Ako spojiť staré pôžičky s novým úverom na bývanie

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 4. 2018
Viete, ako môžete skonsolidovať nový úver na bývanie s existujúcimi pôžičkami? Prinášame krátky návod.
Ako spojiť staré pôžičky s novým úverom na bývanie

Zdroj: Shutterstock

Konsolidácia úverov nie je riešením len pri splácaní spotrebných úverov, kreditných kariet či kontokorentu. Využiť ju môžete aj keď máte staré úvery a chystáte sa požiadať o hypotekárny úver na bývanie. Rozhodli sme sa priniesť stručný článok o tom, ako tak môžete urobiť.

 

Neobiehajte banky, využite služby finančného poradcu

Ešte predtým, ako sa rozhodnete podstúpiť zdĺhavý proces konsolidácie starých úverov spolu s novou hypotékou, odporúčame vám obrátiť sa na hypotekárneho poradcu, ktorý vám poradí najvýhodnejšie riešenie a načasuje všetky kroky tak, aby ste ich mali čo najrýchlejšie za sebou. Po prečítaní nasledujúcich riadkov pochopíte, prečo sa oplatí využiť jeho služby.

Ručte za hypotéku hodnotnejšou nehnuteľnosťou

Pokiaľ máte v pláne skonsolidovať staršie úvery a hypotéku do jedného úveru na bývanie, musíte počítať s tým, že náklady na hypotéku sa vám zvýšia o dlžnú sumu všetkých nesplatených úverov.

Aké máte teda možnosti? Úver na bývanie môžete zaručiť nehnuteľnosťou, ktorá má vyššiu hodnotu ako dom či byt, ktorý sa chystáte kúpiť. Pokiaľ ale takúto nehnuteľnosť nemáte k dispozícii, za hypotéku môžete ručiť druhou alebo dodatočnou nehnuteľnosťou, ktorú po čase môžete uvoľniť spod záložného práva.

Keď splatíte časť hypotéky a na zvyšok vám postačí ručiť vašou novo nadobudnutou nehnuteľnosťou, banka by vám v uvoľnení druhej nehnuteľnosti nemala brániť. Mnoho spotrebiteľov na ručenie dodatočnou nehnuteľnosťou využíva rodičovský dom alebo byt.

Prečo vlastne využiť služby hypotekárneho poradcu?

Aj keď je konsolidácia úverov obľúbeným a často využívaným spôsobom na zlepšenie finančnej situácie dlžníka, spája sa s časovo náročnou byrokraciou.

Prvý krok by mala byť žiadosť o hypotéku spolu s konsolidáciou v banke. K dokumentom ako znalecký posudok a kúpna zmluva budete musieť doložiť aj všetky existujúce úverové zmluvy.

V momente, ako vám banka úver na bývanie s konsolidáciou schváli, si budete musieť vybaviť predčasné splatenie všetkých úverov u veriteľov. Musíte počítať s tým, že každá banka či nebankovka má svojské pravidlá v procese predčasného splácania.

Pokiaľ sa chystáte skonsolidovať len malý počet úverov, nemali by ste mať väčší problém so zosúladením dátumov. Pokiaľ ale máte starších úverov viac, využite služby hypotekárneho poradcu. Keďže má prehľad o situácii na trhu a o špecifikách bankových a nebankových subjektov, dokáže vám proces naplánovať a tiež poradiť, v ktorej banke si hypotekárny úver na bývanie vybaviť.

Ako postupovať pri refinancovaní úveru? Na čo si dávať pozor? Čo je to RPMN a na čo slúži formulár pre štandardné informácie o spotrebiteľskom úvere? V tomto článku nájdete všetky odpovede.

Anketa

Splácate nejaký úver?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?