Od 1. januára možno ľahšie získať podporu v nezamestnanosti

Roland Regely | rubrika: Článok | 2. 1. 2018
Po novom vzniká poistencovi nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 2 roky.
Od 1. januára možno ľahšie získať podporu v nezamestnanosti

Zdroj: Shutterstock

Od 1. januára 2018 musí byť poistenec pre nárok na dávku v nezamestnanosti poistený najmenej dva roky v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Posudzovanie obdobia poistenia sa tak pre poistencov predĺži a zjednotí.

K dávke sa dostane viac ľudí

Zjednotí sa obdobie vyplácania dávky (podporné obdobie) na 6 mesiacov pre všetkých poistencov, teda aj tým, ktorí predtým pracovali na dobu určitú, resp. si dávku uplatnili z dobrovoľného poistenia. Znamená to, že k dávke v nezamestnanosti bude mať prístup väčší počet poistencov, ktorí si v minulosti platili poistné na poistenie v nezamestnanosti.

Ako to bolo doteraz

Do konca roka 2017 musel byť poistenec pre nárok na dávku poistený najmenej dva roky v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Tomuto poistencovi sa vyplácala dávka 6 mesiacov.

 

Dávka sa vyplácala 4 mesiace tým poistencom, ktorí boli poistení dva roky v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie ako zamestnanci na dobu určitú, resp. si nárok na dávku uplatňovali z dobrovoľného poistenia a nemali v posudzovanom období uzatvorený pracovný pomer na neurčitý čas.

Čo všetko sa mení od januára 2018

Od 1.1.2018 existuje jediná podmienka a jedna dĺžka podporného obdobia. Nárok na dávku v nezamestnanosti majú osoby, ktoré v posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie boli poistené v nezamestnanosti najmenej 2 roky. Podporné obdobie pre dávku v nezamestnanosti od 1. 1. 2018 je 6 mesiacov. Do doby poistenia sa započítava doba dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti a doby poistenia v nezamestnanosti z ľubovoľného právneho vzťahu zamestnanca - v zásade s pravidelným príjmom, napr.:

 

  • z pracovného pomeru
  • z dohody s pravidelným príjmom
  • iný právny vzťah s pravidelným príjmom.

 

Napríklad na dohody s nepravidelným príjmom sa poistenie v nezamestnanosti nevzťahuje. Tiež povinné poistenie szčo neobsahuje poistenie v nezamestnanosti. Preto sa takáto doba nezapočítava do doby poistenia v nezamestnanosti pre účely dávky v nezamestnanosti. Pozrite si aj praktický článok: kedy sa vyplácajú dávky v nezamestnanosti

nezamestnanost

 

Počíta sa aj PN, materské či ošetrovné

Do doby poistenia v nezamestnanosti sa započítavajú aj doby, kedy poistenie v nezamestnanosti trvalo, ale bola vylúčená povinnosť platiť poistné (napríklad zamestnanec na PN, poberajúci materské, ošetrovné). Do doby poistenia v nezamestnanosti sa nezapočítava doba prerušenia poistenia, s výnimkou, ak bolo poistenie prerušené z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.

Naďalej platí, že doba poistenia sa zisťuje pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie a do doby poistenia sa nezapočíta doba poistenia získaná pred vznikom nároku na predchádzajúcu dávku v nezamestnanosti.

Naďalej tiež platí, že dávka sa určí na deň ako 50 % denného vymeriavacieho základu (DVZ). DVZ sa zistí z obdobia poistenia v posledných 2 rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov vo zamestnanie. Vymeriavacie základy získané v toto období sa vydelia počtom dní, za ktoré sa platilo poistné (z dní poistenia sa vylučujú dni, kedy bola vylúčená povinnosť platiť poistné). Všetko o podpore a dávkach v roku 2018 nájdete v špeciálnej sekcii Podpora a dávky.

 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+37
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok