Ako podať odklad daňového priznania v roku 2019

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 3. 2019
Kto môže podať odklad daňového priznania k dani z príjmov za rok 2018? O aký čas si možno predĺžiť lehotu podania?
Ako podať odklad daňového priznania v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Nestíhate podať daňové priznanie za rok 2018? Aj tento rok si môžete odložiť jeho podanie.

Komu sa oplatí podať odklad a komu nie

Posunutie lehoty je výhodné, ak ste v roku 2018 neplatili žiadne preddavky, nemáte našetrené na zaplatenie dane, musíte zaplatiť vysokú daň alebo jednoducho nestíhate spracovať a podať daňové priznanie. Naopak, posunutie lehoty podania je nevýhodné, ak ste platili vysoké preddavky, nová daňová povinnosť je nižšia a vy stíhate podať daňové priznanie načas.

 

Tento rok sa lehota o pár dní predĺži

  • Oznámenie musí byť podané najneskôr do 1.4.2018,
  • v oznámení musí daňovník uviesť novú lehotu na podanie daňového priznania, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorom podá daňové priznanie.

Maximálne možné predĺženie lehoty

  • Najviac o 3 celé kalendárne mesiace - podľa § 49 ods. 3 písm. a) ZDP v prípade daňovníka, ktorý nepoberal príjmy zo zdrojov v zahraničí. Daňovník musí uviesť v oznámení jeden z nasledujúcich dátumov: 30.4.2019, 31.5.2019, alebo 30.6.2019,
  • najviac o 6 celých kalendárnych mesiacov - podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP v prípade daňovníka, ktorý poberal zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí. V tomto prípade môže daňovník uviesť ešte aj ďalšie dátumy a to: 31.7.2019, 31.8.2019 alebo 30.9.2019.

Vzor žiadosti o odklad daňového priznania si môžete stiahnuť TU

Aké sú to príjmy zo zdrojov v zahraničí

Pojem príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí nie je úplne presne vymedzený. Treba však vychádzať z ustanovenia § 16 ods. 1 ZDP. Pôjde o príjmy, ktorých zdanenie v zahraničí z dôvodu ich zdroja na danom území môže ovplyvniť zdanenie týchto príjmov tiež v daňovom priznaní podanom na území SR. Ak by takéto príjmy neboli zdaniteľnými príjmami, či už v zahraničí alebo u nás, potom nie je dôvod na predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. V prípade, že daňovník oznámi predĺženie lehoty a v daňovom priznaní neuvedie príjmy zo zahraničia, hrozí mu sankcia.

Výnimky zo zákona

Možnosť využiť predĺženie lehoty na podanie daňového priznania majú automaticky daňovníci v konkurze, v likvidácii a taktiež dedič za zomrelého daňovníka. Žiadosť musí byť podaná správcovi dane najneskôr 15 dní pred uplynutím 3 - mesačnej lehoty na podanie daňového priznania.

Títo daňovníci si môžu lehotu predĺžiť najviac o tri kalendárne mesiace. Správca dane rozhodne, či daňovníkovi dovolí podať daňové priznanie v predĺženej lehote, resp. to zamietne. Voči tomuto rozhodnutiu sa už nemožno odvolať.

Dôležitá informácia je, že daňovník v konkurze, v likvidácii a dedič zomrelého daňovníka si nesmú predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania prostredníctvom odkladu.

Kedy treba uhradiť daň

Automaticky s lehotou na predĺženie daňového priznania sa posúva aj lehota na zaplatenie dane. Daň je potrebné uhradiť do konca novej lehoty.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok