Preklepové domény. Čo sú a ako na nich zarobiť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 2. 2018
Za chyby sa platí a v prípade preklepových domén prinášajú do vreciek internetových podnikateľov s doménami státisíce dolárov.
Preklepové domény. Čo sú a ako na nich zarobiť?

Zdroj: Shutterstock

Čo sú preklepové domény?

Stalo sa to už každému. Zadávate do internetového prehliadača názov stránky a zrazu zistíte, že ste niekedy úplne inde, ako ste chceli byť. V tom lepšom prípade vás zahltia reklamy, v tom horšom napríklad nelichotivý obsah. Práve o tom sú preklepové domény. Využívajú buď pochybenie v samotnom názve domény, alebo sa pohrajú s koncovkou a namiesto .com majú .eu, prípadne ďalšiu z množstva iných možností.

V celosvetovom meradle miliardy ľudí robia miliardy preklepov a preto tým najlepších doménam tečú milióny dolárov prakticky z ničoho. Harvardský inžinier Benjamin Edelman pripravil štúdiu o preklepových doménach a z jeho analýz vyplynulo, že približne 4,4 preklepových domén je v rukách majiteľov originálnych stránok a až 95% patrí šikovným podnikateľom parazitujúcim na úspechu iných značiek. Odhaduje sa, že najnavštevovanejších 100 000 zarába takmer pol milióna dolárov ročne.

 

Na čom zarábajú preklepové domény?

Podľa Benjamin Edelman 80% preklepových domén podporuje reklamy typu pay-per-click. Často sa na preklepových doménach zobrazujú reklamy, ktoré propagujú správne napísanú lokalitu spolu s konkurentmi stránok. Ďalších 20% takýchto domén zahŕňa statické presmerovania na iné stránky. Mizivé percento pritom ponúka reálne služby.

Príkladom je napríklad predaj leteniek, kde si cez preklepovú doménu nakúpite skutočne letenky, ale provízia ide sprostredkovateľovi preklepovej domény. Ďalšou možnosťou je napríklad nákup domény svetovej korporácie s národnou doménou, z ktorej následne idú provízie majiteľovi za predaj originálnych produktov, alebo služieb.

Typosquatting je v kurze

Nákup a podnikanie preklepových domén sa v internetovom prostredí sa oficiálne nazýva typosquatting. O tom, že ide vcelku o výhodný biznis hovorí fakt, že podľa odhadov je 10 – 20% domén napísaných zle. Pri objeme stoviek miliárd adries, ktoré sú denne zadané do internetových prehliadačov, môže mať aj nezaujímavá preklepov doména vyššiu návštevnosť, ako kvalitná spravodajská stránka.

V princípe každá piata zadaná adresa obsahuje preklep. Najčastejšie sa registrujú domény so zámenou z a y, s vynechanými písmenami, zdvojenými písmenami, alebo vynechanými samohláskami. Skvelou príležitosťou sú aj variácie koncoviek domén.

Čo sú to preklepové domény a ako fungujú

Odpredaj domén

K podnikaniu s preklepovými doménami môžeme zaradiť aj špekulatívne nakupovanie domén s národnými koncovkami. Napríklad výrobcov nápojov, aerolínií, alebo aj zaujímavých nových produktov, ktoré sa rozmáhajú po svete. Majiteľ takto kúpenej domény predpokladá, že spoločnosť skôr či neskôr bude chcieť mať svoju národnú doménu aj v inom štáte.

Bežne takáto doména môže stáť 10 eur, no ak si ju firma už bude chcieť kúpiť od držiteľa a nie registrovať u národného registrátora, ten im ju predraží o stovky aj tisíce percent. Zrazu tak zarobí iba na tom, že bol rýchlejší. Nie vždy sa takýto trik však vyplatí. Niekedy jednoducho spoločnosť o danú koncovku nemá záujem, alebo v prípade vysokej ceny, vymyslí svoju vlastnú alternatívu.

No aj tak typosquattingerovi ostáva doméne, z ktorej môže ťažiť provízie, alebo reklamu. Preto sa na tento druh podnikania seriózni obchodníci pozerajú ako na parazitovanie.

Príležitosť v podobe IDN domén

Kto chce zarobiť na preklepových doménach, nemusí plakať, že ešte žiadnu nemá a už mu ušiel vlak. V najbližších rokoch sa totiž typosquatterom otvorí skvelá príležitosť v podobe IDN domén, hoci tento fenomén zatiaľ stále patrí budúcnosti. IDN domény sú internetové domény, ktoré na rozdiel od pôvodných pravidiel pre tvorbu doménových mien môžu obsahovať aj znaky národných abecied. Pre preklepy to bude doslova zlatá baňa.

Ako nájsť preklepové domény?

Ak si chcete skúsiť podnikanie s preklepovými doménami, budete potrebovať dve veci. Keyword Typo Generator, ktorých na internete množstvo a overovač domén. Generátory vám na základe originálnej adresy vygenerujú možnosti preklepu, ktoré sa stávajú najčastejšie podľa zvolených parametrov a potom už si len overíte, či je doména voľná a môžete začať.  

Niekedy sa to nemusí oplatiť

Nie vždy však končia podnikatelia s preklepovými doménami v luxusných domoch a vozia sa na drahých autách. Často sa firmy s majiteľmi preklepových domén snažia dohodnúť, no existujú prípady, kedy firma žaluje majiteľa za poškodzovanie mena, parazitovanie na značke, ušlý zisk. Mnoho firiem sa snaží získať národné domény aj prostredníctvom ochrany duševného vlastníctva. To sa týka najviac domén s národnými koncovkami. Pre internetového špekulanta sa boj s nadnárodnou spoločnosťou stane obvykle veľmi nepríjemnou životnou skúsenosťou.

Anketa

Používate e-mail?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+21
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

euro, firemný web, peniaze

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok