Zmeny na bankovom trhu 2018

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 14. 2. 2018
Rast aj nové príležitosti, technologický rozvoj, no podmienky na získanie úverov sa sprísnia. Kvôli bezpečnosti sektora aj samotných spotrebiteľov.
Zmeny na bankovom trhu 2018

Zdroj: Shutterstock

Ekonomika porastie, úvery nie

V súčasnom roku by si mala Slovenská ekonomika pripísať ešte vyšší rast ako v minulom roku.  Zrýchlenie rastu HDP oproti roku 2017 bude stáť na automobilovom priemysle.

„Očakávame, že rast HDP sa dostane až k úrovni 4%. Pokračovať bude aj oživenie spotreby domácností, najmä vďaka vysokej zamestnanosti a rastúcim  mzdám,“ hovorí Alena Walterová  z VÚB.

To vytvára dobré predpoklady aj na vyššiu ekonomickú silu a lepšiu disciplínu pri splácaní úverov. Tak isto aj lepšie zázemie pre ich poskytovanie. Na druhej strane sa v tomto roku zmení metodika prideľovania úverov. Bude viac zodpovedná. Čo je najvýznamnejšia novinka na bankovom trhu. Pri nových úveroch a existujúcich úveroch so zostatkovou splatnosťou nad 8 rokov budú musieť banky zohľadniť, že úrokové sadzby v budúcnosti môžu vzrásť a aj pravdepodobne vzrastú.

Okrem aktuálnej splátky úveru budú vypočítavať aj splátku pri úrokovej sadzbe vyššej o 2 percentuálne body. Pri úveroch zabezpečených nehnuteľnosťou najviac do výšky 6 %. Tak isto bude do posudzovania úveru najmä pri dlhodobej viazanosti, vstupovať aj možné zníženie príjmu spotrebiteľa v prípade dosiahnutia dôchodkového veku. Jedinou výnimkou budú úvery, kde bude poskytovaný spotrebiteľský úver splatený skôr, ako dôjde k najbližšej refixácii úrokovej sadzby.

Nový limit schopnosti splácať úver

Okrem simulácie rastu úrokov Národná banka Slovenska zavádza aj limit na schopnosť splácať úver. Jeho cieľom je zabezpečiť, aby spotrebiteľovi zostala časť príjmu ako rezerva. Aby ho nepredvídateľné výdavky neuvrhli okamžite do dlhovej pasce. Podľa nového výpočtu sa čistý príjem žiadateľa o úver najprv zníži o jeho životné minimum a životné minimá detí. Zo zvyšku je následne možné použiť v súčasnosti 85 %, no od júla už len 80 % použiť na splátky úverov.  

Zmeny na bankovom trhu 2018

Ako to bude vyzerať v praxi ilustruje príklad Národnej banky Slovenska:

Manželia s dvoma deťmi s celkovým čistým príjmom vo výške 1 200 € splácajú úver na bývanie vo výške 100 000 € pri úrokovej sadzbe 1,8 % a splatnosti 30 rokov s mesačnou splátkou. Následne žiadajú o spotrebiteľský úver pri úrokovej sadzbe 8 % a splatnosti 8 rokov. 

  • Spoločný čistý príjem: 1 200,00 €
  • Životné minimum pre túto domácnosť: 520,76 €
  • Rozdiel medzi čistým príjmom a životným minimom: 679,24 €  
  • Požadovaná rezerva (vo výške 20 % tohto rozdielu): 135,85 €
  • Na splátky úverov zostáva: 543,39 €
  • Splátka úveru na bývanie pri úrokovej sadzbe 1,8 % + 2 %: 465,96 €
  • Na splátky spotrebiteľského úveru zostáva: 77,43 €

Problémové úvery ubudnú

Nové podmienky a opatrenia pri poskytovaní úverov sa netýkajú len Slovenska. Preto analýza UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia očakáva pokles problémových úverov. Banky ostatnú naďalej bezpečné, netreba sa báť o uložené peniaze. Lepšia stabilizácia bánk v regióne strednej a východnej Európy sa z časti dosiahla aj predajom problémových úverov, lepším inkasom a ekonomickým zotavovaním predovšetkým v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a v Slovinsku.

Preto sa očakáva, že aj zisk bánk pred zdanením ostane s najväčšou pravdepodobnosťou na súčasných úrovniach. Tie sú aktuálne vyššie, ako v západnej Európe.

Na vlne digitalizácie

Zmení sa aj bežné bankové prostredie ako ho poznáme dnes. Očakáva sa nástup využitia lepšej interakcie s klientom a zníženie nákladov. Trendom bude zvýšenie využívania mobilných a bezkontaktných kariet a NFC platieb. Koncom roka 2018 dôjde aj k implementácie Google Play na slovenskom trhu a responzívnejší sa stane internet banking slovenských bánk.

Výrazne zmení  svet poskytovateľov bankových služieb rozširovanie služieb bankovníctva  z bankových domov ma fintechy – teda menšie spoločnosti zameriavajúce sa na bankové inovácie, ktoré začínajú bojovať o priazeň trhu. Preto bude digitalizácia jedným z hlavných pilierov bankového trhu v budúcnosti.

 Úroky neporastú

Negatívnou správnou pre investorov a dobrou pre dlžníkov je, že úrokové sadzby na bankovom trhu ostanú ešte pár mesiacov pri zemi. Hoci finančné trhy počítajú s plánom amerického Fed-u zdvihnúť úrokové sadzby v roku 2018 celkovo 3-krát, do Európy sa tento trend nedostane. ECB ešte len začína znižovať tempo rastu tlačenia peňazí a k sadzbám sa ani budúci rok nedostane. Prvé zvýšenie úrokových sadzieb v Eurozóne je teda možno až v polovici roku 2019.

Zdroj foto: shutterstock

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok