Ako postupovať pri dopravnej nehode a čomu sa radšej vyhnúť

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 12. 2017
Vždy najprv poskytnite všetkým účastníkom nehody pomoc a zabezpečte miesto nehody. Zvážte, či je nutné volať políciu.
Ako postupovať pri dopravnej nehode a čomu sa radšej vyhnúť

Zdroj: Shutterstock

Čas nevrátite, už sa skrátka stalo. Ak sa vám nič vážne nestalo, uistite sa o stave všetkých cestujúcich vo vozidle. Vypnite motor, zapnite varovné svetlá a pokiaľ je to možné, zaistite vozidlo proti samovoľnému pohybu. Pokiaľ ide o nehodu viac vozidiel, zistite stav cestujúcich v ostatných autách a ak je to potrebné, poskytnite im aspon základnú prvú pomoc. Ponúknite sa, že zavoláte záchranku.

 

Ak nie je potrebné poskytovať prvú pomoc, snažte sa zabezpečiť miesto nehody. Nespoliehajte na to, že vás všetci ostatní uvidia. Označte s dostatočným predstihom miesto nehody výstražným trojuholníkom a čo najskôr si oblečte reflexnú vestu. Pri zníženej viditeľnosti sa pohybujte okolo áut s maximálnou opatrnosťou. Hlavne na diaľnici sa snažte všetkých dostať za zvodidlá mimo cesty.

Kedy volať k nehode políciu?

Privolať políciu musíte vždy, ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb, vznikla škoda presahujúca aspoň 3-tisíc eur, prípadne došlo k poškodeniu zariadenia komunikácie, škode na majetku tretích osôb či sa účastníci nehody nedohodli na vinníkovi nehody. Volať políciu je nutné aj v okamihu, keď nie ste schopní sami zabezpečiť miesto nehody.

Ak nie je nutné volať políciu a s ostatnými ste sa dohodli na tom, kto je vinníkom nehody, spíšte záznam o nehode. K tomu slúži univerzálny Európsky záznam o dopravnej nehode, ktorý vám dala vaša poisťovňa, poprípade si ho môžete stiahnuť na webe.

Postupujte podľa vyznačeného návodu a bodov, zakreslite polohu áut a získajte údaje od ostatných účastníkov nehody. Ako účastník nehody musíte poskytnúť údaje druhej strane.

Spravte fotodokumentáciu nehody

Urobte tiež fotky nehody, čo môže pomôcť pri riešení škody s poisťovňou. Na fotografiách by mala byť zreteľná poloha všetkých zúčastnených vozidiel a pohľad na celú situáciu. Hlavne na účely svojej poisťovne vytvorte čo najviac záberov poškodenia zúčastnených vozidiel. Nemusíte fotiť každý detail, ale aspoň aby ​​bolo poznať, v akom rozsahu bolo vozidlo poškodené. Zapíšte si, v akom stave auto je, čo sa poškodilo a čo po nehode nefunguje.

Spolu s tým si zapisujte dôležité údaje. Mená účastníkov nehôd, prípadných svedkov, čas a miesto nehody, počasie v čase nehody a podobne. Všetko by sa mohlo neskôr hodiť, ak sa bude nehoda riešiť napríklad s políciou, v správnom konaní, prípadne na súde.

Mohlo by vás zaujímať:

 

 

Privolajte k nehode asistenčnú službu. Ale svoju!

Pokiaľ nie je vozidlo pojazdné, prípadne s ním ďalšiu jazdu zakáže polícia, privolajte asistenčnú službu svojej poisťovne, alebo pokojne len kamaráta, ktorý je schopný zariadiť odťah vozidla. Ak sa na to necítite, radšej nepokračujte v jazde. Pre rad ľudí je nehoda šokujúci a stresujúci okamih a aj keď by mohlo byť auto pojazdné, je dôležité dobre zvážiť, či je rozumné a bezpečné pokračovať v jazde.

Pozor na rôznych pochybných "lovcov nehôd", ktorí prídu bez vyzvania a budú sa snažiť vnútiť účastníkom nehody svoje služby. Ak potrebujete asistenciu, vždy kontaktujte výhradne svoju poisťovňu alebo spoľahlivého známeho, ktorému môžete veriť.

Čo pri nehode rozhodne nerobiť

Zachovajte hlavne pokoj a nebuďte agresívny. Aj keď vám niekto rozbil auto a prekazil plány, už to nevrátite a fyzickou konfrontáciou a urážkami ničomu napomôžete. Naopak si tým značne skomplikujete hladké vyšetrenia nehody. Nikdy tiež neviete, kto vás natáča na video alebo fotí. Fyzický útok na domnelého vinníka nehody by sa mohol ľahko obrátiť proti vám.

Odporúčame tiež nikdy a za žiadnych okolností nevypovedať polícii priamo na mieste. Povedzte, že ste v šoku a vypovedať nechcete. Policajti môžu skúšať rôzne triky, ako vás na podanie vysvetlenia prehovoriť po dobrom či po zlom, ale majte na pamäti, že nie ste povinní ho poskytnúť a polícia ho na vyšetrenie nehody na mieste nepotrebuje. I keď budete sami presvedčení, že nie ste vinníkom, nikdy neviete, čo polícia použije proti vám. Môže sa to zdať ako banalita, ale stačí povedať niečo v zmysle: "No ja som ho videl, ako na tom bicykli ide z vedľajšej a nebrzdí, ale myslel som, že nakoniec zastaví."

Do úzkych vás môže dostať aj zdanlivo nevinné vyhlásenie, že ste sa necítili zdravotne dobre, mali hlavu plnú osobných či pracovných problémov a podobne. Naozaj je lepšie na mieste nevypovedať, najmä pokiaľ ide o vážnu nehodu so zranením alebo dokonca úmrtím iných osôb. V takom prípade odporúčame podať vysvetlenie až s časovým odstupom a najlepšie za prítomnosti právnika.

Ďalšie tipy

Ak ste nehodu nezavinili, overte si na webe poisťovateľov, či je vozidlo vinníka nehody zákonne poistené. V prípade nehody s vozidlom registrovaným v zahraničí si opíšte číslo zelenej karty. Akonáhle máte akékoľvek pochybnosti, vždy radšej volajte políciu.

Môže sa tiež stať, že účastník nehody bude chcieť z miesta odísť. Zapíšte si registračnú značku vozidla a snažte sa zapamätať model. Ak niekto od nehody uteká, ihneď volajte políciu.

Ak ste vinníkom nehody, postupujte v súčinnosti s ostatnými a pomáhajte, vyplňte protokol o nehode. Po spísaní záznamu o nehode potom kontaktujte svoju poisťovňu, u ktorej máte dojednané poistenie. Ona by potom mala väčšinu vecí už zariadiť za vás.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok