Poisťovací agenti: ako rozlíšiť amatéra od skutočného odborníka

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 1. 2018
Ako si vybrať toho správneho? Agent či sprostredkovateľ? Poradíme vám, ako rozpoznať dobrého finančného odborníka a čo by mal spĺňať.
Poisťovací agenti: ako rozlíšiť amatéra od skutočného odborníka

Zdroj: Shutterstock

Pri výbere životnej poistky alebo iného produktu súvisiaceho s poistením vás alebo vášho majetku je dobré sa poradiť. Nie je na tom nič zvláštne. Je však dobré sa obrátiť na niekoho, kto sa vyzná a nejde mu len o to za každú cenu uzatvoriť poistenie. Na to, aby ste odhalili dobrého poisťováka existuje niekoľko ukazovateľov.

Venuje sa poisteniu na plný úväzok

Robiť „poisťováka“ popri zamestnaní je dnes úplne bežné. No agent, ktorý sa nevenuje problematike naplno zvyčajne nemá čas na hlbšie vzdelávanie v danej oblasti. Dôležité je však poznať všetky možnosti, spôsoby, prípadne novinky, ktoré by sa mohli ktorému tomu klientovi hodiť najlepšie. Navyše,  agent pracujúci na plný úväzok sa tejto práci pravdepodobne plánuje venovať aj o 5 či 10 rokov, preto vám aj potom bude v prípade potreby či problémov k dispozícii.

Ako získať peniaze z vašej poistky? Pozrite, čo všetko vás čaká napríklad pri poveternostnej smršti.

Má veľa otázok a veľa počúva

Dobrý agent sa pýta a počúva, čo potrebujete, aké poistenia už máte, prípadne, aké sú vaše finančné možnosti. Následne sa vám snaží odporučiť ten najvýhodnejší produkt presne pre vás. Zlý agent sa snaží presvedčiť, nie poradiť. Nezaujímajú ho vaše potreby, chce jednoducho predať produkt a zarobiť, bez ohľadu na to, či je pre vás výhodný alebo nie.

Pri poistnej udalosti je nápomocný

Podľa správnosti by mal byť váš agent k dispozícií aj pri vzniknutých poistných udalostiach. Aj v takom prípade totižto často potrebujete pomoc a radu, či už pri vypĺňaní formulárov alebo pri samotnej komunikácii s poisťovňou. Postarať by sa mal najmä o bezproblémovú komunikáciu s poistným likvidátorom, aby sa vybavenie udalosti zbytočne nenaťahovalo.

poistna udalost

Preverte si ho

V súčasnosti pôsobí na Slovensku vyše 12 000 registrovaných finančných agentov, ktorí sprostredkúvajú finančné produkty v sektoroch poistenia, kapitálového trhu, vkladov, úverov, starobného dôchodkového sporenia a doplnkového dôchodkového sporenia. Všetci agenti sú registrovaní Národnou bankou Slovenska a práve registrácia je dôkazom o oprávnenosti podnikať vo finančnom sprostredkovaní.

Každý agent má vlastné registračné číslo, ktoré má klient právo poznať. Samostatní finanční agenti podliehajú priamemu dohľadu Národnej banky Slovenska, ktorá im na činnosť udeľuje povolenie a číslo povolenia je tiež vo verejne prístupnom registri Národnej banky Slovenska https://regfap.nbs.sk/search.php.

Dá vám dostatok času na premyslenie

Životná poistka je dôležité rozhodnutie. Preto by vám váš agent mal dať dostatok času na rozhodnutie, či ponúkaný finančný produkt použijete, alebo nie. Za uzatvorenie zmluvy zodpovedá klient osobne, a preto je dôležité, aby vstúpil do vzťahu, ktorému rozumie. Ak vytvára nátlak na rýchle a okamžité uzatvorenie zmluvy o finančnej službe, ide o neprofesionálne konanie a takýchto agentov je lepšie okamžite odmietnuť.

Je povinný preveriť vaše skúsenosti s finančými produktami

Vyberie vám vhodné finančné produkty, ale aj informuje, ktoré produkty nie sú pre vás vhodné vzhľadom na vaše finančné možnosti. Každé uzatvorenie zmluvy totiž predstavuje pre vás finančný záväzok. Platí, že výška platieb musí zodpovedať finančným možnostiam klienta, nesmie byť sprostredkovaný produkt, ktorý klient nedokáže hradiť vzhľadom na svoje príjmy.

Potrebujete poistiť dom či byt? Ukážeme vám, podľa čoho si vybrať.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok