Vláda navýšila opatrovateľský príspevok. Rásť bude aj v roku 2019

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 3. 8. 2018
Peňažný príspevok na opatrovanie zdravotne postihnutého človeka je určený ich stálym opatrovateľom, na zabezpečenie každodennej pomoci pri bežných ľudských potrebách, starostlivosti o domácnosť a v snahe, aby opatrovaná osoba mohla zotrvať v domácom prostredí.
Vláda navýšila opatrovateľský príspevok. Rásť bude aj v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Nárok na príspevok

V prvom rade sa posudzuje osoba s ťažkým zdravotným postihnutím. Na opatrovateľskú pomoc je odkázaná, ak potrebuje minimálne 8-hodinovú starostlivosť, respektíve pomoc od inej osoby s hygienou, obliekaním, chodením po schodoch alebo rovine, stravovaním, zmenou polohy, dodržiavaním liečby a podobne.

Osoba, ktorá má nárok na peňažný opatrovateľský príspevok je príbuzná ťažko zdravotne postihnutej osoby alebo má rovnaký trvalý pobyt s takouto osobou, respektíve spolu bývajú. Opatrovateľ alebo opatrovateľka môže byť aj zamestnaná, ale príjem s tejto zárobkovej činnosti nesmie prekročiť dvojnásobok životného minima. Zároveň nesmie byť výkon zamestnania v rozpore s podmienkami opatrovania ťažko postihnutej osoby.

 

Opatrovník môže zároveň aj študovať, ale v čase svojej neprítomnosti z dôvodu štúdia musí za seba zabezpečiť dočasné opatrovanie ŤZP osoby. Tiež je nutné dodať, že žiadateľ o príspevok na opatrovanie musí byť plnoletý, spôsobilý na všetky právne úkony, psychicky a fyzicky schopný vykonávať opatrovanie a ŤZP osoba mu udelila súhlas.

K schválenému opatrovateľskému príspevku môžete získať aj dôchodkové poistenie na základe poberania tohto príspevku, ak ho nemáte v rámci zamestnania alebo už nepoberáte predčasný, invalidný alebo dovŕšený dôchodok.

TIP: Od 1. januára možno ľahšie získať podporu v nezamestnanosti

Opatrovateľský príspevok 2018: nárok, žiadosť, výška

Zdroj: shutterstock

Žiadosť a podmienky

Opatrovateľský príspevok nie je možné poskytnúť, ak ťažko zdravotne postihnutá osoba už poberá príspevok na osobnú asistenciu, má poskytovanú profesionálnu opatrovateľskú službu alebo je umiestnená v domove sociálnych služieb. Žiadateľ o opatrovateľský príspevok spĺňa podmienky, ak je na opatrovanie oprávnený a poskytuje opatrovanie osobe ŤZP staršej ako 6 rokov.

Na podanie žiadosti existujú dva spôsoby. Prvý je písomné podanie priamo na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý sa určuje podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa. Druhou možnosťou je elektronické podanie prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu. V každej žiadosti musí byť uvedený aj relevantný dôvod.

Rozdiel v žiadosti je aj v tom, či žiadateľ o opatrovateľský príspevok poberá dôchodok alebo dávky výsluhového zabezpečenia, zároveň sa k takejto žiadosti musí priložiť aj potvrdenie o podaní daňového priznania za účelom poskytnutia príspevku na opatrovanie.

ŽIADOSŤ NA STIAHNUTIE:

  • Žiadateľ, ktorý poberá dôchodok alebo dávky výsluhového zabezpečenia
  • Žiadateľ, ktorý nepoberá dôchodok alebo dávky výsluhového zabezpečenia
  • Potvrdenie o podaní daňového priznania za účelom poskytnutia opatrovateľského príspevku

Výška peňažného príspevku

Opatrovník v produktívnom veku:

Momentálne je základná výška príspevku 369,36 € pri opatrovaní jednej osoby, 492,34 € pri opatrovaní dvoch a viacerých ŤZP osôb.

Ak opatrovaná osoba ešte navštevuje školu alebo jej je poskytovaná starostlivosť sociálnych služieb v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne, je výška príspevku 326,16 € pri opatrovaní jednej osoby a 461,81 € pri opatrovaní dvoch alebo viacerých ŤZP osôb.

Ak opatrujete viacero ŤZP osôb, pričom sa jednej z nich poskytuje ambulantná forma sociálnej služby v celkovom rozsahu viac ako 20 hodín za týždeň, je výška opatrovateľského príspevku 480,05 €.

Existuje aj možnosť navýšenia príspevku o 100 €, ak je v opatere jedno alebo viacero ťažko zdravotne postihnutých detí, zároveň však nesmie mať žiadateľ v čase opatrovania žiadny príjem zo zamestnania, výsluhových dávok alebo dôchodku.

Príspevok sa vypláca v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom na účet opatrovníka.

Výška príspevku sa môže aj znížiť, ak je príjem ŤZP osoby vyšší ako 2 násobok životného minima (410,14 €), zvýšila sa suma dôchodku pre bezvládnosť alebo sa opatruje ŤZP nezaopatrené dieťa, ktorého príjem prevyšuje 3-násobok životného minima (615,21 €).

Opatrovník v dôchodku:

Keď nastane situácia, kedy opatrovateľ poberá starobný, predčasný, invalidný alebo výsluhový dôchodok, neberie sa do úvahy príjem ŤZP osoby a výška príspevku je 184,71 € pri opatrovaní jednej osoby alebo 246,20 € pri opatrovaní dvoch alebo viacerých ŤZP osôb.

Ak sa opatrovanej ŤZP osobe alebo osobám zároveň poskytuje ambulantná sociálna služba viac ako 20 hodín týždenne, je výška príspevku vo výške 163,06 € pri jednej opatrovanej osobe, 230,88 € pri opatrovaní dvoch alebo viacerých ŤZP osôb.

Ak má opatrovník viacero ŤZP osôb, pričom jednej z nich sa poskytuje ambulantná sociálna služba viac ako 20 hodín týždenne, je výška opatrovateľského príspevku 240 €.

Aj v tomto prípade sa môže suma príspevku znížiť, ak je opatrovanej ŤZP osobe zvýšia dôchodok pre bezvládnosť. Suma príspevku sa zníži o sumu navýšenia dôchodku.

Zvyšovanie bude pokračovať

Vláda už v roku 2017 avizovala, že opatrovateľský príspevok čaká revolučné navýšenie. Dôvodom je hlavne podpora osôb, ktoré vykonávajú každodennú starostlivosť o ŤZP deti alebo príbuzných. Menšou zmenou na ochranu prímu opatrovateľov bolo aj posunutie hranice krátenia príspevku z 1,4 na 1,7-násobok životného minima. Trend zvyšovania príspevku by mal pokračovať aj v júli 2019 a to o 35 eur, v roku 2020 o ďalších 35 eur.

Zdroj: MPSVR SR

Anketa

Zvýšil sa Váš opatrovateľský príspevok?

Akú dávku môžete čerpať z nemocenského poistenia?

Z dôchodkového poistenia plynie:

Aby ste mohli čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte:

Keď máte nezaplatené poistné t.j. dlhy na poistnom, nemôžete čerpať dávky zo sociálneho poistenia:

Zistiť výšku odvedeného poistného môžete:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+192
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok