Ojazdené SUV sa na Slovensku kupujú čoraz viac

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 11. 2017
V porovnaní s minulým rokom stúpol záujem takmer o polovicu. až o 43 %
Ojazdené SUV sa na Slovensku kupujú čoraz viac

Zdroj: Shutterstock

Záujem ľudí o SUV vozidlá láme rekordy. Za prvých desať mesiacov tohto roku ich najväčší predajca ojazdených automobilov na Slovensku predal o 43 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roka a dokonca o 74 % viac ako v roku 2015. Rebríčku kraľujú značky Nissan, Kia a Hyundai. Štvrtina jazdených SUV sa predá v špecializovanom SUV a Offroad centre v Bratislave.

Za posledné dva roky SUV významne rastú

Za posledné dva roky zaznamenal segment SUV a off-roadov výrazný nárast, či už je to v predaji nových vozidiel, ako aj jazdeniek. Už tretí rok po sebe vedie v rebríčku obľúbenosti modelov Kia Sportage. Na druhom mieste sa posledné dva roky umiestňuje Nissan Qashqai.

"Momentálny trend je taký, že zákazníci nebažia len po štvorkolkách. Od roku 2015 klesol predaj SUV s náhonom všetkých štyroch kolies o 15 %, čo sa prejavilo v prospech nákupu náhonu tých predných. Rastúca obľuba náhonu predných kolies pred 4x4 dokazuje, že SUV si ľudia nekupujú iba do terénu, ale bežne aj do mesta kvôli komfortu a bezpečiu," komentuje vývoj na trhu s vozidlami SUV generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Tabuľka: Top 10 napredávanejších modelov SUV a Offroad vozidiel

 2015 2016 2017
 1. Kia Sportage Kia Sportage Kia Sportage
2.  Toyota RAV4 Nissan QashqaiNissan Qashqai 
 3. Nissan Qashqai Hyundai ix35 Dacia Duster
 4. Dacia Duster Dacia Duster Hyundai ix35
 5. Hyundai Santa Fe Toyota RAV4 VW Tiguan
 6. Toyota CRV Škoda Yeti Škoda Yeti
 7. Hyundai ix35 VW Tiguan Toyota RAV4
 8. Kia Sorento  Toyota CRV Ford Kuga
 9. Škoda Yeti Hyundai Santa FeHyundai Tucson 
 10. Hyundai Tucson Ford Kuga Hyundai Santa Fe

Prameň: Údaje pochádzajú z najväčšieho autobazáru na Slovensku (AAA AUTO)

Naftové motory na ústupe? Na Slovensku takmer vôbec

Ani kauza Dieselgate neodradila vodičov od nákupu SUV s naftovým motorom. S miernym poklesom - o 4 % oproti minulému roku, stále vedú v predajoch SUV dieselové motory (68,7 %) pred benzínovými (31,3 %). Z motorizácií už tretí rok vedie 2.0 CRDi. Rovnako sa nemení ani vkus vodičov pri výbere farby, stále dominuje čierna, nasledovaná striebornou a bielou.

"V našom špecializovanom SUV a Offroad centre v Bratislave sa mesačne predá o 63 % SUV viac ako pred jeho sprevádzkovaním. S nástupom zimy očakávame ďalší nárast záujmu, ktorému už v týchto momentoch prispôsobujeme aktuálnu ponuku," hovorí Karolína Topolová.

Problém s kúpou SUV by však nemali mať ani mimo bratislavskí zákazníci. "Tí, ktorí majú naše centrum ďalej od svojho bydliska, využívajú našu bezplatnú službu prevezenia vybraného automobilu na ktorúkoľvek z našich ďalších trinástich pobočiek na Slovensku," dodala K. Topolová.

 

 

Z krajín V4 ponúkajú najdrahšie autá Slováci

Slovenskí motoristi si mohli v roku 2016 vyberať z viac ako 558-tisíc inzerovaných ojazdených vozidiel dostupných po celom Slovensku, Český trh ponúkal viac ako jeden milión vozidiel, v Poľsku takmer 2 milióny a v Maďarsku viac ako 680-tisíc.

 

Pri porovnaní priemerných cien ojazdených vozidiel v susedných krajinách sa Slovensko dostáva na prvé miesto. Domáci motoristi museli v minulom roku za ojazdené vozidlo ponúknuť viac ako 13 000 eur, pričom v Českej republike len niečo vyše 7 100 eur, v Maďarsku a 6 100 eur a v Poľsku dokonca iba takmer 5 500 eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok