Na využitie starých pravidiel hypotéky pre mladých ostáva posledný mesiac

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 1. 12. 2017
Od januára 2018 sa štátny príspevok pre mladých mení na daňový bonus. Bude o niečo nevýhodnejší ako terajšia štátna prémia. Na výhodnejšiu hypotéku, na ktorú sa ešte budú vzťahovať staré pravidlá máte už len mesiac.
Na využitie starých pravidiel hypotéky pre mladých ostáva posledný mesiac

Zdroj: Shutterstock

Posledné termíny na hypotéku

Podmienky v jednotlivých bankách, pre využitie výhodnejšieho štátneho príspevku sa podľa zistení OVB Allfinanz Slovensko, najväčšej spoločnosti vo finančnom sprostredkovaní, líšia.

„Kým v niektorých bankách stačí stihnúť podpis úverovej zmluvy do 31. decembra, v niektorých je rozhodujúci aj dátum podania žiadosti. Napríklad v Tatra banke do 15. decembra a v Slovenskej sporiteľni do 3. decembra. Žiadosť pritom musí byť kompletná vrátane rezervačnej zmluvy na nehnuteľnosť alebo zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. Ak chcú mladí ľudia využiť výhodnejšie podmienky počas piatich rokov splácania, je najvyšší čas začať riešiť hypotéku,“ odporúča finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik.

Termíny niektorých bánk, ktoré musia splniť žiadatelia o hypotéku so štátnou bonifikáciou

  • ČSOB, UniCredit Bank: žiadosť o úver je nutné podať do 31.12.2017
  • OTP, VÚB: do 31.12.2017 musí byť podpísaná úverová zmluva
  • Tatra banka - do 15.12.2017 musí byť odoslaná žiadosť o úver vrátane kompletnej dokumentácie a následne do 31.12.2017 podpísaná úverová zmluva
  • Slovenská sporiteľňa - do 3.12.2017 musí byť podaná žiadosť a do 31.12.2017 podpísaná úverová zmluva

Hypotéka pre mladých 2018: aké sú nové pravidlá?

Zdroj: shutterstock

Úspora takmer 1 700 eur

Zákon umožňuje dočerpať hypotéku podľa pôvodných podmienok ŠPM. To znamená, že úver schválený v decembri 2017 bude prvých päť rokov zvýhodnený na úrokoch, na ktorý štát prispieva 2 % a banka 1%.

Pri dnešných nízkych úrokových sadzbách tak mladí ľudia splácajú prvých 5 rokov úver s prakticky nulovým úrokom.

„Podľa nášho prepočtu zaplatí mladých človek pri 50-tisícovom úvere na úrokoch za 5 rokov za nových podmienok navyše 1 694,32 eur. Ak mladí ľudia plánujú vlastné bývanie, je výhodné sa poponáhľať, stihnúť to ešte v decembri a využiť výhodnejšie podmienky“ odporúča Marián Búlik.

Daňový bonus

Pri úveroch schválených od 1.1.2018, si mladí ľudia môžu uplatniť daňový bonus  vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur. Systém bude fungovať podobne ako bonus na dieťa, takže sa bude uplatňovať v daňovom priznaní. Podmienky na získanie bonusu sa meniť nebudú. Základné kritériá ostávajú rovnaké a to: Mladí jednotlivec alebo pár do 35 rokov, s priemerným  mesačným príjmom do 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca a môžu si ho uplatniť na úver do max. 50-tisíc eur.

Príjem sa nebude posudzovať za kvartál, ale za celý rok. Vypadne možnosť nárokovať odklad istiny alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu, napríklad, pri narodení dieťaťa. Keďže daňový bonus sa nebude vzťahovať len na hypotéky, ale aj na ďalšie úvery na bývanie, pravdepodobne sa rozšíri počet bánk poskytujúcich úvery pre mladých.

Čo sa mení v podpore hypoték od 1.1.2018

  • ruší sa bonifikácia úrokovej sadzby, ktorá je dnes 2 + 1 percento (štát + banka)
  • zavádza sa daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac 400 eur ročne
  • na ten si môžu dlžníci nárokovať v daňovom priznaní, resp. pri ročnom zúčtovaní dane
  • ak by bola daň menšia ako nárok na bonus na zaplatené úroky, dlžník dostane preplatok
  • zanikne možnosť odkladu splátok pri narodení dieťaťa (presúvanie dlžoby do budúcnosti považuje bankový dohľad za neobozretné aj pri iných úveroch)

„Ak mladí ľudia reálne potrebujú vlastné bývanie, majú dostatočné úspory na dofinancovanie aspoň desiatich percent ceny bytu a výška splátky nepresahuje tretinu ich príjmu, odporúčam im čerpať hypotéku so štátnou podporou podľa súčasných podmienok. Mladí ľudia by sa však nemali zadlžovať unáhlene a viac ako skutočne potrebujú. Netreba zabúdať, že hypotéka je dlh, ktorý treba splácať dlhé roky bez ohľadu na to, aký má človek momentálny príjem či výdavky. Navyše, do svojich budúcich výdavkov by si klienti mali započítať aj rizikové životné poistenie pre vážne životné situácie. Poistné sumy odporúčam nastaviť adekvátne výške úveru,“ odporúča Marián Búlik z OVB.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok