Toto sú najčastejšie poistné podvody na Slovensku

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 3. 2018
Špekulanti chceli aj v minulom roku vymámiť od poisťovní plnenie podvodmi.
Toto sú najčastejšie poistné podvody na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Najčastejšie poisťovne odhaľujú špekulatívne a nekalé praktiky v oblasti poistenia motorových vozidiel. Aj v minulom roku sa komerčné poisťovne na Slovensku stretávali s pokusmi o poistné podvody. V niektorých evidujú medziročne stúpajúcu tendenciu, inde zase pokles či stabilizáciu. Informáciu priniesla agentúra SITA.

Najviac sa podvádza pri poistení auta

Avšak vo všeobecnosti poisťovne zhodne tvrdia, že najčastejšie odhaľujú špekulatívne a nekalé praktiky v oblasti poistenia motorových vozidiel.

Allianz – Slovenská poisťovňa v minulom roku odhalila 1 775 poisťovacích podvodov. To je podľa vyjadrení spoločnosti mierny pokles oproti predchádzajúcemu obdobiu. Avšak celková výška uchránenej hodnoty bola na úrovni 4,31 mil. eur. V roku 2016 to bola suma 4,1 mil. eur. Výška odhalených podvodov v neživotnom poistení tvorila vlani 3,72 mil. eur.

Ako sa poisťovne chránia pred podvodom?

Spoločnosť Kooperativa vlani preverovala viac ako 2 880 podozrivých podnetov, z ktorých bola na potvrdených prípadoch zaznamenaná uchránená suma vo výške takmer 5 mil. eur. “Výsledky naznačujú medziročný rast. Je však potrebné uviesť, že Kooperativa implementovala opatrenia v oblasti prevencie pred podvodmi, či samotnej detekcie podozrení, ktoré prispeli k efektívnejšiemu vyhľadávaniu a tým aj nárastu preverovaných podozrivých udalostí,“ povedala hovorkyňa Kooperativy Silvia Nosková Illášová.

V rokoch 2016 a 2017 zaznamenala poisťovňa Generali približne rovnaký počet pokusov o poistný podvod. V roku 2016 odhalili 869 takýchto pokusov, minulý rok to bolo celkovo 822 pokusov. “Mierny pokles odhalených podvodov pripisujeme dôkladnejšiemu prevereniu rizikovosti klientov a predmetu poistenia a tiež osvete o rizikovosti pokusov o poistný podvod, keďže poisťovne využívajú mnohé, aj technologické výdobytky, na odhalenie takýchto pokusov,“ poznamenal hovorca Generali Milan Janásik. Minulý rok Generali uchránila finančné prostriedky za takmer 3 mil. eur, rok predtým to bolo viac ako 2,5 mil. eur.

Poškodené jazdené vozidlá

Allianz poisťovňa eviduje výraznejší pokles v rámci podvodov v havarijnom poistení. “Vďaka obhliadkam ojazdených vozidiel pri ich vstupe do poistenia sme zaznamenali pokles podvodov v havarijnom poistení o 11 %. Obhliadkou každého vozidla staršieho ako jeden rok pred vstupom do poistenia sme zistili, že viac ako 60 % jazdených vozidiel má menšie či väčšie poškodenia,“ vysvetľuje vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností v poisťovni Allianz Jaroslava Zemanová.

A hoci počet podvodov v havarijnom poistení v spoločnosti Allianz klesol, v povinnom zmluvnom poistení odhalila podvody v rekordnej výške za takmer 1,1 mil. eur , čo je nárast o takmer 94 % oproti predchádzajúcemu roku, keď to bolo 567 tis. eur. “V povinnom zmluvnom poistení sme zaznamenali nový trend poisťovacích podvodov pri uplatňovaní škôd na zdraví, keď sa niektorí poškodení úmyselne snažia navýšiť svoj nárok na poistné plnenie. Každý rok totiž narastá bodové ohodnotenie nárokov pri škodách na zdraví,” povedala Zemanová.

„Akože” škoda na parkovisku

Z pohľadu celkových počtov je výskyt podvodov najčastejší aj v poisťovni Kooperativa v rámci povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia. “To samozrejme súvisí aj s našou skladbou portfólia poistných zmlúv,“ skonštatovala Silvia Nosková Illášová. V poisťovni Generali tvorí odhalenie špekulácií v rámci poistenia motorových vozidiel až 45 % zo všetkých odhalených prípadov. “Pri poistení vozidiel sa často vyskytujú nafingované parkovacie škody. Ďalšou kategóriou častých podozrivých poistných udalostí sú úmyselne vyvolané dopravné nehody,“ poznamenal Janásik.

Aj v poisťovni Uniqa dominovalo v podvodoch neživotné poistenie, a to až s podielom 98 % podozrivých škôd. Podvodné konanie sa podarilo preukázať v 54 % prípadoch. “Prevažnú väčšinu poistných podvodov sa minulý rok podarilo odhaliť v neživotnom poistení v oblasti poistenia motorových vozidiel a majetku. Ide napríklad o využitie poškodených častí z iných vozidiel pri snahe uplatniť si škodu,“ skonštatovala Beata Lipšicová z poisťovne Uniqa.

V neživotnom poistení v Komunálnej poisťovni stúpol počet preverovaných podnetov, ako aj objem uchránených prostriedkov. “Preverili sme niekoľko stoviek poistných udalostí a podarilo sa nám ušetriť takmer pol milióna eur,“ povedal Dalibor Mihalkin z Komunálnej poisťovne. Aj táto poisťovňa evidovala najvyšší podiel podvodov pri povinnom zmluvnom poistení a havarijnom poistení.

Podvody aj v životnom poistení

V životnom poistení zaznamenala Komunálna poisťovňa pokles preverovaných podnetov. “Oproti predchádzajúcemu obdobiu sme ale zaznamenali niekoľko väčších prípadov, ktoré v súčasnosti riešime v spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ povedal Mihalkin.

V poisťovni Uniqa medzi najčastejšie prípady v životnom poistení patria poistné zmluvy uzatvorené po poistnej udalosti alebo prípady, kedy sa klienti spoločnosť Uniqa snažia presvedčiť, že ich ujma na zdraví vznikla v dôsledku úrazu a až znaleckým skúmaním sa podarilo preukázať, že klienti utrpeli túto ujmu dávno pred úrazom.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok