Stavebné sporenie v roku 2018

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 29. 11. 2017
Stavebné sporenie patrí ku konzervatívnym formám zhodnotenia peňazí. Oplatí sa však len niekomu.
Stavebné sporenie v roku 2018

Zdroj: Shutterstock

Zlaté obdobie je už minulosťou

Stavebné sporenie, tak ako aj ďalšie tradičné bankové produkty, išlo s úročením vkladov poriadne nízko. Na Slovensku pôsobia tri stavebné sporiteľne. Prvá stavebná sporiteľňa, Wüstenrot stavebná sporiteľňa a ČSOB stavebná sporiteľňa. Konkurenčný boj však nehľadajte.

Pri uzatvorení stavebného sporenia totiž musíte všade splniť rovnaké podmienky. Tie určuje Zákon č. 310/1992 Zb. Zákon Slovenskej národnej rady o stavebnom sporení a tak isto všade získate aj rovnakú štátnu prémiu. Niektoré spoločnosti však poskytujú úľavy na poplatkoch, či bonusové výhody, preto sa vždy oplatí overiť aktuálnosť ponuky.

Stavebné sporenie

Samotný vklad sa na stavebnom sporení úročí aktuálne v priemere 1%, čo skutočne nie je veľa, no pri mizivých percentách na niektorých termínovaných vkladoch, je to stále lepší výsledok. Aj vzhľadom na to, že štát poskytne k sporeniu štátnu prémiu 5%, ktorá bude znamenať 66,39 eur,  no na jej získanie v roku 2018 bude potrebné vložiť dosť vysokú sumu, minimálne 1327,80 eur.

Zhodnotenie vkladu sa tak dostane kombináciou úročenia a štátnej prémie na 6% ročne. Vyplatenie štátnej prémie je garantované a zabezpečené v kapitole Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v plánovanom objeme 24 miliónov eur. Fakt, že stavebné sporenie má svoje zlaté obdobie za sebou hovorí aj percentuálny pokles štátnej prémie a naopak, stále sa zvyšujúca potrebná nasporená čiastka na jej plné získanie.

Tabuľka: Pokles štátnej prémie a rast minimálneho vkladu od roku 1996 do roku 2018

 

Rok  Výška štátnej prémie  Maximálna výška štátnej prémie v €  Minimálny vklad pre zisk štátnej prémie v €
 1996  40 %  199,16  497,9
 2000  30 %  199,16  663,87
 2005  14,5 %  82,89  572,28
 2010  12,5 %  66,39  531,12
 2018  5 %  66,39  1327,8

Výhodné investovanie pred koncom roka

Štátna prémia za rok 2018 je rovnaká ako v roku 2017, na jej získanie je potrebné vložiť tak isto 1327,8 eur. Ak uvažujete nad stavebným sporením, do konca roka máte ešte možnosť získať štátnu prémiu aj za tento rok. Stačí, ak si založíte stavebné sporenie a uložíte sumu 1327,8 eur. Uloženie financií práve pred koncom roka tak považuje mnoho klientov, za výhodné. No iba v tom prípade, ak chcú v stavebnom sporení pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

„Záver kalendárneho roka mnohí využívajú na uskutočnenie vkladov a získanie výhod stavebného sporenia,“ povedal Marcel Lőrinc, riaditeľ Úseku stratégie a vývoja produktov spoločnosti Wüstenrot. V praxi to znamená, že na sklonku roka váš vklad urobí za mesiac celkom slušné zhodnotenie.

Komu sa stavebné sporenie v roku 2018 oplatí?

Veľkou výhodou stavebného sporenia, ktorú oceňujú najkonzervatívnejší klienti, je garancia Fondu na ochranu vkladov. Teda rovnaká, ako je pri termínovaných vkladoch, či bežných účtoch. Oplatí sa aj tým, ktorí plánujú ročne uložiť presne 1 327,80. Nad tuto hranicu je suma totiž už úročená len bežným úrokom bez štátnej prémie. Pod túto sumu zasa nie je možné siahnuť na plnú prémiu, takže výnos bude nižší. Netreba samozrejme zabudnúť aj na viazanosť finančných prostriedkov na 6 rokov. Tá tiež nemusí vyhovovať každému.

K nasporeným finančným prostriedkom sa síce dostanete už po dvoch rokoch, no bez dokladovania stavebných prác môžete siahnuť len na vklady a úroky. Až po šiestich rokoch sporenia získate bez dokladovania celú nasporenú sumu vrátane získanej štátnej prémie. V treťom až šiestom roku trvania zmluvy o stavebnom sporení je na získanej štátnej prémie  nutné preukázať účelovosť.

Úver má stále svoje výhody

Výhodou stavebného sporenia v minulosti však bolo aj poskytnutie stavebného úveru, ktorý mal výhodné úročenie. Dnes sa však úver na stavebnom sporení pohybuje priemerne od 2,5 do 5%, čo je síce výhodnejšie ako bežný spotrebný úver, no v prípade niektorých hypotekárnych ponúk ťahá za kratší koniec.

Napriek tomu mu ostáva niekoľko výhod, medzi ktoré patrí hlavne fixná úroková miera počas celej doby splácania, či automatické pridelenie úveru po sporení, čo môže byť hlavne v budúcnosti pri prísnejšom metri na prideľovanie hypoték kľúčové. Ak preto plánujete nielen sporiť, ale si do šesť rokov aj požičať, je stavebné sporenie stále vhodný produkt.

„Vzhľadom na opatrenia finančného trhu, prísnejšie pravidlá poskytovania úverov a väčší dôraz na vlastné zdroje klienta, stúpa význam stavebného sporenia,“ dodáva Marcel Lőrinc.

Zdroj foto: pixabay

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok