Ako a dokedy treba poistiť novorodenca

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 4. 2018
Ak má vaše dieťatko trvalý pobyt na území SR, musí byť v zmysle platnej legislatívy zdravotne poistené.
Ako a dokedy treba poistiť novorodenca

Zdroj: Shutterstock

Poistencom, povinne verejne zdravotne poistenou osobou, je aj Vaše práve narodené bábätko - tak ako každá iná fyzická osoba, ktorá má na území SR trvalý pobyt, ak nie je z nejakých dôvodov poistená v zahraničí, napríklad v zahraničí pracuje.

Zdravotne poistené musí byť aj dieťa, ktoré sa narodí v inom členskom štáte EÚ „nášmu“ poistencovi, t.j. matke alebo otcovi dieťa, ktorý je zdravotne poistený na území SR.

Kedy treba prihlásiť dieťatko do poisťovne

Novorodenca je treba prihlásiť do zdravotnej poisťovne v lehote do 60 dní od jeho narodenia. Dovtedy je bábätko poistené v tej istej poisťovni ako matka, pričom zdravotná starostlivosť poskytovaná v pôrodnici, resp. na novorodeneckom oddelení a takisto návštevy v ambulancii pediatra, sú hradené z jej poistenia.

Záleží od rozhodnutia rodiča, v ktorej poisťovni bude dieťa poistené, do ktorej poisťovne podá prihlášku. Nemusí to byť poisťovňa matky, ani poisťovňa otca.

Čo potrebujete na prihlásenie dieťatko do zdravotnej poisťovne

Na prihlásenie dieťaťa ako nového poistenca potrebujete:

  • prihlášku poistenca (nájdete ju v ktorejkoľvek pobočke VšZP, prípadne na internetovej stránke v časti pre poistencov/tlačivá)
  • rodný list
  • OP rodiča alebo zákonného zástupcu.

zdravotne poistenie novorodenca

Vyplnenú a podpísanú prihlášku môžete poslať do ktorejkoľvek pobočky poisťovne, alebo ju môžete priniesť osobne. Doklady potrebné na prihlásenie dieťaťa na zdravotné poistenie je možné predložiť aj prostredníctvom splnomocnenej osoby.

Prihlášku už v súčasnosti viete vyplniť aj telefonicky za pomoci zákazníckej linky, prípadne na internete cez online formulár.

Vybavte si rovno Európsky zdravotný preukaz

Pri príležitosti prihlásenia dieťaťa do zdravotnej poisťovne môžete zároveň požiadať poisťovňu aj o vydanie Európskeho preukazu zdravotného poistenia pre Vaše dieťa, na základe ktorého má každý občan nárok na úhradu potrebnej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte EÚ. Zdravotná poisťovňa môže európsky preukaz vydať na druhej strane preukazu poistenca.

Nezabudnite ani na Sociálnu poisťovňu

Po vybavení zdravotného poistenia by mali ísť rodičia aj na pobočku svojej Sociálnej poisťovne. Musia si tam vybaviť, aby za matku platil štát nemocenské a dôchodkové poistenie. Na to stačí vypísať tlačivo, priložiť kópiu rodného listu a podpísať čestné prehlásenie, že matka nevykonáva žiadnu zárobkovú činnosť. Pre mamičky, ktoré sa starajú celodenne o dieťa platí dôchodkové poistenie štát.

Výhody ihneď po narodení

Poisťovne zvyknú lákať mamičky aj na výhody po narodení dieťatka. Napríklad poisťovňa Union prepláca všetky potrebné vyšetrenia pre optimálnu zdravotnú starostlivosť, poskytuje 30 eur zľavu na nákup v e-shope pre mamičky a poukaz na 30 eur pre kurz plávania s novorodencom.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok