Nárok na dovolenku – kedy vzniká a koľko voľna si možno vziať

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 5. 2018
Koľko musí odpracovať zamestnanec, aby mohol dovolenkovať? Všetky potrebné informácie o podmienkach voľna zamestnanca nájdete v tomto článku.
Nárok na dovolenku – kedy vzniká a koľko voľna si možno vziať

Zdroj: Shutterstock

Zákonník práce presne stanovuje, na koľko dní dovolenky majú zamestnanci nárok, ale aj to, kedy si ju môžu preniesť do ďalšieho roka. 

Kedy vzniká nárok na dovolenku

Nárok na voľno má ten zamestnanec, ktorý odpracoval aspoň 60 dní za jeden kalendárny rok. Ak ste vo firme nováčik napríklad od 1. júna, patrí vám dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní. Niektoré firmy sú v prípade nováčikov benevolentnejšie a umožňujú vziať voľno aj skôr, na základe dohody.

Koľko dní voľna možno mať za rok

Zákonník práce v tomto prípade rozdeľuje ľudí na dve skupiny, a to podľa veku. Základná výmera dovolenky je najmenej 4 týždne a platí pre zamestnancov do 33 rokov. Ak počas roka dovŕšite 33 rokov alebo ste staršieho veku, máte nárok na 5 týždňov dovolenky.

Ak máte zmluvu na dobu určitú a napríklad sa vám končí k 31. 8., máte v tomto roku nárok iba na pomernú časť dovolenky. Pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.

dovolenka zamestnanec

Možno vás bude zaujímať:

Kto má nárok na dodatkovú dovolenku

Ak patríte medzi zamestnancov, ktorí pracujú po celý kalendárny rok pod zemou pri ťažbe nerastov alebo pri razení tunelov a štôlní, alebo ľudí, ktorí vykonávajú obzvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé práce, máte nárok na dodatkovú dovolenku v dĺžke 1 týždňa. Zákon presne stanovuje, ktoré povolania majú tento nárok.

Dlhšiu dovolenku majú aj pedagógovia a štátni zamestnanci – celkovo 5 týždňov. 5 týždňov. Ak v daný rok dovŕšia 33 rokov, majú nárok na 6 týždňov dovolenky.

Dovolenka riaditeľa školy, školského výchovno-vzdelávacieho zariadenia, špeciálneho výchovného zariadenia a ich zástupcov, učiteľa, pedagogického asistenta, majstra odbornej výchovy a vychovávateľa je najmenej 8 týždňov.

Kto má nárok na hromadné voľno

Firma môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné voľno, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov. Celozávodné voľno môže trvať 2 týždne a pri vážnych prevádzkových dôvodoch aj 3 týždne. V druhom prípade však o tom musia byť zamestnanci informovaní aspoň 6 mesiacov vopred.

Kedy vám môže firma skrátiť dovolenku

Ak ste splnili podmienku 60 odpracovaných dní v kalendárnom roku, firma vám môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o 1/12 a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní tiež o 1/12, ak ste nepracovali napríklad z dôvodu PN alebo ste si  čerpali rodičovskú dovolenku.

Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o 1 až 2 dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien (dní) sa sčítajú.

Dovolenku vám firma nemôže krátiť preto, že ste boli na PN kvôli pracovnému úrazu.

Kedy si možno preniesť dovolenku do ďalšieho roka

Dovolenku si môžete preniesť z predchádzajúceho roka do nasledujúceho - napríklad z roku 2018 do roku 2019 (zamestnávateľ vás bude nabádať, aby ste si ju čerpali, ale nakoniec vám ju preniesť zo zákona musí). Ak však nemáte vyčerpanú dovolenku ešte z roku 2017, v roku 2019 vám už prepadne.    

Ak si nemôžete vyčerpať dovolenku, lebo ste boli chorí alebo ste boli na materskej/rodičovskej ani do konca nasledujúceho roka, nevyčerpanú dovolenku vám firma poskytne po skončení PN alebo materskej/rodičovskej dovolenke.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok