Chcete odvolať odoslaný e-mail? Takúto funkciu si môžete nastaviť (návod)

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 9. 2020
Človek je tvor omylný a už asi každému sa stalo, že odoslal e-mail na nesprávnu adresu, s nesprávnym textom alebo s nevhodným obsahom. Našťastie, s takouto možnosťou počítali aj vývojári e-mailových schránok. Prečítajte si návod, ako nastaviť odvolanie odoslaného e-mailu.
Chcete odvolať odoslaný e-mail? Takúto funkciu si môžete nastaviť (návod)

Zdroj: Shutterstock

 

Gmail

Spoločnosť Google umožňuje svojim užívateľom, odvolať odoslaný e-mail. Túto funkciu si však musíte vopred nastaviť. Táto možnosť je prístupná všetkým užívateľom, ktorí používajú Gmail prostredníctvom webu.

Prihlásenie

  • Po prihlásení do služby Gmail, musíte kliknúť na ozubené koliesko v pravom hornom rohu, respektíve na možnosť nastavenia.

Ako odvolať odoslaný e-mail (Gmail)

Zdroj: redakcia

Natavenia

  • Po otvorení rozšírenej ponuky (Nastavenia), si v ponuke nájdite možnosť "Zrušiť odoslanie", ktorá sa nachádza hneď pod možnosťou "Obrázky".

Doba zrušenia

  • V nastaveniach zrušenia odosielania musíte označiť políčko "Povoliť zrušenie odoslania". Následne si už iba vyberiete časový interval zrušenia odoslaného e-mailu. Na výber máte 5, 10, 20 a 30 sekúnd. Po uplynutí vami zvoleného časového intervalu už nebude možné e-mail odvolať.

Ako zrušiť odoslaný e-mail (Gmail)

Zdroj: redakcia

Späť

  • Po odoslaní každého e-mailu sa v hornej časti obrazovky objaví žltý oznam, ktorý užívateľa upozorňuje, že správa bola odoslaná. Pri ňom je aj možnosť "Späť", na ktorú môžete kliknúť, ak chcete správu odvolať. Keď tento oznam z obrazovky zmizne, e-mail už je nenávratne odoslaný.

Ak nemáte v nastaveniach označené povolenie na zrušenie odoslaného e-mailu, odvolanie odoslania nebude fungovať. To isté platí aj o časovom limite, po ktorom už tiež e-mail neodvoláte. Najlepším riešením je, nastaviť si maximálny časový limit (30 sekúnd).

Outlook

Zrušenie odoslania ponúka aj spoločnosť Microsoft v e-mailovej službe Outlook. V tomto prípade je to však o niečo jednoduchšie. Odvolanie nemá časový limit, správu môžete dokonca nahradiť, ale výsledok celého odvolania alebo opravy správy závisí aj od nastavení e-mailovej schránky príjemcu.

TIP: Zmena v ochrane osobných údajov sa už nezadržateľne blíži

Ako odvolať alebo nahradiť odoslaný e-mail (Outlook)

Zdroj: shutterstock

Odoslané položky

  • V priečinku "Odoslané položky" si vyberiete správu, ktorú chcete odvolať alebo opraviť a otvoríte si ju dvojitým kliknutím.

Akcie

  • V otvorenej správe, respektíve na karte správy kliknete na možnosť "Akcie", následne sa vám rozbalia možnosti, v ktorých si zvolíte funkciu "Odvolať túto správu...".
  • Ak takúto možnosť v priečinku nenájdete, pravdepodobne nemáte konto Exchange, prípadne túto funkciu nemáte dostupnú. V tom prípade sa informujte, ako sa k tejto možnosti dostať, prípadne si aktivujte program Exchange.

Odvolanie správy

  • Keď sa vám otvorili možnosti odvolania konkrétnej správy, máte na výber "Odstrániť neprečítané kópie tejto správy" alebo "Odstrániť neprečítané kópie a nahradiť ich novou správou". Zvolíte si možnosť, ktorá vám vyhovuje a stlačíte OK.
  • Odstrániť alebo nahradiť správu je možné, len ak si ju príjemca ešte neprečítal.

Náhradná správa

  • Ak si zvolíte možnosť náhradnej správy, napíšte ju a odošlite.
  • Úspech celej akcie odvolania alebo nahradenia odoslaného e-mailu závisí od toho, aké sú nastavenia služby Outlook na strane príjemcu. Preto nie je vždy zaručené, že sa zrušenie alebo nahradenie e-mailu podarí.

Anketa

Používate e-mail?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok