Kde drží väčšina Slovákov svoje peniaze

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 1. 2018
Čistá hodnota majetku Slovákov v bankách v minulom roku klesla
Kde drží väčšina Slovákov svoje peniaze

Zdroj: Shutterstock

Slováci dlhodobo potvrdzujú trend, že pri zhodnocovaní úspor sú príliš konzervatívni. Vklady obyvateľstva vlani vzrástli o 0,9 mld. eur na 33,3 mld. eur. Slováci pritom najviac prostriedkov držia na bežných účtoch, zhruba 60 percent. Informovala o tom nedávno agentúra SITA.

“Medziročne najviac vzrástli vklady obyvateľstva na bežných účtoch, a to o 1,6 mld. eur, na úkor vkladov so splatnosťou dva roky a viac s úbytkom 0,9 mld. eur. Slováci zrejme málo plánujú, čo s prostriedkami urobiť,“ uviedol na tlačovej konferencii Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments.

Zadlžovanie pokračovalo

V minulom roku zároveň podľa Ďurika pokračovalo výrazné zadlžovanie Slovákov. Vlani sa zvýšilo o 3,2 mld. eur. Avšak čistá hodnota majetku Slovákov v bankách klesla v minulom roku na 1,5 mld. eur, kým v roku 2016 predstavovala ešte 3,8 mld. eur.

Peniaze Slovákov, ktoré vlani ostali na bežných či termínovaných účtoch, podľa Ďurika prerábali. V priemere zhodnotili Slováci v roku 2017 svoje vklady v bankách len o 0,33 %, a to pred zdanením výnosov. V roku 2016 to bolo 0,47 %. Reálne zhodnotenie vkladov sa vlani kvôli inflácii, ktorá bola na úrovni 1,3 %, dostalo podľa Ďurika až do mínusu 1 %. Objem majetku dôchodkových fondov dosiahol vlani 7,6 mld. eur. Úspory 80 % Slovákov sa v druhom pilieri vlani podľa Ďurika reálne znehodnotili. Pri inflácii 1,3 % garantované fondy zarobili podľa Ďurika len 1,1 %.

peniaze v banke

V podielových fondoch sa ukrýva 8 miliárd eur

Hodnota majetku v podielových fondoch sa medziročne zvýšila o 1 mld. eur na 7,7 mld. eur. Polovicu tejto sumy si pripísali novovzniknuté fondy. Najviac sa darilo podľa Ďurika akciovým investíciám s prírastkom 8,4 %, štruktúrovaným fondom pri raste o 4,3 %, zmiešaným fondom o 3,6 %, dlhopisové fondy sa zhodnotili o 1,2 %.

Slováci v priemere zhodnotili svoje investície vo fondoch o 3,3 % pred zdanením, v roku 2016 o 2,7 %. Avšak po zohľadnení inflácie bol vlaňajšok podľa Ďurika výrazne horší ako rok 2016, teda 2 % v roku 2017, v roku 2016 to bolo 3,2 %.

Kryptomeny rastú, treba však byť obozretní

V minulom roku podľa Ďurika výrazne rástli investície do kryptomien. Avšak ako upozornil, investovanie do kryptomien nie je pre bežných ľudí, ktorí sa investovaniu nevenujú. “Častokrát ma zaráža, že ľudia, ktorí nikdy neskúsili investovanie do akcií, zrazu vo veľkom zvažujú investície do kryptomien, ktoré sú oveľa rizikovejšie,” poznamenal Ďurik.

Optimizmus vládne na celom trhu. “Tento rok bude investície ovplyvňovať pokračovanie oživenia globálnej ekonomiky či zlepšené podmienky na trhu práce. Platy budú rásť rovnako ako inflácia, očakáva sa aj zvýšenie volatility,“ dodal Andrej Rajčány, Head of Portfolio Management Across Private Investments. Volatilita by však podľa neho nemala byť veľmi výrazná.

Odporúčania: Najmä pasívne investovanie

Ďurik odporúča, aby sa Slováci v prípade zhodnocovania svojich úspor zamerali na tzv. pasívne investovanie. “Aktuálne je práve pasívne indexové investovanie výhodnejšie v porovnaní s aktívne spravovanými podielovými fondmi, ktoré svojou výkonnosťou len veľmi zriedkavo prekonávajú indexové fondy,” skonštatoval Ďurik. V roku 2018 Ďurik favorizuje európske akcie či akcie rozvíjajúcich sa trhov a menších spoločností.

“Ľudia by si mali v prvom rade „upratať“ vo svojich financiách a orientovať sa na investície s vyšším výnosovým potenciálom. Neinvestovať na základe minulej výkonnosti, ale radiť sa s objektívnym a nezávislým poradcom. Uprednostnil by som produkty s daňovými výhodami, ako sú napríklad indexové fondy či dlhopisy. Ak investovať do akcií, tak postupne,” radí Rajčány. Pravdepodobnosť vyšších výnosov podľa neho bude tento rok práve v indexových fondoch.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok