Po narodení dieťaťa možno odložiť splátky istiny hypotéky

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 4. 2019
Narodenie dieťaťa so sebou často prináša zníženie príjmov rodiny a na druhej strane aj nemalé výdavky. Čerství rodičia sa často pýtajú, kde sa dá ušetriť. Jednou z možností je aj odklad splátok istiny hypotéky.
Po narodení dieťaťa možno odložiť splátky istiny hypotéky

Zdroj: Shutterstock

Možno o tom ani neviete, ale Radičovej vláda zaviedla v roku 2011 hypotekárne prázdniny pri narodení dieťaťa. Mladí vo veku 18 – 35 rokov s hypotékou dostali záruku, že pri narodení dieťaťa im banka v prípade potreby buď odloží splátku istiny hypotéky, alebo aspoň zníži mesačnú splátku na polovicu. To všetko až na 24 mesiacov.

Rodičia musia nakoniec splatiť celý úver, môžu si ho však rozložiť v čase, keď im chýba druhý príjem.

 

Druh hypotéky je dôležitý

Odklad sa týka:
  • hypotéky pre mladých,
  • hypotekárneho úveru alebo akéhokoľvek úveru určeného na bývanie, ak ste uzatvorili zmluvu s bankou po 21. marci 2016. Vtedy vstúpil do platnosti Zákon o úveroch na bývanie č. 90/2016. Okrem odkladu splátok istiny umožňuje znížiť splátky úveru až na polovicu.

Tieto benefity je možné uplatniť po dobu 36 po sebe nasledujúcich mesiacov za týchto podmienok:

  • klient/ka ku dňu podania žiadosti o úver na bývanie dovŕšil/a 18 rokov a neprekročil/a 35 rokov veku,
  • podať žiadosť o odklad splátok istiny do šiestich mesiacov od narodenia alebo osvojenia si maloletého dieťaťa s priloženým rodným listom dieťaťa.

Predĺži sa vám doba splácania

Pri odklade splátok sú dve možnosti. Buď vám predĺžia dobu splácania, alebo navýšia splátku. Ak máte pochybnosti, či budete vedieť v budúcnosti splácať vyššiu čiastku, požiadajte banku o predĺženie doby splácania. Žiaľ, v jednom aj druhom prípade preplatíte.

Navýši sa vám mesačná splátka

Odklad splátok zvyčajne znamená, že klient síce nespláca istinu úveru (tzn. samotný úver), ale spláca len úroky. V praxi to znamená, že splátku je potrebné uhrádzať, ale je nižšia. Ak o odklad splácania požiadate na začiatku splácania, úrok tvorí značnú časť splátky. Ak by ste o odklad požiadali pred koncom splácania pôžičky, úrok už tvorí len malú časť splátky a pri odklade splácate len malú výšku splátky.

Pozor, strácate bonitu

Využiť odklad splácania znamená zápis aj do úverového registra. Klient s prerušením má automaticky negatívny záznam v úverovom registri, znižuje si tak šancu na refinancovanie úveru novým s lepšími podmienkami. Nemusí to však znamenať, že ďalší úver už banka neschváli. Je to na jej individuálnom zvážení.

Viac preplatíte

V zásade na odklade splátok ľudia vždy preplatia. Je to preto, lebo istina úveru (výška úveru) sa znižuje pomalšie. Nemusí tak byť v prípadoch, ak by si klient po odklade požiadal o skrátenie splatnosti alebo by využil mimoriadne splátky.

Splátky sa nezbavíte

Prerušenie splácania neznamená, že vám banka odpustí splátky za obdobie, ktoré potrebujete. Iba sa odloží čas splácania. V podstate si vás splátka tak či tak počká.

Anketa

Akú máte dĺžku splatnosti hypotéky?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?