Ťukli ste susedovi auto? Takto by ste mali postupovať

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 7. 2018
Ak niekomu poškodíte auto (alebo niekto nabúra to vaše), môže to skončiť ako nehoda alebo škodová udalosť. Aký je správny postup, ak sa vám stane nehoda na parkovisku?
Ťukli ste susedovi auto? Takto by ste mali postupovať

Zdroj: Shutterstock

Za obyčajný škrabanec alebo prevalený blatník na cudzom aute sa môžete dostať do krážov nehodového konania. S drahou dohrou na dopravnom inšpektoráte. Lepšie ako strkať vizitku za stierač je nájsť majiteľa poškodeného auta.

Nehoda alebo škodová udalosť?

Ak škoda na oboch autách presiahla 4 000 eur alebo sa poškodilo verejné zariadenie (značka, zvodidlá) či niekto bol zranený, je postup jednoduchý: ide o nehodu, ku ktorej musíte volať políciu. Vo všetkých ostatných prípadoch ide o škodovú udalosť.

Papierok za stierač nestačí

Ak niekomu poškodíte auto a jeho vodič či majiteľ nie je v dohľade, nestačí len tak nechať za stieračom lístok s kontaktom a čakať, kým sa ozve. Treba automaticky zavolať políciu (pretože technicky sa vtedy zo škodovej udalosti stáva nehoda). Po príchode policajtov vás asi neminie pokuta, ale vyhnete sa obvineniu z úteku z miesta nehody, za ktorú hrozí postih 300 – 1 500 eur a súčasne odobratie „vodičáku“ na 1 až 5 rokov. Preto veľmi dobre zvážte svoj postup, môže mať nepríjemnú dohru.

Ako postupovat pri dopravnej nehode na parkovisku

Zdroj: shutterstock

Nehody na parkovisku rieši polícia

Parkovisko má z hľadiska cestnej premávky rovnaký status ako cesta. Čiže, každý priestupok na parkovisku rieši bez pardónu polícia. Platí to aj pre nehodu na takejto ploche: ak škoda nepresiahne 4 000 eur, nikto nebol zranený a viete sa s druhým vodičom zhodnúť na vinníkovi, stačí spísať správu o nehode. Ak čokoľvek z toho neplatí, voláte políciu, ktorá situáciu rieši ako dopravnú nehodu rovnako, akoby sa stala na ceste.

Správu o nehode vyplniť za každých okolností

Či už ide o nehodu alebo škodovú udalosť, s druhým účastníkom havárie vždy vypĺňate správu o nehode. A to, klasicky, papierovo, s podpismi oboch vodičov. Kľúčové je označiť vinníka alebo zavolať policajtov, ktorí vinníka na základe opisu situácie určia. Vinník pritom má pokutu za porušenie predpisov, ktoré spôsobili nehodu, istú.

Ako sa chrániť pred škrabancami na aute

Čo v takom prípade, že ste na opačnej strane, teda stanete sa obeťou vandalizmu, či poistnej udalosti, ku ktorej sa nikto nepriznal? Voči tomuto sa už dnes dá komfortne poistiť.

Poistiť sa proti vandalom môžete dvoma spôsobmi: alebo si kúpite balík havarijného poistenia (je drahší, keďže obsahuje všetky možné riziká) alebo si poistenie proti vandalizmu prikúpite k povinnému zmluvnému poisteniu (PZP).

Kto často parkuje pred domom či pred bytovkou na ulici, má väčšiu šancu nájsť si ho jedného dňa poškodené. Ani mestské či priemyselné kamery totiž nie sú zárukou, že sa podarí chytiť páchateľa, ktorý vám úmyselne poškodil vaše auto. Ak však napríklad máte uzavreté poistenie vozidla proti vandalizmu v Onlii, viete takúto situáciu vyriešiť za pár minút aj cez ich mobilnú aplikáciu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok