Pokuty za dopravný priestupok môžu byť astronomické

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 8. 2. 2019
Ťažká noha na plyne, nerešpektovanie dopravného značenia alebo iné porušovanie pravidiel cestnej premávky vás môže vyjsť pekne draho. Pokuta, ktorú môžu policajti uložiť na mieste priestupku sa môže vyšplhať až do výšky 1000 eur.
Pokuty za dopravný priestupok môžu byť astronomické

Zdroj: Shutterstock

Kedy sa ukladá pokuta

Vodič, ktorý spáchal dopravný priestupok a ten bol zistený aj príslušníkom polície, respektíve dokázaný, bude na mieste riešený v blokovom konaní. Prvá vec, od ktorej sa odvíja ďalší postup a výška pokuty je miera závažnosti priestupku. Policajt prihliada na všetky aspekty priestupku a síce osobu, ktorá spáchala daný priestupok, okolnosti, následky, spôsob a mieru zavinenia.

Ak je daný priestupok na sto percent dokázaný a vodič, ktorý priestupok spáchal je ochotný danú pokutu zaplatiť, môže policajt uložiť pokutu na mieste. Policajt však môže na miesto pokuty vodiča len napomenúť. Avšak, len pri takých priestupkoch, za ktoré nemožno zobrať vodičský preukaz na dlhšiu dobu.

 

Ak vodič nie je schopný alebo odmieta zaplatiť pokutu na mieste, celá vec sa bude musieť riešiť v správnom konaní, respektíve na príslušnom dopravnom inšpektoráte. Za menšie priestupky môže byť výška pokuty zhruba do 30 eur, avšak za vážnejšie prehrešky, ktoré ohrozujú bezpečnosť a plynulosť dopravy môže byť výška pokuty až 1000 eur.

O konečnej výške pokuty rozhoduje policajt, ktorý prihliada na závažnosť daného priestupku, ale aj na následné správanie vodiča a jeho postoj k danej veci.

TIP: Kedy prezuť na letné pneumatiky a prečo sa neponáhľať

Pokuty na Slovensku: rýchlosť, cenník, priestupok

Zdroj: shutterstock

Koľko a za čo

V cestnej premávke platí, že nie je priestupok ako priestupok. To znamená, že ak si nezapnete svetlá uprostred bieleho a slnečného dňa, nie je to až taký prešľap ako vypiť pred jazdou liter tvrdého alkoholu. Medzi tie závažnejšie priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky môžeme zaradiť odmietnutie dychovej skúšky (alebo odberu krvi) bez relevantného dôvodu, vodič bol účastníkom dopravnej nehody a z miesta nehody ušiel, požil alkohol, neposkytol pomoc alebo inak porušil zákon, prípadne vedie motorové vozidlo bez vodičského oprávnenia, respektíve počas zákazu činnosti alebo zadržania vodičského preukazu.

Výška pokuty sa v takýchto prípadoch pohybuje od 300 do 1300 eur a zákaz činnosti od jedného do piatich rokov. Pri blokovom konaní a súčasne pri rozkaznom konaní môže byť maximálna výška pokuty do 650 eur.

Ďalšie závažné priestupky sú napríklad vedenie motorového vozidla pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, respektíve drogy, prípadne vedie motorové vozidlo v čase, kedy sa predpokladá, že sa návyková látka ešte nachádza v organizme. V takýchto prípadoch sa ukladá pokuta do výšky 650 eur na mieste, v správnom konaní to môže byť 200 až 1000 eur a zákaz činnosti do piatich rokov.

Relatívne menšie sankcie sú za porušenie predpisov o bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, následkom čoho vznikne menšia dopravná nehoda, pri ktorej vzniká škoda na zdraví a majetku, potom prekročenie rýchlosti, ktorú predpisuje zákon, dopravná značka alebo dopravné zariadenie, alebo jazdí vo vozidle, ktoré nemá na používanie verejnej komunikácie povolenie alebo vo vozidle, na ktoré nemá vodičské oprávnenie. Za tieto priestupky je v blokovom konaní pokuta vo výške do 650 eur, v správnom konaní je to od 150 do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov.

Pokuty za prekročenie rýchlosti v blokovom a správnom konaní

V obci Mimo obce Správne konanie Blokové konanie
o 20 km/h o 30 km/h do 100 € do 50 €
o 21 až 50 km/h o 31 až 60 km/h od  150 € do 600 € od 30 € do 400 €
o viac ako 50 km/h o viac ako 60 km/h od 500 € do 1000 € + zákaz činnosti 6 mesiacov až 3 roky od 250 € do 800 €

Iné priestupky

Medzi iné priestupky môžeme zaradiť napríklad to, že vodič vojde s vozidlom, ktoré prevyšuje váhu 12 ton, respektíve aj s vozidlom, ktoré má príves a prevyšuje váhu 12 ton na komunikáciu, na ktorej je jazda s takýmto vozidlo zakázaná. Spravidla býva pokuta v blokovom konaní do výšky 1000 eur, v správnom konaní až do 1500 eur.

Pri porušení pravidiel cestnej premávky závažnejším spôsobom je pokuta v blokovom konaní zhruba do 150 eur, v správnom konaní od 60 do 300 eur. Pri tých najmiernejších porušeniach zákona, respektíve priestupkoch sú pokuty na mieste do 50 eur, v správnom konaní maximálne do výšky 100 eur.

Objektívna zodpovednosť

Objektívna zodpovednosť je na Slovensku pomerne krátko, ale vodiči o nej veľmi dobre vedia. Konkrétne je to doplnenie zákona, ktoré nadobudlo účinnosť dňa 1. júla 2012. Tento zákon určuje povinnosť majiteľa vozidla, aby pri jeho prevádzke zabezpečil dodržiavanie cestnej premávky, respektíve všetkých pravidiel uvedených v zákone o cestnej premávke.

V praxi to znamená, že ak vlastníte vozidlo a požičiate ho blízkej osobe, musíte si byť vedomí toho, že za každý spáchaný priestupok touto osobou vo vašom aute budete zodpovedný vy. Výnimkou sú len prípady, keď policajná hliadka, kontrola, prípadne kontrola kamerového záznamu zistia, kto v čase priestupku riadil konkrétne motorové vozidlo.

Anketa

Akú najvyššiu pokutu ste dostali?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+52
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok