Môže vám zamestnávateľ čítať súkromné e-maily v pracovnej pošte?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 25. 1. 2018
Rozvoj technológií zamestnávateľom umožňuje mapovať takmer každú aktivitu zamestnancov. Do akej miery je však zamestnávateľ oprávnený kontrolovať zamestnancov, aby tým neporušil právne predpisy?
Môže vám zamestnávateľ čítať súkromné e-maily v pracovnej pošte?

Zdroj: Shutterstock

Monitoring musí byť odôvodnený a vopred oznámený

Zákon, ktorý by určoval konkrétne hranice monitorovania zamestnancov, by ste v slovenskom právnom poriadku hľadali márne. Právne predpisy ponúkajú len všeobecné východiská. Mantinely narušovania súkromia zamestnancov je v konečnom dôsledku potrebné nastaviť vždy individuálne. Inými slovami platí, že zamestnanec pracujúci za pokladňou musí znášať inú intenzitu kontroly, ako napríklad stavebný robotník.

Zásadou je, že zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov narušiť súkromie zamestnanca na pracovisku či v tzv. spoločných priestoroch (napr. v závodných jedálňach, na chodbách či toaletách). Monitorovanie zamestnancov sa pripúšťa len vtedy, ak je odôvodnené osobitnou povahou činnosti zamestnávateľa. V drvivej väčšine prípadov pôjde o činnosť, pri ktorej je zvýšený záujem na ochrane majetku zamestnávateľa (napr. práca s drahým tovarom či väčším obnosom peňazí).

Dôvodom intenzívnejšej kontroly však môže byť aj snaha o zlepšenie dodržiavania pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci či ochrana obchodného tajomstva zamestnávateľa.

Vo všetkých ostatných prípadoch musí byť zamestnanec na sledovanie kamerovým systémom, vykonávanie záznamu telefonických hovorov či kontrolu elektronickej pošty vopred upozornený. Ak chce zamestnávateľ použiť ktorýkoľvek z vyššie menovaných spôsobov kontroly, musí ho prerokovať so zástupcami zamestnancov. Konzultovať pritom musí rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia aj dobu jej trvania; o všetkých uvedených bodoch musí navyše vopred informovať aj zamestnancov.  

Kontrola súkromnej komunikácie je veľmi problematická

Napriek rôznym snahám zamestnávateľov judikatúra stále jednoznačne zastáva názor, že kontrola komunikácie zamestnancov (vrátane elektronickej komunikácie na pracovnom e-maile či tzv. messengeroch) podlieha prísnym pravidlám. Dôvodom je najmä striktný postoj Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý trvá na tom, že súkromná korešpondencia nestráca svoj súkromný charakter ani keď je posielaná z pracoviska.

Preferenciu práva na súkromie zamestnanca potvrdil Európsky súd pre ľudské práva napríklad v kauze Bărbulescu proti Rumunsku. Spomínaný prípad sa týkal rumunského občana, ktorý bol prepustený zo zamestnania kvôli používaniu pracovných prostriedkov na súkromnú komunikáciu so snúbenicou a bratom počas pracovnej doby. Súd najskôr rozhodol v prospech zamestnávateľa.

Uviedol, že tento musí mať možnosť kontroly dodržiavania pracovnej disciplíny aj v súvislosti s využívaním elektronických foriem komunikácie. Veľká komora súdu ale rozhodnutie nakoniec zvrátila. Upozornila, že prezeranie súkromnej komunikácie (či už chatov alebo e mailov) je natoľko zásadným zásahom do práva na súkromie, že vyžaduje predchádzajúce upozornenie zamestnanca.

Môže zamestnávateľ čítať moje e-maily

Zamestnávatelia by mali pamätať na to, že názory Európskeho súdu pre ľudské práva rešpektujú aj slovenské súdy. V súlade s aktuálnou rozhodovacou praxou vám teda zamestnávateľ nemôže oprávnene monitorovať elektronickú komunikáciu, pokiaľ vás na monitorovanie vopred neupozorní. Upozornenie zároveň nesmie byť vágne – zamestnávateľ vám musí oznámiť, čo presne monitoruje a akým spôsobom to robí. Je samozrejmosťou, že upozornenie musí v prípade sporu preukázať.

Relevantným dôkazom je tak v drvivej väčšine prípadov len váš vlastnoručný podpis, ktorým potvrdíte, že vás zamestnávateľ s pravidlami monitorovania riadne oboznámil.
 
Ani včasné upozornenie však zamestnávateľovi podľa súdu nepovoľuje čítať súkromné e-maily či odpočúvať súkromné hovory. Výsledkom kontroly by malo byť len všeobecné zistenie. Takúto povahu má napríklad skúmanie, či si behom pracovnej doby posielate správy s osobami, ktoré nie sú v okruhu vašich pracovných kontaktov, prípadne či telefonujete na čísla, ktoré nesúvisia s prácou. Obsah komunikácie by teda zamestnávateľ zisťovať nemal.

Kamery môžu byť len tam, kde je to skutočne opodstatnené

Ak vás chce zamestnávateľ sledovať kamerovým systémom, môže tak bez vášho súhlasu urobiť len v odôvodnených prípadoch. V súlade s vyššie uvedenými pravidlami pre monitorovanie môže napríklad nastaviť kamery tak, aby snímali priestor predajne za účelom ochrany tovaru pred krádežou; zrejmým porušením súkromia by však bolo napríklad monitorovanie sociálnych zariadení, prípadne priestorov určených na to, aby v nich zamestnanci trávili prestávky v práci. Opäť platí, že na kamerový systém vás musí zamestnávateľ vopred upozorniť.

Osobná prehliadka pri vchode do zamestnania

Zákonník práce čiastočne upravuje aj tzv. osobné prehliadky. Tieto sa môžu realizovať pred vstupom na pracovisko (ako prevencia pred vnášaním nepatričných predmetov do zamestnania), ale aj pri opúšťaní pracoviska (kvôli zisťovaniu prípadných krádeží majetku zamestnávateľa).

Konkrétnejšie pravidlá pre vykonávanie osobných prehliadok treba hľadať v pracovnom poriadku vydaným zamestnávateľom. Všeobecne je stanovené len to, že pri kontrole musia byť dodržané predpisy o ochrane osobnej slobody a nesmie byť ponižovaná vaša ľudská dôstojnosť. V prípade nutnosti podrobnejšej prehliadky by vás teda napríklad mala prehliadať osoba rovnakého pohlavia.

Zdroj foto: shutterstock

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok