Dovolenka cez cestovku alebo na vlastnú päsť – výhody a nevýhody

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 5. 2018
Aké sú výhody a riziká, keď sa rozhodnete naplánovať a zrealizovať dovolenku na vlastnú päsť.
Dovolenka cez cestovku alebo na vlastnú päsť – výhody a nevýhody

Zdroj: Shutterstock

Nič nezmenilo svet cestovania tak náhle a tak veľkolepo, ako internet. Dnes si totiž viete v pohodlí domova dovolenku naplánovať, nájsť aj zaplatiť. Všetko bez využitia služieb cestovnej kancelárie či známeho na telefóne. Existujú desiatky portálov, kde si možno lacno kúpiť letenky, ubytovanie, požičať auto, vybaviť poistenie či zabezpečiť výlet pre celú rodinu.

To čo pred 10-15 rokmi znamenalo prísť do krajiny na blind, vybavovať ubytovanie v turistickej kancelárii, alebo obchádzanie dedinek a hľadanie nápisov "zimmer frei" či "rooms", je dnes už úplne o niečom inom. Samozrejme tento druh dovolenky nie je pre každého, má svoje výhody aj nevýhody. Poďme si o nich povedať niečo viac.

Bez cestovky ušetríte stovky a program si robíte sami

Najčastejším dôvodom kúpy dovolenky bez cestovnej kancelárie je cena, keďže za služby cestovky, samozrejme, zaplatíte. Nie je to však iba o šetrení. Ak preferujete flexibilný časový harmonogram, neobľubujete dopredu naplánovaný itinerár a radi sa rozhodujete priamo počas dovolenky, na čo máte chuť, tak vám cestovka vyhovovať nebude. Rovnako to platí v prípade, že máte chuť precestovať aj exotické miesta na vlastnú päsť, napríklad miestnou dopravou. Ďalšou výhodou cestovania na vlastnú päsť sú nielen ušetrené peniaze, ale aj možnosť viac spoznať krajinu a miestnych ľudí.

Lacné letenky môžete nájsť sami alebo cez lovcov leteniek

Ak nájdete lacné letenky sami, alebo cez lovcov (napr. Pelikan.sk) alebo chcete cestovať autom/vlakom a zároveň je ubytovanie v danej krajine za prijateľnú cenu – viete aj počas hlavnej dovolenkovať lacnejšie na vlastnú päsť, než cez cestovku. Vyžaduje si to však veľa vášho času, pozornosti, porovnávania cien a napokon aj proces rozhodovania o kúpe nebýva najjednoduchší, ak sa nevyznáte v cenách leteniek. Odporúčame sledovať cestovateľské blogy, ktoré informujú pravidelne o najlepších cenách a pomôžu vám ušetriť desiatky až stovky eur.

Pri cestovných kanceláriách si ľudia už tak zvykli na zľavnené last-minute ponuky, že často kúpu dovolenky niekoľko mesiacov vopred odmietnu, pretože znamená o 25-40% vyššiu cenu. Navyše sú v prípade zmeny často vysoké storno poplatky atď. Avšak zladiť dovolenku v práci s konkrétnymi odletmi / termínmi cestoviek občas vyžaduje trošku šťastia a pevných nervov.

Môže sa vám totiž stať aj to, že s kúpou dovolenky na last minute tak dlho otáľate, až neostanú voľné ponuky do destinácie alebo hotelov, ktoré by sa vám páčili a tak "s nožom na krku" radšej priplatíte, alebo nakoniec aj tak zvolíte cestu autom do Chorvátska.

Pri cestovaní na vlastnú päsť je výhodou, že si môžete flexibilnejšie určiť kedy, s akou leteckou spoločnosťou, koľko prestupov atď. Samozrejme tu platí, že je dobré zabookovať letenky niekoľko mesiacov vopred a nečakať na poslednú chvíľu, najmä pri sezónach. Ako sme vyššie spomínali, oplatí sa taktiež sledovať akcie na rôznych stránkach, prípadne si nastaviť upozornenie na pokles ceny na určité spojenie (kayak.com, skyscanner.com). Je možné nastaviť si cenové rozpätie +- 3 dni alebo úplne flexibilný termín a zobrazia sa vám ceny leteniek na celé mesiace.

Treba si však dať pozor na veľmi lacné letenky. Môžu mať totiž v podmienkach, že sa nesmie meniť dátum odletu, alebo pri každej zmene treba kúpiť novú letenku. Nie je zvláštnosťou, že prestupové časy bývajú dlhšie ako osem hodín, prípadne treba prespať na letisku, keďže sa letí v noci alebo skoro ráno. Práve tu je namieste poradenstvo cestovnej kancelárie alebo agentúry, prípadne záruka servisu.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako poriešiť ubytovanie

Okrem štandardnej ponuky hotelov môžete využiť aj iné spôsoby ubytovania. Apartmány a hotely nájdete za výhodné ceny napríklad cez Tripadvisor, Booking.com alebo Trivago. Vďaka službe AirBnB si môžete prenajať byt, dom alebo apartmán prakticky kdekoľvek vo svete. Ak si trúfate, môžete skúsiť aj Couchsurfing a zadarmo sa ubytovať u niekoho doma. V oboch prípadoch máte istotu, že nebudete tráviť čas v hotelovom rezorte, ale naozaj spoznáte krajinu a navyše ušetríte financie.

Do plánovania samotnej cesty a miest, ktoré chcete navštíviť, síce musíte investovať oveľa viac času, no aspoň si budete istí, že vám itinerár úplne vyhovuje. Aj v tomto prípade vám môže pomôcť internet, napríklad Tripadvisor, kde vám ľudia poriadia s akoukoľvek otázkou. Od toho, aký vlak si vybrať, kde sa ubytovať až po kúpu lístkov na metro alebo prenájom auta.

Koľko stojí dovolenka na vlastnú päsť

Ak sa rozhodnete dovolenkovať v Európe, za letenky dáte v priemere pár desiatok eur, za ubytovanie v apartmáne či hoteli tiež a dovolenka pri mori vás pokojne vyjde aj 200 až 500 eur, v závislosti od vašich preferencií – či chcete bývať priamo pri mori, stravovať sa v najlepších reštauráciách a podobne.

Dovolenka v exotiku vyjde troj či štvornásobne viac. Letenky do mimoriadne obľúbenej Juhovýchodnej Ázie (Thajsko, Vietnam) stoja v priemere okolo 500 eur, ubytovanie je však aj v hoteloch pomerne lacné, a vy tak viete na vlastnú päsť zabezpečiť bývanie v hoteli s letenkou a stravovaním pokojne od 700 do 1200 eur. Opäť závisí, aké máte preferencie.

Čo ak narazíte na problém v zahraničí?

Samozrejmosťou pri dovolenkách na vlastnú päsť je jazyková vybavenosť (je však pravda, že ľudia, ktorí nevedia jazyky, chodia na dovolenky výlučne cez cestovné kancelárie), keďže v prípade akýchkoľvek problémov sa človek musí spoliehať výlučne sám na seba. Nemôže sa obrátiť na sprievodcu či delegáta cestovnej kancelárie, prípadne na jej centrálu na Slovensku.

Nevýhodou môže byť aj to, že dovolenka na vlastnú päsť si vyžaduje trošku viac energie v plánovaní a vybavovaní samotnej dovolenky, na rozdiel od cestovnej agentúry, ktorá väčšinu vecí zariadi za vás (transfer na / z letiska,  ubytovanie a stravu, delegát na riešenie problémov...).

Takáto dovolenka si vyžaduje aspoň základné ovládanie niektorého zo svetových jazykov (ideálne angličtina...podľa lokality nemčina/taliančina/španielčina/francúžština)

Najmä kvôli cenám ubytovania a transferom je omnoho výhodnejšie, ak cestujete viacerí a zároveň je aby mal kto pomôcť v prípade, že by sa niečo stalo (úraz, odpadnutie, choroba, stratíte sa atď.)

Kedy sa určite oplatí využiť služby cestovky

Keď sa v strede sezóny (napr. teraz v strede leta) rozhodnete, že chcete ísť letecky na dovolenku (obzvlášť v Európe) a zároveň je v danej destinácii drahé ubytovanie – je určite výhodnejši využiť služby cestovnej kancelárie, ktorá môže ponúknuť v tomto ohľade bezkonkurenčnú cenu.

Pokiaľ túžite po hoteli na pláži s all inclusive a animačným programom, prípadne ak cestujete s malými deťmi, odporúča sa cestovať s cestovkou. Na vlastnú päsť pravdepodobne takúto ponuku za lepšiu cenu nenájdete. Môžete si však sami naplánovať rôzne výlety za lacnejšiu sumu než cez  cestovku, v čase, ktorý bude vám vyhovovať a slobodne sami, bez nalinkovaného programu a davu ďalších ľudí.

Taktiež ak plánujete cestovať do dsestinácie, ktorá nie je príliš bezpečná pre cestovanie na vlastnú päsť. Sú to najmä chudobné krajiny Afriky, Ázie, či Južnej Ameriky a oblasti s vysokou kriminalitou.

Napokon cestovku vyberte aj vtedy, ak máte jazykovú bariéru. Pokojne by sa vám mohlo stať to, čo sa minulý rok stalo skupiny cestujúcich z Českej republiky. Chceli cestovať na Azúrové pobrežie, do nádherného mesta Nice, namiesto toho si však v cestovnej kancelárii vypýtali zájazd do mesta Niš, ktoré sa nachádza v Srbsku a možno ho navštíviť veľmi lacno vďaka letenkám spoločnosti Ryanair. Ak neviete po anglicky, je lepšie mať delegáta či sprievodcu po ruke  - a toho najjednoduchšie zoženiete cez cestovku.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok