Ako si založiť živnosť (rýchly návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 4. 2018
Praktické tipy, ako zvládnuť založenie živnosti svojpomocne. Koľko to stojí, aké sú podmienky a koľko papierovačiek vás čaká?
Ako si založiť živnosť (rýchly návod)

Zdroj: Shutterstock

Ak sa chystáte v roku 2018 založiť živnosť, pokúsime sa vám v tomto článku poskytnúť celý návod na to, ako získať živnostenské oprávnenie a vybaviť si ďalšie súvisiace povinnosti, aby ste mohli začať čím skôr podnikať.

 

Živnosť si môžete založiť osobne, elektronicky alebo cez externú firmu

Zriadenie živnosti sa začína ohlásením živnosti na príslušnom Okresnom úrade – odbore živnostenského podnikania. Pred založením živnosti je nevyhnuté si najskôr premyslieť, v akých predmetoch podnikania budete podnikať (v čom chcete podnikať). Podľa toho môže ísť o voľnú, viazanú alebo remeselnú živnosť. 

Treba splniť tri základné podmienky: vek aspoň 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť.

1. Založenie bankového účtu

Mnohé samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sa pýtajú či si majú otvoriť podnikateľský účet, alebo môžu využívať svoj osobný účet. Keďže založenie podnikateľského účtu nie je zákonnou povinnosťou, môžete pri svojom podnikaní používať svoj osobný účet. Ak nemáte svoj osobný účet, potrebujete ho v každom prípade založiť.

2. Ohlásenie živnosti (online a osobne)

Ak sa rozhodnete založiť živnosť po starom, teda osobne, čaká vás nasledovné:

Potrebujete osobne navštíviť okresný úrad, konkrétne jeho odbor živnostenského podnikania. Okrem osobnej návštevy je možné, aby vo vašom mene živnosť založil aj niekto iný na základe splnomocnenia. Živnosť si môže zakladať nielen fyzická osoba, ale aj právnická osoba. Fyzická osoba musí navštíviť jednotné kontaktné miesto príslušné podľa jej bydliska a právnická osoba musí navštíviť jednotné kontaktné miesto podľa jej sídla. 

Znamená to, že ak chce fyzická osoba s trvalým pobytom v Trnave podnikať v Bratislave, musí živnosť ohlásiť na okresnom úrade v Trnave – tam, odkiaľ pochádza, nie tam, kde bude podnikať.

Ak sa rozhodnete založiť živnosť elektronicky, budete potrebovať nasledovné:

  • Čipový občiansky preukaz aktivovaný na elektronické podpisovanie a čítačku. Ak čipový občiansky nemáte aktivovaný, budete tak musieť urobiť.
  • Softvér k preukazu a čítačke
  • Zo sekcie Na stiahnutie na Slovensko.sk potrebujete Aplikáciu na prihlásenie (eID klient) a Aplikáciu na podpis (D.Launcher).

Návod na založenie živnosti online

1. Ak všetko vyššie uvedené náležitosti máte, potrebujete sa prihlásiť na stránke Slovensko.sk.

2. Na stránke Služby živnostenského registra kliknete na Prejsť na elektronickú službu

3. Zvoľte Ohlásenie voľnej, remeselnej a viazanej živnosti – fyzická osoba.

4. Vyplňte formulár odošlite s elektronickým podpisom (ZEP). A je to.

Spracovanie ohlásenia živnosti trvá asi 3 dni. Existuje zoznam odporúčaných formulácií predmetov podnikania pre voľné živnosti, takže si ním môžete pomôcť pri výbere predmetu alebo predmetov. Rozrobený formulár kedykoľvek môžete uložiť do súboru (a potom ho odtiaľ neskôr načítať).

Založenie živnosti sa javí ako jednoduchšia cesta, vyžaduje si však vybavenie nového občianskeho preukazu s čipom, čítačky atď.

Poplatky pri založení živnosti v roku 2018

Výška správneho poplatku závisí od toho, či živnosť ohlásite osobne alebo elektronicky a od toho, či budete ohlasovať voľnú živnosť alebo viazanú a remeselnú živnosť. Pri osobnom založení živnosti je výška poplatku za každú voľnú živnosť 5 eur a za každú viazanú alebo remeselnú živnosť 15 eur.

Elektronické podanie je lacnejšie, ale musí byť celé vrátane jeho príloh podané elektronicky a podpísané kvalifikovaným elektronickým podpisom. V takomto prípade sa poplatok za voľnú živnosť neplatí a poplatok za každú viazanú alebo remeselnú živnosť je len 7,50 eura.

Pri osobnom ohlásení živnosti poplatok môžete zaplatiť niekoľkými spôsobmi v závislosti od vybavenosti konkrétneho okresného úradu: e-kolkami, v hotovosti, platobnou kartou, bankovým prevodom. Pri elektronickom ohlásení živnosti musíte poplatok za založenie živnosti uhradiť na účet Štátnej pokladnice bankovým prevodom (napríklad cez internetbanking) alebo poštovou poukážkou.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok