Kedy bude možné používať smart hodinky na platenie v obchodoch

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 2. 2018
Svet novodobých platobných prostriedkov prináša neustále novinky. Jednou z nich je aj možnosť platiť tzv.inteligentnými hodinkami. Kedy sa toho dočkáme na Slovensku?
Kedy bude možné používať smart hodinky na platenie v obchodoch

Zdroj: Shutterstock

Klasická peňaženka sa už v blízkej budúcnosti stane minulosťou, pretože ju svet nahradí nositeľnými zariadeniami. Už nebude potrebné štrngať vreckom plným drobných, zúfalo hľadať zatúlanú platobnú kartu alebo sa zaoberať deformáciami strihu našich nohavíc. Podľa predpovedí bude plných 62 percent nositeľných zariadení, často označovaných ako smart hodinky, obsahovať do roku 2020 platobné funkcie, oznámila spoločnosť Mastercard.

Okrem srdečného tepu už aj platobné funkcie

„Nositeľné zariadenia, ktoré donedávna zvládali len relatívne jednoduché úkony, ako je počítanie krokov alebo meranie srdečného tepu, získavajú so schopnosťou sprostredkovávať platby celkom nové možnosti,“ uviedol generálny riaditeľ Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko Miroslav Lukeš.

V roku 2016 mal trh so smart hodinkami hodnotu obrovských 16,2 miliardy dolárov, pričom sa očakáva ďalší rast aj rozširovanie schopností sprostredkovávať platby. Zvýšenie predajov v Británii o 45 percent v roku 2016 predstavoval jeden z najvýraznejších nárastov medzi európskymi krajinami: predalo sa tu neskutočných 13 miliónov nositeľných zariadení.

Bezkontaktné technológie ako obľúbená metóda platby

Hnacím motorom rastu trhu so smart hodinkami je predovšetkým dôvera v bezkontaktné technológie. V druhej polovici roku 2015 vzrástol v medziročnom porovnaní počet bezkontaktných platieb realizovaných v európskych krajinách takmer o 170 percent a v roku 2016 sa ich počet strojnásobil.

Objem mobilných platieb realizovaných v siedmich najvyspelejších krajinách EÚ (Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švédsko, Holandsko a Španielsko) vzrástol ku koncu roka 2015 na 52 miliárd dolárov, pričom v nasledujúcich piatich rokoch sa očakáva jeho strojnásobenie. V tom istom roku spotrebitelia v Británii utratili bezkontaktnými platbami 25 miliárd libier, zatiaľ čo v roku 2017 bola približne rovnaká čiastka – presne 23,23 miliardy libier – dosiahnutá len za šesť mesiacov.

Koncept funguje najmä vo veľkomestách

Sú to predovšetkým veľké mesta, ktoré ťažia z využívania rýchlych a bezpečných bezkontaktných platieb vo verejnej doprave. A nositeľné zariadenia tieto platby ešte uľahčujú. Stávajú sa tak stále obľúbenejšími a dopyt po nich sa v európskych krajinách len medzi januárom a júnom 2017 v medziročnom porovnaní zvýšil o 22 percent.

Napriek tomu, že je rýchlosť realizácie platby dôležitým parametrom, trvalo bezkontaktným platbám niekoľko rokov, než sa stali bežným spôsobom platenia. Nositeľné zariadenia sú teraz vďaka pokročilému zabezpečeniu na samotnom prahu podobne širokého uplatnenia.

Kedy sa bude platiť hodinkami na Slovensku

Na Slovensku si na možnosť platby pomocou nositeľného zariadenia zatiaľ musíme počkať. „V súčasnej dobe na slovenskom trhu túto možnosť žiadna z bánk neponúka, ale zo skúseností z okolitých trhov, kde sú už mobilné platby dostupné, vyplýva, že je to len otázkou nie príliš vzdialeného času,“ dopĺňa Lukeš.

Tokenizácia ako super bezpečná metóda

Systém Mastercard Tokenization sa významnou mierou podieľa na tom, prečo sú platby prostredníctvom nositeľných zariadení bezpečnejšie než doteraz. Vďaka tomuto systému je zaistené, že šestnásťmiestne číslo platobnej karty sa v smart hodinkách nikde nepoužíva ani neukladá – namiesto neho sa používa náhradný číselný kód, označovaný ako „token“, vystavovaný samostatne pre každé zariadenie, ktoré je schopné sprostredkovávať platby. Výsledné zabezpečenie, uplatňované pre digitálne platby je podobné elektronickému čipu platobných kariet.

Tokenizácia navyše pridáva ďalšiu úroveň zabezpečenia, pretože vlastné číslo platobnej karty zostává skryté, a to aj v priebehu platobnej transakcie v mieste predaja. Nakoľko väčšina ľudí dáva prednosť digitálnej peňaženke od svojej vlastnej banky, umožňuje tento postup jednoduchší prístup k dôveryhodnému spôsobu realizácie elektronických platieb.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok