Zmeny v materskej budúci rok: dávky pre oboch rodičov súčasne, zmeny pri PN

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 4. 2018
Ministerstvo práce pripravuje zmeny, ktoré majú pomôcť ženám po pôrode druhého dieťaťa.
Zmeny v materskej budúci rok: dávky pre oboch rodičov súčasne, zmeny pri PN

Zdroj: Shutterstock

Byť s deťmi doma na materskej môže byť v súčasnosti len jeden z rodičov. Od budúceho roka by však už na materskú mali mať nárok za istých okolností naraz obaja rodočia. Túto a iné zmeny navrhuje ministerstvo práce, tvrdí, že tak chce pomôcť rodinám, ak sa rozhodnú zostať s dieťaťom doma.

S návrhom dávok prišla SaS ešte minulý rok

Treba uviesť, že túto novinku navrhovalo SaS už rok predtým, ako s tým prišlo Ministerstvo práce. Návrh na súbeh nároku na materské pre otca aj matku na dve deti predložilo SaS ako doplňujúci návrh v rámci prerokovania prepočítavania dôchodkov. Vtedy minister práce tvrdil, že právny stav takého paralelného poskytovania materského umožňuje a ukázalo sa, že opozícia mala pravdu, neumožňuje.

Treba rozlišovať materskú a rodičovskú dovolenku

Súbeh materskej dovolenky na jedno dieťa a rodičovskej dovolenky na druhé dieťa (otec má od narodenia dieťaťa nárok na rodičovskú dovolenku dovolenku) pre rodičov existuje aj doteraz, Zákonník práce to umožňuje. Ale nárok na paralelné poberanie dvoch materských nie je prípustný. Treba rozlišovať materskú a rodičovskú dovolenku a nárok na materské a rodičovský príspevok.

Rizikové tehotenstvo a PN po novom

Vďaka zmenám v sociálnom poistení by sa ženám, ktoré majú lekárom potvrdenú rizikovú graviditu a kvôli tomu sú práceneschopné, od budúceho roka mohlo prilepšiť. Reč je o materskej, ktorá sa doteraz vypočítavala u rizikových tehotných z najnižšieho možného základu.

Platí to však len u žien s reťazovým pôrodom, to znamená, ak ste doma na rodičovskej s jedným dieťaťom a čakáte ďalšie, pričom v období tehotenstva ste nemohli byť práceschopná kvôli rizikovej gravidite. Po novom by sa tak rizikovým mamičkám mali materské dávky vypočítať z predpokladaného príjmu a nemali by tak mať nižšiu materskú kvôli tomu, že sú PN.

Podrobnejšie to popísal aj poslanec Jozef Mihál, autor knihy Materská, na svojej stránke: „Pri reťazových pôrodoch sa druhá materská vypočíta z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (a nie z minimálneho základu) aj vtedy, ak v rozhodujúcom období (predchádzajúci rok) nemala matka príjem z dôvodu práceneschopnosti súvisiacej s jej tehotenstvom.

Prvá materská verzus druhá a ďalšia materská

Zmeny sa teda týkajú mamičiek, ktoré už jedno dieťa majú a čakajú ďalšie. Od budúceho roka by však malo platiť aj to, že pravdepodobný príjem pri druhej materskej nemsie byť nižší ako príjem pri prvej materskej.

Preto od 1.1.2019 bude platiť zásada, že pri reťazovom pôrode a určení pravdepodobného DVZ nesmie byť materská pri druhom dieťati vymeraná z nižšieho základu ako materská pri predchádzajúcom dieťati.“

Podľa ministerstva práce sa touto zmenou rieši sa situácia, ak zamestnávateľom určený vymeriavací základ pri ďalšom dieťati je z rôznych dôvodov nižší ako vymeriavací základ, z ktorého bola určená suma materského pri prvom dieťati. 

Materské dávky v roku 2018 v skratke

  • ženy majú nárok na materskú dovolenku 34. týždňov (37 týždňov u osamelých matiek a 43 týždňov, ak porodí dve a viac detí) a počas tejto doby dostávajú od Sociálnej poisťovne materské dávky.
  • materská môže byť vyplácaná iba mamičke, ktorá bola nemocensky poistená najmenej 270 dní (cca 9 mesiacov) v období posledných dvoch rokov pred pôrodom.
  • materské momentálne predstavuje už 75 % z denného vymeriavacieho základu, čo znamená, že matka dostane takmer porovnateľný príjem s jej mzdou, ktorú dostávala v zamestnaní.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok