Prečo osobný bankrot využili už tisíce ľudí

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 3. 2018
Ministerka Žitňanská ocenila osobný bankrot, dal ľuďom v neľahkej životnej situácii druhú šancu. Prečo ho toľko ľudí využíva?
Prečo osobný bankrot využili už tisíce ľudí

Zdroj: Shutterstock

Za necelý rok, odkedy bola prijatá nová právna úprava osobného bankrotu, zaevidovali centrá právnej pomoci (CPP) na Slovensku vyše 80-tisíc konzultácií.

Nárok na konkurz bol pritom priznaný vyše 8000 osobám, z toho v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) je to takmer 2500 osôb. Na brífingu v kancelárii CPP v Rimavskej Sobote to povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Rebríček vedie Rimavská Sobota

"Banskobystrický kraj je tak zjavne na špičke z hľadiska početnosti," uviedla ministerka. Súvisí to podľa nej aj so situáciou, v ktorej sa ľudia v tomto kraji nachádzajú, teda stále vysokou nezamestnanosťou a s ňou súvisiacimi javmi.

Ministerka na druhej strane ocenila, že prijatie inštitútu osobného bankrotu dalo ľuďom v neľahkej životnej situácii druhú šancu. "Ľudia, ktorí sa dostali z rôznych dôvodov do dlhovej špirály, nevedia svoje dlhy splácať, nevedia sa z tejto situácie vlastnou pomocou dostať. Týmto inštitútom sa touto právnou úpravou podáva pomocná ruka, aby sa vedeli z tejto situácie dostať," dodala.

Kancelária CPP v Rimavskej Sobote eviduje aktuálne viac ako 560 žiadostí o osobný bankrot. Aj toto číslo je jedno z najvyšších na Slovensku.

"Sami sme čakali po tom, ako bol v marci 2017 prijatý zákon o osobnom bankrote, pokles záujmu o tento inštitút, opak je však pravdou," povedal TASR vedúci rimavskosobotskej kancelárie CPP Pavel Koniar. Osobný bankrot v súčasnosti tvorí približne polovicu agendy tejto kancelárie. "Denne odkonzultujeme približne 20 ľudí so záujmom o osobný bankrot," doplnil.

Podľa neho najviac ľudí chodí do kancelárie kvôli poradenstvu pri exekúciách.

"Je to región, kde je najvyššia nezamestnanosť. U ľudí sa kopia problémy so splácaním úverov, pôžičiek a následne sa musia vysporiadať s exekúciou," pripomenul.

Vyťažené centrá

Ako TASR povedala šéfka slovenských CPP Eva Kováčechová, kancelárie CPP sú v tomto čase veľmi vyťažené. "Kým bežná agenda možno trochu poklesla, tak niekoľkonásobne to vynahradila agenda osobného bankrotu," priblížila. CPP vlani aj z tohto dôvodu posilnilo kancelárie po celom Slovensku a prijalo 35 nových ľudí.

CPP má aktuálne na Slovensku 12 kancelárií, v ktorých pracuje 127 ľudí. Právnu pomoc poskytujú ešte v ďalších 16 konzultačných pracoviskách. Vedenie CPP plánuje tento rok otvoriť ďalšie tri kancelárie a 16 konzultačných pracovísk.

Slovákov najviac ruinujú náklady na bývanie

Dospelá osoba zaplatí na Slovensku za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie v priemere 190 eur mesačne. Tento osobný výdavok predstavuje približne štvrtinu disponibilného príjmu a každý mesiac je tou najväčšou finančnou záťažou väčšiny Slovákov. Vyplynulo to z nedávneho prieskumu Poštovej banky, ktorý pre ňu uskutočnila spoločnosť 2muse na vzorke 510 respondentov.

Prieskum ďalej ukázal, že bývanie v inom kraji neprináša výrazné zníženie podielu tohto výdavku na príjmoch. Na Slovensku totiž platí, že tam, kde sú náklady na dom a byt nižšie, tam sú väčšinou podľa Poštovej banky nižšie aj zárobky. Najväčšiu ťarchu osobných nákladov na bývanie z tohto dôvodu pociťujú v Trnavskom kraji. Bývanie je však najdrahšie v Bratislave, kde stojí o takmer 100 eur viac, ako je priemer na Slovensku. Najnižšie výdavky majú na východe krajiny, v Trenčianskom a v Nitrianskom kraji.

Nezvládajú vysoké náklady

OECD sleduje tzv. ukazovateľ prílišnej ťarchy nákladov na bývanie, ktorý berie do úvahy výdavky zahŕňajúce hypotekárne náklady, nájomné, ako aj náklady na poistenie, povinné poplatky za služby, pravidelnú údržbu a opravy, dane a energie. Ak tieto výdavky tvoria viac ako 40 % disponibilného príjmu, hovorí sa už o prílišnej ťarche nákladov.

„Na základe tohto ukazovateľa môžeme povedať, že pre viac ako 78 % Slovákov s najnižším príjmom, ktorí majú hypotéku, sú náklady na bývanie veľmi zaťažujúce a patria do ohrozenej skupiny obyvateľov. Bývanie im berie vyše dvoch pätín disponibilného príjmu,“ konštatovala Poštová banka.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok