Chystáte sa na dovolenku? Pozor na nebezpečenstvo v týchto krajinách

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 14. 5. 2018
Jar nás prekvapila teplým počasím a dovolenková sezóna sa môže pomaly začať. Ak už premýšľate, do ktorej krajiny si pôjdete oddýchnuť, overte si aj jej bezpečnosť. Prinášame vám zoznam dovolenkových destinácií, ktoré sú v roku 2018 rizikové a kde by ste radšej cestovať nemali.
Chystáte sa na dovolenku? Pozor na nebezpečenstvo v týchto krajinách

Zdroj: Shutterstock

Európa

Európske štáty sú na oddych pomerne bezpečnou oblasťou. Avšak, niektoré z nich sú označené 1. rizikovým stupňom, ktorý hodnotí krajinu ako mierne rizikovú. Spojené kráľovstvo je označené 1. stupňom a dôvodom tohto rizika sú nedávne teroristické útoky, ktoré sa na ostrovoch stali už aj v minulosti. Cestovateľom, ktorí sa vydajú na návštevu kráľovstva sa odporúča zvýšená opatrnosť najmä na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí.

Pre Francúzsko a Belgicko je vydaný rovnaký stupeň rizika. Dôvodom sú tiež teroristické útoky, ktoré sa na oboch územiach za posledné roky odohrávajú. Opäť sa odporúča vyhnúť sa miestam s väčšou hustotou a koncentráciou ľudí. Sú to hlavne veľké nákupné centrá, pobrežia s vyhliadkovými mólami a podobne.

Taliansko je podľa Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky označené 1. stupňom rizika, ale samostatné talianske úrady vyhlásili 2. stupeň verejného ohrozenia. Ako v predchádzajúcich prípadoch, tak aj tu je dôvodom teroristická hrozba, ktorá potrápila aj talianske územie. Vďaka tomu sú v krajine na mnohých miestach posilnené bezpečnostné kontroly.

Ukrajina je posledným štátom, ktorý ministerstvo označilo za nebezpečnú krajinu v Európe. Dôvodom však nie sú teroristi, ale napätá situácia, ktorá pretrváva už od roku 2014. Občanom sa neodporúča vycestovať do tohto štátu, ak to nie je krajne nevyhnutné. Vyhnúť by ste sa mali hlavne Doneckej a Luhanskej oblasti, kde pretrvávajú príležitostné boje. Ukrajina je označená 2. rizikovým stupňom.

TIP: Aké doklady budete potrebovať na dovolenku

Rizikové štáty Európy

Zdroj: MZV SR

Stredný východ

Medzi obzvlášť rizikové destinácie patria krajiny stredného východu. V týchto oblastiach permanentne prebiehajú útoky na civilistov, bombové útoky a aktívne boje. Samozrejmosťou sú aj teroristické útoky takzvaného Islamského štátu. Irán, Turecko, Saudská Arábia, Jordánsko a Izrael sú označené 1. stupňom rizika, čo znamená varovanie pred možným nebezpečenstvom. Dovolenkárom sa neodporúča navštevovať miesta, kde hrozí alebo sa predpokladá útok radikálov.

Rizikové oblasti stredného východu

Zdroj: MZV SR

Afrika

Ak ide o územia Afriky, je len veľmi málo oblastí, kde je bezpečné vycestovať. 1. rizikovým stupňom sú označené krajiny ako Tanzánia, Južná Afrika, Gabon, Uganda, Nigéria, Pobrežie slonoviny, Burkina, Komory, Rwanda a Džibutsko. V týchto krajinách je situácia pomerne stabilná, aj keď sa môžu vyskytnúť nepokoje alebo prípadné teroristické útoky. Výstraha sa týka predovšetkým chorôb, únosov turistov, protestov alebo všeobecného ohrozenia zdravia.

2. rizikovým stupňom sú označené krajiny Egypt, Tunisko, Mauritánia, Niger, Čad, Sudán, Guinea, Ghana, Eritrea, Etiópia, Kamerun, Kongo, Kongo (bývalý Zair), Keňa, Burundi a ostrov Madagaskar. Pri týchto krajinách je odporúčané zvážiť nutnosť cesty, prípadne si vyberať čo najpokojnejšie oblasti. V prípade týchto krajín je zvýšené riziko útokov na turistov, ktoré sa stali aj v minulosti, ďalej únosy autobusov a turistov, útoky na plážach, teroristické útoky, nepokoje, protesty, choroby, znížená bezpečnosť a nestabilita v krajinách.

Mali, Stredoafrická republika a Južný Sudán sú označené 3. rizikovým stupňom. Do týchto krajín sa neodporúča vycestovať, nakoľko v nich pravidelne prebiehajú teroristické útoky a majú zhoršenú bezpečnostnú situáciu, prípadne nie sú stabilné.

Najvyšším 4. stupňom bezpečnostného rizika sú označené krajiny Líbya a Somálsko. V týchto krajinách prebiehajú ozbrojené konflikty, únosy, prepadnutia a je zhoršená bezpečnostná situácia. Tieto krajiny navyše nemajú žiadne vedenie a kontrolu nad dianím na ich území.

Rizikové oblasti v Afrike

Zdroj: MZV SR

Indonézia, Thajsko a Filipíny

Veľkým prekvapením sa stali obľúbené dovolenkové destinácie Indonézia, Thajsko a Filipíny.

1. rizikovým stupňom je označená Indonézia, ktorá je v čase prudkých dažďov zaťažená povodňami. S týmto nebezpečenstvom sú spojené aj obrovské zosuvy pôdy, preto je táto krajina pre dovolenkárov mierne riziková.

Thajsko si vyslúžilo rizikový stupeň číslo 2. Tento stupeň rizika mu bol udelený hlavne preto, že v krajine bolo vyhlásené a následne zrušené stanné právo, armáda si ponechala niekoľko štátnych právomocí, môže zakazovať vysielanie médií a aj naďalej sa na verejnom priestranstve nesmie schádzať viac ako 5 osôb. V krajine tiež treba rátať s občasným blokovaním zahraničných správ, internetu a s výpadkami telefonického spojenia.

Filipíny boli označené 3. rizikovým stupňom, pretože v niektorých oblastiach bol vyhlásený stav národnej pohotovosti, ktorý zapríčinil konflikt medzi teroristickými skupinami a vládnymi ozbrojenými silami. Nebezpečné sú hlavne ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a západná časť ostrova Mindanao.

Rizikové oblasti Indonézie

Zdroj: MZV SR

Južná Amerika

Ak sa chystáte za veľkú mláku, počítajte so zvýšeným rizikom hlavne vo Venezuele, na Haiti a ostrove Korzika. V týchto krajinách je pretrvávajúca ekonomická a politická nestabilita, prípadne pretrvávajú bezpečnostné riziká, ktoré súvisia s prírodnými katastrofami. Nebezpečnou dovolenkovou stanicou môže byť aj Kolumbia, ktorú však ministerstvo za rizikovú neoznačilo. V niektorých jej oblastiach ešte stále vládnu drogové kartely, proti ktorým bojuje drogová polícia. Na zvýšenú opatrnosť treba dbať aj v Brazílii.

Rizikové oblasti Južnej Ameriky

Zdroj: MZV SR

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok