Jedenkrát a dosť, od leta nás čaká menej byrokracie

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 3. 2018
O takzvanom princípe jedenkrát a dosť hovoria štátni úradníci už roky. Prvé štyri výpisy si úrady nebudú pýtať od ľudí až teraz od júla.
Jedenkrát a dosť, od leta nás čaká menej byrokracie

Zdroj: Shutterstock

Štát by si opakovane nemal pýtať údaje, ktoré mu už raz občania alebo firmy dali. Toto pravidlo, takzvaný „princíp jedenkrát a dosť“, by malo platiť vo všetkých krajinách EÚ. Taká je vízia Európy a na Slovensku čoskoro začne platiť prvá fáza tohto pravidla. Od júla teraz budeme môcť úradom prvý raz povedať, nech od nás nepýtajú informácie, ktoré majú v počítači.

Čo je to jedenkrát a dosť

Projekt s oficiálnym názvom „Dátová integrácia – sprístupnenie údajovej základne verejnej správy vrátane otvorených údajov prostredníctvom platformy dátovej integrácie“ je zameraný na sprístupnenie infraštruktúry pre realizáciu princípu „Jeden krát a dosť“ a sprístupňovanie otvorených údajov. Podstatou je prepojenie informačných systémov jednotlivých ministerstiev a orgánov verejnej správy.

Súčasť európskeho plánu do roku 2020

Koncom januára sa v estónskom hlavnom meste Talline konalo úvodné stretnutie zástupcov konzorcia z 21 európskych krajín k projektu TOOP (The Once Only Principle). Tento projekt v rámci programu Horizont 2020 spustila Európska komisia 1. januára 2017 s cieľom zabezpečiť implementáciu princípu „jedenkrát a dosť“.

Projekt TOOP je súčasťou akčného plánu Európskej únie v oblasti eGovernmentu na obdobie 2016-2020, ktorý má prispieť k zvýšeniu efektívnosti jednotného digitálneho trhu. Cieľom projektu TOOP je umožniť cezhraničnú spoluprácu medzi úradmi štátnej správy a uľahčiť cezhraničné obchodné aktivity firiem. Eliminujú sa tiež zbytočné bariéry pre európske spoločnosti, ktoré musia opakovane predkladať rovnaké údaje a dokumenty.

Slovensko zastupuje IT firma PosAm

Zástupcom Slovenka v konzorciu je spoločnosť PosAm. Jej experti sa podieľali aj na plánovaní a príprave projektu. „Pri práci na projekte TOOP využijeme naše skúsenosti a znalosti pri zavádzaní princípu jedenkrát a dosť zo Slovenska. Len nedávno sme oslávili tretie výročie zavedenia systému Register účtovných závierok, ktorého autorom je PosAm. Jeho cieľom bolo práve zavedenie tohto princípu pri komunikácii účtovných jednotiek s verejnou správou,“ hovorí Peter Kolesár, Riaditeľ pre verejnú správu PosAm.

PosAm je tiež koordinátorom pre slovenské verejné inštitúcie, ktoré sa zapoja do pilotného projektu. V súčasnosti na ňom participujú Ministerstvo financií SR a Štatistický úrad SR. Pre maximalizáciu efektu princípu „jedenkrát a dosť“ budú k účasti postupne prizvané aj ďalšie inštitúcie.

Čo znamená jedenkrát a dosť v praxi

Predstavte si, že potrebujete rekonštruovať byt a potrebujete na to stavebné povolenie. stavebný úrad si od vás vypýta aj výpis z listu vlastníctva. Do júla 2018 musíte informáciu z verejného registra navyše úradu doniesť osobne a štátu ešte za to zaplatíte poplatok osem eur. Od júla sa to mení. Stavebný úrad vás už nebude nikam posielať. Jeho úradníci si tento výpis vypýtajú z katastra sami elektronicky a kataster im ho aj poskytne.

Podobne to má fungovať aj pri výpisoch z obchodného registra, z registra trestov, či zo živnostenského registra. Dnes za tieto výpisy platíte poplatky od 2 do 6,50 eura, no od júla už za to nebudete platiť nič. Štátna správa, súdy ani samospráva si tieto výpisy už od vás pýtať nebudú, vyriešia to samy, lebo štát tieto údaje už má a úrady by si to už aj mali vedieť medzi sebou povedať.

„Od júla už nikto z orgánov verejnej moci nebude od občanov alebo firiem takéto výpisy žiadať,“ hovorí Pellegrini. Ak by nejaký úrad nechcel výpis sprístupniť, môže dostať pokutu od tisíc do päťtisíc eur.

Vláda návrh zákona aj schválila, hoci s pripomienkami, týkali sa však len technického spresnenia v návrhu zákona.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok