Podpora podnikania pre živnostníkov v roku 2018

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 4. 2018
Aj v tomto roku sa začínajúci podnikatelia môžu uchádzať o finančné dotácie na rozbeh živnosti. Nie však všetci, ktorí si budú zarábať sami na seba, na ne majú nárok.
Podpora podnikania pre živnostníkov v roku 2018

Zdroj: Shutterstock

 

Štedrá porcia na štart podnikania

Slovenská legislatíva myslí na začínajúcich podnikateľov a ich komplikované postavenie vo vzťahu k podpore budovania biznisu. Snaha podnikať sa často rodí v hlavách ľudí bez práce, alebo tých, ktorý chcú zmeniť svoj život. Častým problémom sú však nedostatočné financie na štart podnikania.

To sa snaží riešiť zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti, podľa ktorého má začínajúci podnikateľ nárok na štartovaciu finančnú injekciu. V roku 2018 môže dostať od štátu až štedrých 5 002,36 eura. Tento príspevok môže podľa ľubovôle použiť na čiastočnú úhradu nákladov súvisiacich s prevádzkovaním samostatnej zárobkovej činnosti.

Musíte byť nezamestnaný

Ak chcete získať podporu na štart podnikania, musíte odísť z práce. A to minimálne na tri mesiace. Podpora zo štátu totiž prináleží len žiadateľom, ktorí sú evidovaní na úrade práce ako uchádzači o zamestnanie. Toto je prvá podmienka, ktorá vás oprávňuje podať si oficiálne žiadosť o poskytnutie príspevku. Túto žiadosť  podáte  písomne na úrad, v ktorého územnom obvode bude prevádzkovať živnosť. To je základný materiál, ktorý však rozhodne nebude stačiť na to, aby ste sa prepracovali až k zaslaniu financií na váš účet.

Príspevok je iba pre živnostníka

Ak si chcete založiť spoločnosť s ručením obmedzeným, akciovú spoločnosť, jednoduchú spoločnosť na akcie, alebo inú formu podnikania okrem klasickej živnosti a samostatne hospodáriaceho roľníka, nebudete uznaný na priznanie príspevku. Tak isto nedostanete ani príspevok na slobodné povolanie, teda ak by ste chceli podnikať napríklad ako umelec, spisovateľ, advokát a podobne.

Hoci z hľadiska poisťovní, daní a odvodov máte rovnaké povinnosti ako SZČO, príspevok nedostanete. Príspevok nie je určený ani pre žiadnu právnickú osobu, jedine pre fyzické osoby.
Tak isto na príspevok nemá nárok ani občan so zdravotným postihnutím, ktorému bol poskytnutý príspevok podľa § 57 a § 60 zákona č. 5/2004 Z. z.

V zákone rovnako nie je definované, že dotácia musí byť poskytnutá každému žiadateľovi, ktorý splní podmienky. V § 49 ods. 1 zákona o službách zamestnanosti sa totiž píše, že príspevok úrad práce môže poskytnúť a nie, že ho poskytuje  žiadateľovi, ktorý splnil všetky podmienky. To znamená, že príspevok nie je nárokovateľný.

TIP: Ako pozastaviť živnosť v roku 2018

Podpora podnikania pre živnostníkov v roku 2018

Posudzovať sa bude biznis plán

Hoci splníte zákonné podmienky na priznanie dotácie, tak ju v konečnom dôsledku dostať nemusíte. Rozhodnutie bude posudzovať komisia vytvorená výborom pre otázky zamestnanosti, ktorá podobne ako napríklad banka posúdi relevantnosť vášho podnikateľského plánu. Ten musíte predložiť. Súčasťou je aj kalkulácia nákladov na prevádzkovanie príslušnej živnosti.

Takisto počítajte s tým, že úrad môže zabezpečiť absolvovanie prípravy na začatie prevádzkovania. Tam sa treba prihlásite tlačivom. Tento kurz je vhodné absolvovať, pretože pred konečným posúdením, či peniaze dostanete, vás bude čakať vedomostný test. Kto ním neprejde, prirodzene nemá nárok na dotáciu.

Počítať je potrebné s regionálnymi rozdielmi

Ak ste úspešne absolvovali celý proces pridelenia dotácie, tak následne bude poskytnutá dotácia vzhľadom na to, kde budete živnosť prevádzkovať. Výška príspevku sa totiž odvíja od celkovej ceny práce a typu regiónu oprávneného na poskytovanie štátnej pomoci, aj od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom budete podnikať. Koľko maximálne môžete získať uvádza tabuľka.

Tabuľka: Výška príspevku na podnikanie na rok 2018

Kraje / Výška príspevku max. 100% max. 60% max. 40%
BA kraj: 2,5 násobok celkovej ceny práce 3 126,47 1 875,88 1 250,59
Ostatné kraje s priemerom nezamestnanosti  ako je celoslovenský priemer: 3-násobok celkovej ceny práce 3 751,77 2 251,06 1 500,71
Ostatné kraje s priemerom nezamestnanosti > ako je celoslovenský priemer: 4-násobok celkovej ceny práce 5 002,36 3 001,41 2 000,95

Zdroj: UPSVAR

Príspevok isto nedostanete celý. Prvou injekciou bude najviac 60 % výšky príspevku pripísaných do 30 od uznania dotácie. Následne dostanete zvyšnú časť, maximálne 40 % výšky príspevku až po roku, teda po predložení prvej správy o prevádzkovaní podnikateľskej činnosti a čerpaní príspevku za predchádzajúce obdobie. Pretože okrem daňového priznania budete musieť po roku predložiť „účet“ aj úradu práce. Správu o prevádzkovaní budete predkladať tri roky, počas ktorých ste sa zaviazali živnosť s poskytnutou dotáciou prevádzkovať.

Pozor na formálne chyby

Pred tým, ako príspevok na podnikanie príde na váš účet, je potrebné spraviť finálny krok. Podpísanie dohody, pred ktorou musíte predložiť úradu už doklad o začatí podnikania. Na ňom musí byť uvedený dátum začiatku podnikania neskorší, ako dátum podpísania dohody. Pozor na túto malú drobnosť. Tak isto ešte nie ani v tomto bode jasné, či príspevok dostanete celý.

Nakoľko nárok na zvyšných 40% príspevku získate až na základe posúdenia oprávnenosti výdavkov zo sumy pridelenej na začiatku. Napríklad v  prípade nepoužitia celého príspevku, alebo nesprávneho použitia je príjemca povinný vrátiť nepoužitú časť príspevku.

Zdroj foto: shutterstock

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok