Ako podáva daňové priznanie dôchodca

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 1. 2019
Patríte medzi tých aktívnych dôchodcov, ktorí ešte pracujú? No a teraz si lámete hlavu nad tým, či musíte podať daňové priznanie a aké výhody si môžete uplatniť? Prinášame vám pár tipov, ako si s daňovým priznaním hravo poradiť.
Ako podáva daňové priznanie dôchodca

Zdroj: Shutterstock

Každý dôchodca, ktorého zdaniteľné príjmy v roku 2018 boli vyššie ako 1 915,01 eur podáva daňové priznanie.

Podať daňové priznanie môže byť výhodné aj pre takých zarábajúcich dôchodcov, ktorým zamestnávateľ strhával daňové preddavky. V daňovom priznaní mu vznikne preplatok a pokiaľ bude väčší ako 5 eur, bude mu vrátený.

Podľa toho, aké príjmy pracujúci dôchodca poberal, podáva daňové priznanie k dani z príjmov:

  • typ A, ak mal len príjmy zo zamestnania
  • typ B, ak mal aj ďalšie príjmy (z prenájmu, z nepeňažnej výhry, z vyplatenia podielového listu)
 

Ako si môže dôchodca uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka

Dôchodok, či už starobný, invalidný alebo výsluhový, patrí medzi príjmy od dane oslobodé. Takže sa nezapočítavajú do zdaniteľných príjmov.

Je však potrebné zaškrtnúť v daňovom priznaní príslušné políčko o poberaní  dôchodku. V daňovom priznaní k dani z príjmov typ A sa jedná o políčko č. 27 a v priznaní typ B o políčko č. 29.

Výšku poberaného dôchodku uvádza len ten dôchodca, ktorý by si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Uplatniť nezdaniteľnú časť si môžu len poberatelia starobného a predčasne starobného dôchodku a poberatelia vyrovnávacieho príplatku. Poberatelia ostatných dôchodkov (napr. výsluhového) si nezdaniteľnú časť ZD neuplatňujú. Ďalej si nezdaniteľnú časť uplatnia dôchodcovia, ktorých celkový dôchodok za rok 2018 nebol vyšší ako 3 830,02 eur.

Nezdaniteľná časť základu dane dôchodcu potom predstavuje sumu 3 830,02 mínus úhrn dôchodku. Ak by bol dôchodok za rok 2018 vyšší než 3 830,02 eur, je nezdaniteľná časť nulová. To sa týka dôchodcov, ktorí boli poberatelia dôchodku od 1.1.2018 (alebo im bol spätne k tomuto dátumu priznaný).

Dôchodcovia, ktorí sa stali poberateľmi až v priebehu roka, si môžu uplatniť celú nezdaniteľnú časť vo výške 3 830,02 eur, ak ich základ dane nepresiahol sumu 19 948 eur. Pri vyššom základe dane sa nezdaniteľná časť základu dane kráti. Výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka si môžete vypočítať na našej kalkulačke.

Pozor však na to, že nezdaniteľné časti sa uplatňujú len z aktívnych príjmov, teda len z príjmov podľa §5 a 6 zákona o dani z príjmov (zamestnanie, podnikanie či iná samostatne zárobková činnosť). Na príjmy z prenájmu či kapitálového majetku nie je možné nezdaniteľné časti uplatňovať.

Kedy si dôchodca uplatní daňový bonus

Aby si dôchodca mohol uplatniť daňový bonus, musí splniť nasledovné podmienky:

  • získať v roku 2018 príjem aspoň vo výške 2 880 eur,
  • tento príjem musí byť zo závislej činnosti (zamestnanie), z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti = tzv. aktívne príjmy,
  • musí sa starať o maloleté dieťa alebo o dieťa sústavne sa pripravujúce na povolanie štúdiom na strednej alebo vysokej škole,
  • musí ísť o vlastné dieťa (príp. manželove) alebo o dieťa v náhradnej starostlivosti.

Výška daňového bonusu na jedno dieťa za rok je 258,72 eur. Ak nespĺňate nárok na daňový bonus po celý rok, môžete si uplatniť za jednotlivé mesiace, pričom daňový bonus na jeden mesiac predstavuje sumu 21,56 eur.

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok