Darčeky z e-shopov pomaly dobiehajú kamenné prevádzky

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 12. 2017
Už len 20 % Slovákov kupuje všetky vianočné darčeky v klasických obchodoch.
Darčeky z e-shopov pomaly dobiehajú kamenné prevádzky

Zdroj: Shutterstock

Novembrový prieskum agentúry STEM/MARK na reprezentatívnej vzorke 523 Slovákov priniesol zaujímavé výsledky. Každý tretí Slovák má nakupovanie vianočných darčekov rozdelené tak, že asi polovicu kúpi v kamenných obchodoch a druhú online. Len pätina ľudí nakupuje všetko výlučne v klasických prevádzkach. Čoraz väčšiu obľubu navyše u nás získavajú zahraničné e-shopy, kde hrá prím kúpa oblečenia a elektroniky. Vo všeobecnosti až dve tretiny Slovákov zháňajú prekvapenia pre blízkych v predstihu - už počas novembra a začiatkom decembra. Stále sa nájde však aj dvadsať percent takých, ktorí riešia darčeky len pár dní pred Vianocami. Zhruba tretina opýtaných k výberu darčekov pristupuje pragmaticky, doma si navzájom povedia, kto čo chce. Ešte je tu však aj 8 percent tradične založených ľudí, ktorí píšu list Ježiškovi.

Online alebo klasika?

 

Z roka na rok vo svete a samozrejme aj na Slovensku pribúda ľudí, ktorí riešia nakupovanie vianočných darčekov pohodlne cez internet. Na druhej strane zase ubúda "klasikov", ktorí sú zvyknutí len na priamy predaj. Tretina ľudí u nás to má rozdelené tak, že asi polovicu nakúpi v e-shopoch a druhú polovicu v kamenných obchodoch. Traja zo stovky respondentov už všetky prekvapenia pre blízkych zaobstarajú výlučne online.

Stále je tu však ešte dvadsať percent Slovákov, ktorí zase všetko kúpia v klasických prevádzkach. "Oba spôsoby majú svoje pre a proti. Ak využijete e-shopy, vyhnete sa stresu z preplnených nákupných centier, čakaniu v radoch, dopravným zápcham či problémom s parkovaním. Na druhej strane je tu zase riziko, že tovar objednaný online nebude úplne taký, ako ste videli na ilustračných obrázkoch, prípadne je tu isté riziko, že k vám nedorazí včas. Počítať musíte aj poplatkami za jeho doručenie," hodnotí analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller. Vo všeobecnosti platí, že k online nakupovaniu inklinujú skôr mladšie ročníky a ľudia s vyšším vzdelaním.

darceky_eshopy_vianoce

Muži nakupujú na poslednú chvíľu

Keď sa pozrieme na to, kedy Slováci nakupujú darčeky, prieskum jasne ukázal, až dve tretiny ich radšej zháňajú s dostatočnou časovou rezervou, teda v priebehu novembra a začiatkom decembra. Dokonca sa nájde desať percent takých, ktorí ich postupne pokúpia v priebehu celého roka. Naopak, stále však je medzi nami aj pätina ľudí, ktorí riešia darčeky úplne "na knap", teda len pár dní pred Vianocami. "V tomto smere sú viac zodpovedné ženy ako muži, ktorí si nechávajú nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu omnoho častejšie", približuje R. Müller.

Mnohí riešia darčeky pragmaticky

Čím originálnym tieto Vianoce zasa prekvapiť svojich najbližších? Tak s tou to otázkou evidentne nemá problém viac ako polovica opýtaných, ktorí sa v prieskume vyjadrili, že ich dobre poznajú a tak vedia, aký darček ich najviac poteší. Zhruba tretina Slovákov k tomu pristupuje pragmaticky a doma si teda navzájom povedia, čo by kto na Vianoce chcel. Ďalších dvadsať percent zase nič nenecháva na náhodu už počas roka, kedy si zapisujú jednotlivé priania. No a máme stále aj skupinu ľudí, ktorí nedajú dopustiť na staré tradície - 8 percent Slovákov totiž každoročne píše list Ježiškovi so svojimi prianiami.

Zahraničné e-shopy sú trendy

Svet internetu nepozná hranice a platí to samozrejme aj pri kupovaní darčekov. Skoro štvrtina opýtaných ľudí na Slovensku ich nakupuje na zahraničných e-shopoch, kde drvivá väčšinu z nich spomína výhodnejšie ceny a taktiež väčší výber tovaru. Kupujú tam predovšetkým oblečenie, ale aj elektroniku (mobily, tablety, notebooky a pod.), hry a hračky, športové vybavenie či kozmetiku. "Čoraz viac Slovákov či Čechov nakupuje tovar napríklad aj v čínskych e-shopoch, kde sú ceny naozaj viditeľne nižšie. Každopádne je ale bezpečnejšie platiť kreditkou alebo mať nízko nastavené limity na karte. Neodporúčam tam ale nakupovať tesne pred Vianocami, pretože kým k vám domov tovar dorazí, môže ubehnúť aj niekoľko týždňov", radí R. Müller.

Ak ste to nezachytili, tak EÚ má pre spotrebiteľov jednu zaujímavú novinku. Európsky parlament prednedávnom schválil novú legislatívu, ktorej cieľom je zvýšiť ochranu spotrebiteľov pred podvodmi pri nákupoch cez internet a rýchlejšie odhaliť nepoctivých predajcov.

Kedy a za akých podmienok môžete vrátiť tovar z e-shopu? Prečítajte si náš praktický článok.

Niekde sa stále "nosí" aj handmade

Hoci väčšina ľudí u nás darčeky nakupuje, nájde sa aj 20 percent Slovákov, ktorí ich vyrábajú vlastnoručne. Tri štvrtiny z nich argumentujú tým, že takýmto spôsobom určite niekomu darujú originálnu vec. "Pre ďalších je to jednoducho radosť či koníček a nemálo ľudí za tím vidí aj určitú úsporu peňazí. Predovšetkým medzi mladými získavajú na popularite aj služby zdielaných dielní, kde si ľudia jednoducho požičajú potrebné náradie a nemusia ho kupovať. Nezriedka takto dokážu robiť aj na zložitejších projektoch, trebárs pre svojich blízkych vyrobiť originálny dizajnový nábytok," dopĺňa analytik Home Creditu R. Müller. Keď už "handmade", tak ide ale predovšetkým o dekorácie a menšie potreby do domácnosti, samozrejme nechýba štrikované a pletené oblečenie (šály, svetre, čiapky a pod.), ale aj ručne vyrábané hračky a šperky.

 

*Prieskum v novembri 2017 realizovala agentúra STEM/MARK na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 523 respondentov.

Zdroj foto - Shutterstock.com 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok