takže poskytuje garanciu vrátenia peňazí, ak bol nespokojný. Preto sa dobrý hostiteľ snaží vyjsť klientovi v ústrety. Koniec - koncov, od dobrých referencií sa následne odvíja aj to, či si ho ďalší cestovatelia vyberú, alebo nie.

Prenajímajte aj zážitky

Airbnb k ubytovaniu ponúka aj možnosti objednať si zážitky. Teda to najlepšie z mesta, v ktorom sa ubytujete. Zážitky sú v podstate exkurzie, alebo sprevádzanie mestom a ďalšie aktivity ako koncerty, podujatia, či workshopy, ktoré vedú miestni hostitelia. Keďže sú domáci, vedia ukázať omnoho viac, ako bežné agentúry, alebo cestovky.

Na rozdiel od ubytovania tu je potrebné počítať so servisným a rezervačným poplatkom 20%, ktorý je rovnako účtovaný z ceny za zážitok.
Okrem poplatkov ako pri ubytovaní, tak aj pri zážitkoch by hostitelia nemali zabúdať na daňovú povinnosť. A práve tá je pri zdieľanej ekonomike často problémom. Výnimkou, nie je ani Airbnb.

Zodpovednosť za dane je na strane hostiteľa

Medzi najvyťaženejšie ubytovacie kapacity na Slovensku patria regióny Bratislavy, Košíc  a Piešťan. Vo februári bolo v databáze zaregistrovaných aj vyše 2 000 ponúk ubytovania zo Slovenska, v Čechách ich bolo až 15 000. Počet Slovákov, ktorí službu používajú v priebehu minulého roka vzrástol o 143 percent. Najviac inzerátov ponúka ubytovanie v hlavnom meste.

Minulý rok ich bolo 500, tento rok to je už 930 inzerátov. Hlavné mesto tým prichádza o peniaze z klasických ubytovaní. Podľa magistrátu sa zhruba z 93 ponúk ubytovania len dvaja prenajímatelia bytov zaregistrovali ako platitelia dane.
Ide o daň z príjmu a rovnako aj miestnu daň, ktorá sa v jednotlivých mestách líši.

Airbnb nie je zodpovedná za dodržiavanie zákonov v jednotlivých krajinách, ale samotní hostitelia. Takže ak sa vyhnete povinnosti platiť daň, spoločnosť za vás následky neponesie. Sídli v San Franciscu a preto je mimo jurisdikcie Európskej únie a navyše je len sprostredkovateľom služby.

Úskalia Airbnb

Airbnb podobne ako Uber má v mnohých krajinách problémy práve v súvislosti s platením daní a poplatkov, ale aj formovania vzhľadu samotného mesta. Napríklad Amsterdam bolo jedno z prvých miest, ktoré Airbnb začalo regulovať. Tu sa musí hostiteľ registrovať na úrade a nesmie poskytovať ubytovanie viac ako 60 dní v roku.

Ak sa napríklad susedia sťažujú, mesto mu odníme licenciu. Vo Francúzku je možné poskytovať ubytovane maximálne 120 dní v roku. V Barcelone vadilo mestu, že sa byty začali prenajímať a samotní obyvatelia boli vytláčaní mimo metropolu. V ponuke bolo až 20 000 kapacít cez Airbnb a mesto zaviedlo prísnu reguláciu. Podobný problém riešilo aj hlavné mesto Českej republiky. S Airbnb sa tak nespájajú len daňové problémy, ale aj fakt, že na atraktívnych adresách ľudia prestávajú bývať a radšej kapacity prenajímajú. Pre samotné mesto to však nie je žiaduca situácia.

Zdroj foto: pixabay

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok