Menšie pokuty za STK a emisnú kontrolu nebudú. Možno až v máji 2018

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 12. 2017
Ak majiteľ auta dodatočne absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí jednu tretinu z pokuty, sankciu budú považovať za uhradenú.
Menšie pokuty za STK a emisnú kontrolu nebudú. Možno až v máji 2018

Zdroj: Shutterstock

Zmiernenie sankcií má zaviesť nový zákon o prevádzke vozidiel, ktorý pred pár dňami poslanci posunuli do druhého čítania. Opozícia to kritizuje.

"Predpokladaná účinnosť nového zákona je navrhovaná na 20. mája 2018 z dôvodu povinnej transpozície smerníc EÚ," priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Znižovanie sľúbili ešte v roku 2016

Zámer znížiť pokuty za neplatné či chýbajúce emisné alebo technické kontroly pritom ministerstvo dopravy avizovalo ešte v decembri 2016.

Následne v marci tohto roku predstavilo návrh novely súčasného zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorý mal pokuty znížiť od júla 2017. Potom sa však v rámci legislatívneho procesu posúvala účinnosť novely až na november tohto roku.

Najnovšie bola novela zákona pred konečným hlasovaním z rokovania parlamentu opäť stiahnutá s tým, že problematiku zníženia pokút, a tiež aj liberalizáciu siete staníc technických a emisných kontrol upraví už nový zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, ktorý medzitým pripravilo ministerstvo dopravy a poslanci ho v stredu posunuli do druhého čítania.

Ako je to teraz a čo sa má zmeniť

V súčasnosti vodičovi hrozí v prípade chýbajúcej či neplatnej emisnej a technickej kontroly v obidvoch prípadoch pokuta vo výške 165 eur. Od 1. januára 2016 pritom platí, že ak majiteľ auta zaplatí do 15 dní dve tretiny z tejto pokuty, považuje sa sankcia za uhradenú.

Ministerstvo dopravy však chce po novom priniesť zmenu v tom, že ak si majiteľ auta dodatočne splní túto svoju povinnosť, čiže absolvuje technickú alebo emisnú kontrolu a zaplatí do 15 dní jednu tretinu z pokuty, táto sankcia sa bude považovať za uhradenú.

Emisná a STK kontrola

Kontroverzná liberalizácia

Nový zákon má riešiť aj liberalizáciu siete staníc technickej kontroly, pracovísk emisnej kontroly a pracovísk kontroly originality. Aj túto novinku pôvodne rezort dopravy navrhoval v novele súčasného zákona, názor poslancov parlamentu na takúto zmenu sa však rôznil. Dvojica vládnych poslancov Peter Náhlik (Smer) a Radovan Baláž (SNS) ju tak v októbri navrhla v pozmeňujúcom návrhu vypustiť z novely.

Liberalizácia trhu so stanicami technickej kontroly a emisnej kontroly by podľa ministerstva umožnila to, aby si takúto stanicu mohol založiť každý, kto splní zákonom stanovené podmienky. Ministerstvo by tak nelimitovalo počet staníc kontroly, ako je tomu v súčasnosti. Od zmeny si rezort sľubuje zvýšenie počtu staníc a odstránenie dlhých čakacích lehôt na tieto kontroly.

"Keď sa už schyľovalo k tomu, že parlament konečne odhlasuje zníženie drakonických pokút, minister novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v cestnej premávke stiahol z rokovania. A predložil úplne nový zákon. Namiesto toho, aby sa konečne skončilo s drastickým pokutovaním od 1. apríla 2018, teraz navrhuje minister v novom návrhu účinnosť až 20. mája 2018. Ani to ešte nie je isté, keďže v návrhu je obsiahnutá aj konfliktná liberalizácia staníc STK a EK, ktorá bola príčinou naťahovania rokovania," povedal poslanec SaS Miroslav Ivan.

SaS predkladala návrh na zníženie pokút už v decembri 2016 s účinnosťou od 1. mája 2017. Bez akéhokoľvek zdôvodnenia ho koalícia nepodporila.

"Teraz vládna koalícia už druhýkrát predkladá obsahovo takmer identické opatrenie sama. Motoristi sú držaní v patovej situácii o rok dlhšie, ako by museli. A to len pre márnomyseľné správanie sa koaličnej mašinérie, pre ktorú je dôležitejšie, kto zákon predkladá, nie, čo je jej obsahom," podotkol Ivan.

Národná asociácia STK má výhrady k liberalizácii trhu technickej a emisnej kontroly vozidiel. Predstavila konkrétne riešenia problémov. Navrhla Ministerstvu dopravy aj zrušenie osvedčení a kontrolných nálepiek STK a EK.

Zdroj foto - Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok