Slovenské lesy sú rozsiahle, ale bez stromov

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 16. 4. 2018
Slovensko má okrem rozmanitých horských oblastí aj rozsiahle lesy. Už dlhšiu dobu však prevládajú negatívne názory na formu jeho obhospodarovania a nadmernú ťažbu dreva, a to hlavne v národných parkoch. Pozrieme sa na to, kto vlastní slovenské lesy, koľko dreva sa z nich vyťaží a v akom sú stave.
Slovenské lesy sú rozsiahle, ale bez stromov

Zdroj: Shutterstock

Slovenské lesy v číslach

Celková rozloha Slovenska je 4 903 500 hektárov. Podľa správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (správa a čísla za rok 2016) je výmera lesných pozemkov 2 016 729 hektárov, z toho 1 944 123 hektárov je porastová pôda. Ďalej ministerstvo vyčíslilo lesnatosť na 41,1 % a uvádza, že za posledné roky sa lesy rozrástli.

Ročná ťažba bola v celkovom objeme 9,32 mil. m³; dreva. Z tohto čísla predstavuje polovica objemu náhodná ťažba. To znamená, že polovica vyťaženého dreva bola z kalamity alebo z výrubu napadnutých, odumretých, prípadne poškodených stromov.

Štátne lesy vyťažili zhruba 52 % z tohto objemu, zvyšok bol v réžii iných vlastníkov alebo obhospodarovateľov. Ročná obnova lesa údajne dosiahla plochu 18 000 hektárov, z toho zhruba 7 000 hektárov plochy sa obnovilo prirodzenou cestou.

Z pohľadu drevín u nás prevládajú tri konkrétne druhy. Najväčšie zastúpenie má buk (33 %), potom smrek (23 %) a nakoniec dub (11 %). Príjmy lesného hospodárstva dosiahli výšku 508,26 mil. €, pričom väčšina zisku tvorí predaj dreva.

Štátne lesy vlastnia 772 232 hektárov porastovej pôdy, zvyšok je v súkromnom, cirkevnom, obecnom, poľnohospodárskom, prípadne spoločnom vlastníctve.

TIP: Aké sú platy a majetkové pomery v cirkvi

Kam miznú slovenské lesy

Zdroj foto: S. Mintáchová (Vrátna, Malá Fatra)

Druhá strana mince

Potom sú tu však aj čísla, ktoré uvádza iná štátna inštitúcia, respektíve Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Podľa ich správy u nás zmizlo približne rovnaké množstvo lesov, ako v okolitých krajinách. Avšak, až dvojnásobne viac v národných parkoch, ktoré majú byť chránené najviac. Ďalej sa uvádza, že Slovensko medzi rokmi 2000 až 2016 stratilo zhruba 7 % lesa. Pre lepšiu predstavu je to približne rozloha Trnavského kraja.

Najväčšiu stratu utrpel Tatranský národný park, kde bola hlavnou príčinou veterná kalamita. Veľký úbytok lesov je aj v Nízkych Tatrách, ale tam kalamita nepredstavovala rozhodujúci faktor. Najväčšími príčinami sú plánovaná alebo nelegálna ťažba, prírodné podmienky a nepôvodné zloženie lesa, ktoré zapríčinila neadekvátna ťažba.

Slovenské lesy sú označené aj takzvanými stupňami ochrany (1-5). Najčastejším stupňom ochrany je číslo 3 a pokrýva tri štvrtiny územia národných parkov. Avšak, aj v takomto poraste môže prebiehať plánovaná ťažba, nakoľko to dovoľuje zákon. Najvyšším stupňom ochrany je číslo 5, ale ani to nie je stopercentná záruka, že z takto chráneného lesa niečo neubudne.

Ďalším nelichotivým číslom je umiestnenie v rebríčku medzivládnej organizácie OECD, ktorá Slovensko označila za druhý najhorší štát vo výrube lesov medzi rokmi 2008 až 2012. OECD v tejto štatistike nebrala do úvahy požiare, kalamity, prípadne iné prírodné prvky, ale len čistý výrub lesa na základe plánovanej ťažby.

Ničenie lesa s požehnaním zákonov

Zdroj foto: S. Mintáchová (Vrátna, Malá Fatra)

Ochranári vs. lesníci

Ochranári avizujú, že od roku 1990 narástol objem ťažby v slovenských lesoch o neuveriteľných 75 %. Na základe satelitných fotiek sa tiež zistilo, že v Nízkych Tatrách zmizlo približne 70 km²; starých lesov. V roku 2017 dokonca vznikla občianska iniciatíva (My sme les), ktorá chce zastaviť devastačnú ťažbu dreva v národných parkoch a vzácnych lesoch.

Lesníci vidia celú vec inak a síce, že les na našom území v podstate nikdy nezmizol, pretože sa sadí nový. Kým ochranári považujú za les priestor, na ktorom je aspoň 30 % stromov vyšších ako 5 metrov, lesníci považujú za les aj plochy s mladými stromčekmi (menšie ako 5 metrov) alebo dokonca rúbanisko, nakoľko na tejto ploche bude vysadený nový les v priebehu 2 rokov. Lesníci argumentujú aj tým, že zákon im nezakazuje rúbať v národných parkoch.

Boj medzi lesníkmi a ochranármi prevláda už od riešenia kalamity vo Vysokých Tatrách. Časť územia (napr. Kôprová a Tichá dolina), na ktorých ochranári zabránili zásahom človeka sa pomaly alebo celkovo obnovili. Na základe pozitívnych výsledkov bezzásahových oblastí ochranári tiež požadujú ich rozšírenie. Momentálne tvoria takéto časti lesa len 2 % územia.

Podľa Národného lesníckeho centra však požiadavka na zväčšovanie rozsahu územia s bezzásahovým režimom v národných parkoch a chránených územiach, nie sú v súlade s trvalou udržateľnosťou a ochranou lesov.

Všetko má v rukách vláda

Ako pri mnohých problémoch v štáte, aj tu je problém v zákonoch. Slovenská legislatíva obsahuje body, ktoré by mali chrániť národné parky a vzácne lesy, ale znenie zákonov je nedostačujúce alebo sa dajú jednoducho obísť. K tejto problematike sa vyjadril aj riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra RNDr. Michal Kalaš:

"Na úvod treba podotknúť, že je, samozrejme, problém v legislatíve. Zákon umožňuje vykonávať lesnú hospodársku činnosť  v 1. až 4. stupni ochrany prírody. To znamená, aj v národnom parku a v ochranných pásmach rezervácií. Takéto výruby sú v súlade so zákonom a nepáčia sa nie len verejnosti, ale ani nám. Je to paradox, pri výrube jediného stromu v 1. stupni ochrany, (najmenej prísny stupeň) sa určujú podmienky, spravidla termín výrubu, aby nedochádzalo k rušeniu vtáctva. V lesoch národných parkov sa rúbe takmer neustále a na veľkých plochách. Vyrušovanie a priame ničenie hniezd vtákov tu nemá žiadne opodstatnenie? V globálnom meradle ide o tisícky jedincov. Keďže správy chránených území ani MŽP SR nemajú kompetenciu ťažby v národných parkoch v súčasnosti zakázať, existujú dve možnosti. Výkup alebo dlhodobý prenájom lesných pozemkov v národných parkoch a zmena ich účelu využívania. Hospodárske lesy by tu nemali existovať. Poslaním národného parku je predsa niečo iné, má to byť „výkladná skriňa“ prírodného dedičstva štátu. No štát sa k tomu tak očividne nestavia, až na drobné výnimky. Inou cestou je zmena príslušnej legislatívy. V národných parkoch aspoň zmeniť spôsob lesného hospodárenia."

K rozširovaniu holín v národných parkoch dochádza aj  tým, že sa tu pestujú lesy málo rezistentné voči abiotickým a biotickým činiteľom. V praxi to znamená, že v rámci predpísanej ťažby sa vyťaží porast v rubnom veku na lesnom dielci, čím sa viacej otvorí okolitý monokultúrny les. Pestované stromy s vysokým ťažiskom len čakajú na silný vietor, ktorému nemajú šancu odolať. Vznikne vetrová kalamita, ktorá môže byť ďalej zosilnená vplyvom škodného hmyzu, zároveň sa kalamita podľa zákona musí spracovať. A toto je začarovaný kruh.

Zdroj: MŽP SR, MP SR

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok