E-shopy už nemôžu trestať zákazníkov za to, že sú z inej krajiny

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 12. 2017
Vyjednávači Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie dosiahli dohodu o geoblokácii, čiže odbúravaní obchodných bariér v internetovom obchode s tovarom a službami v Európskej únii.
E-shopy už nemôžu trestať zákazníkov za to, že sú z inej krajiny

Zdroj: Shutterstock

E-shopy by už nemali rozlišovať zákazníkov podľa toho, či sú zo Slovenska, Nemecka, alebo napríklad z Veľkej Británie. Tovar, ktorý majú na stránkach, by mali rovnako predať všetkým a nediskriminovať ich podľa toho, odkiaľ sú.

Počíta s tým nová smernica, ktorú minulý týždeň schválili zástupcovia najvyšších európskych inštitúcií - parlamentu, Rady a Európskej komisie. Nové pravidlá by mali platiť od konca roka 2018.

Aj Slovensko prispelo k zmene

Novembrová medziinštitucionálna dohoda nasleduje takmer rok potom, ako sa slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ koncom novembra 2016 podarilo zabezpečiť všeobecnú dohodu členských štátov Únie pre geoblokáciu. Slovensko tak pomohlo presadiť návrh exekutívy EÚ, ktorá vlani v máji predložila balík opatrení v prospech európskych spotrebiteľov.

Ide o opatrenia, ktoré umožnia spoločnostiam a občanom kupovať a predávať výrobky a služby cez internet bez geografického blokovania, takzvanej geoblokácie. Nové nariadenie nadobudne účinnosť koncom roka 2018.

Úspech rokovaní vyjednávacích tímov v praxi znamená, že firmy už nebudú môcť brániť zákazníkom pri návšteve ich webových stránok alebo pri nakupovaní len preto, že majú bydlisko v inom členskom štáte EÚ.

Eshop - zahraničie

Kedy a za akých podmienok možno vrátiť tovar z e-shopu? Pozrite si náš praktický článok

Čo všetko sa zmení

Niektoré e-shopy v súčasnosti blokujú zákazníkov z určitých krajín. Napríklad im vôbec neumožňujú, aby si tovar na ich stránkach kúpili.

Robia aj to, že ak chce zákazník nakúpiť na českej stránke a tá má povedzme slovenskú verziu, tak ho bez jeho súhlasu presmerujú.

Prípadne chcú, aby človek zaplatil platobnou kartou, ktorá je vydaná v inej krajine. Všetko sú to podmienky, ktoré ľudí z určitých krajín môžu obmedzovať.

Po novom e-shopy budú musieť zabezpečiť, aby si ktokoľvek z Európskej únie mohol ich tovar kúpiť.

Neznamená to, že e-shopy automaticky budú musieť rozšíriť podnikanie do iných krajín, ale musia upraviť svoje obchodné podmienky tak, aby podľa krajiny nikoho nediskriminovali.

Čo garantuje nová dohoda

Občania budú mať širšiu a lacnejšiu online ponuku a budú môcť nakupovať tovar cez internet, prenajímať si auto alebo si kúpiť lístok na koncert v zahraničí za rovnakých podmienok, ako keby boli doma.

Pre podniky to zas znamená viac právnej istoty, odpadne potreba ovládať legislatívu všetkých členských štátov, a viac možností pre cezhraničné podnikanie a širšiu zákaznícku základňu.

Dohoda o geoblokácii neohrozí konkurencieschopnosť podnikov, lebo nové pravidlá nezaväzujú spoločnosti, aby zaručili rovnakú cenu všade. Pod platnosť tejto legislatívy však nespadá audiovizuálny materiál, napríklad televízne seriály, e-knihy, hudba či online hry.

Kde ľudia nakupujú vianočné darčeky viac - v e-shope či kamennej predajni? Pozrite si výsledky novembrového prieskumu

Zroj foto: shutterstock

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok