Ako vybaviť vyhradené parkovacie miesto

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 2. 2018
Máte problém zaparkovať pred svojou bytovkou? Vyriešiť to môžete komfortne vyhradeným parkovaním. Ako ho vybaviť a čo to stojí?
Ako vybaviť vyhradené parkovacie miesto

Zdroj: Shutterstock

Vyplníte žiadosť, priložíte potrebné doklady, počkáte na schválenie a zaplatíte daň. Vybaviť vyhradené parkovanie pri svojom obydlí nie je žiadna veda, no podmienky sa môžu líšiť v rámci jednotlivých miest, obcí či mestských častí.

Povolenie sa vydáva na rok, vyžaduje sa trvalý pobyt

Povolenie k vyhradeniu parkovacieho miesta na dobu 1 roka je možné vydať pre osobné motorové vozidlo, ktorého ste vlastníkom alebo držiteľom. Vo väčšine prípadov sa vyžaduje trvalý pobyt alebo sídlo alebo miesto podnikania v mestskej časti v lokalite, v ktorej vyhradené parkovisko žiada. Parkovacie miesto sa vydáva na jeden kalendárny rok.

Čo sa deje s parkovacím miestom po roku

Ak žiadateľ nepožiada o predĺženie parkovania  (v rámci platnosti pôvodného povolenia), je vyzvaný na odstránenie značenia. V opačnom prípade je odstránené na náklady žiadateľa.

Spracovanie sa líši od toho, či už to parkovacie miesto existuje. Ak už miesto existuje, tak sa vydáva parkovacie miesto na ďalší kalendárny rok.

Nové parkovacie miesto

Ak ide o nové parkovacie miesto, tak je povinnou prílohou žiadosti situačný projekt. Mestská časť predloží projekt organizácie dopravy na odsúhlasenie v operatívnej komisii. Po jeho odsúhlasení príslušný cestný správny orgán určí použitie dopravného značenia pre vyhradené parkovanie.

Parkovacie miesto je mestská časť povinná zabezpečiť najneskôr do 30 dní.

Kedy nedostanete povolenie na prenájom miesta

Službu nemožno poskytnúť takému žiadateľovi, ktorý v lokalite parkoviska vlastní garáž, odstavné stojisko v garážovom dome, prípadne má garáž alebo garážové odstavné stojisko v prenájme.

Čo potrebujete k vybaveniu parkovacieho miesta

Uviesť lokalitu, ulicu, parkovisko, na ktorom sa vyhradené parkovisko žiada, resp. situačný nákres. Predložiť platný občiansky preukaz, preukázať trvalý pobyt, čestné prehlásenie, že  v lokalite parkoviska nevlastní garáž, odstavné stojisko v garážovom dome, prípadne nemá garáž alebo garážové odstavné stojisko v prenájme. Žiadateľ ktorý je ZŤP predloží platný Parkovací preukaz, Rozhodnutie o jeho pridelení a preukaz ZŤP.

Vyplniť musíte Žiadosť o povolenie vyhradeného parkovania pre právnicke a fyzické osoby, prípadne Žiadosť o povolenie vyhradeného parkovania pre ZŤP. Všetky potrebné dokumenty nájdete na oficiálnej úradnej webstránke mestského úradu, v ktorom žiadate o parkovacie miesto.

Cena vyhradeného parkovacieho miesta

Ceny za parkovacie miesto sa líšia v rámci mestských častí, ale aj regiónov. Napríklad na najväčšom sídlisku na Slovensku – Petržalka – zaplatíte za vyhradené parkovacie miesto 630 eur (celodenné parkovanie na rok) + 50 eur zriaďovací poplatok. V bratislavskom Ružinove dáte ročne za parkovanie 642 eur, no ak ste občanom s trvalým pobytom v tejto časti, máte 50% zľavu. V Karlovej Vsi zaplatíte 345 eur na rok a v Rači je to takmer toľko isto (vypočítava sa individuálne podľa veľkosti parkovacieho miesta, platí sadzba 0,90 eur na meter štvorcový). Najdrahšie vás vyjde parkovacie miesto v Starom meste, kde si za ročné parkovanie na vyhradenom mieste pýtajú 1080 eur a vyššie.

Stručný prehľad cien parkovania v ďalších mestách: Žilina je na tom podobne ako Staré mesto v Bratislave, ceny sa odvíjajú aj od jednotlivých mestských zón, no za parkovanie na rok zaplatíte od 200 až do 2000 eur za rok. V Košiciach fungujú rezidentské karty – fyzické osoby za ne platia 20-35 eur, podnikatelia 150-300 eur. Banská Bystrica poskytuje vyhradené parkovanie od 200 do 438 eur.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+31
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok