Chcete odvolať odoslaný e-mail? Takúto funkciu si môžete nastaviť (návod)

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 9. 2020
Človek je tvor omylný a už asi každému sa stalo, že odoslal e-mail na nesprávnu adresu, s nesprávnym textom alebo s nevhodným obsahom. Našťastie, s takouto možnosťou počítali aj vývojári e-mailových schránok. Prečítajte si návod, ako nastaviť odvolanie odoslaného e-mailu.
Chcete odvolať odoslaný e-mail? Takúto funkciu si môžete nastaviť (návod)

Zdroj: Shutterstock

 

Gmail

Spoločnosť Google umožňuje svojim užívateľom, odvolať odoslaný e-mail. Túto funkciu si však musíte vopred nastaviť. Táto možnosť je prístupná všetkým užívateľom, ktorí používajú Gmail prostredníctvom webu.

Prihlásenie

  • Po prihlásení do služby Gmail, musíte kliknúť na ozubené koliesko v pravom hornom rohu, respektíve na možnosť nastavenia.

Ako odvolať odoslaný e-mail (Gmail)

Zdroj: redakcia

Natavenia

  • Po otvorení rozšírenej ponuky (Nastavenia), si v ponuke nájdite možnosť "Zrušiť odoslanie", ktorá sa nachádza hneď pod možnosťou "Obrázky".

Doba zrušenia

  • V nastaveniach zrušenia odosielania musíte označiť políčko "Povoliť zrušenie odoslania". Následne si už iba vyberiete časový interval zrušenia odoslaného e-mailu. Na výber máte 5, 10, 20 a 30 sekúnd. Po uplynutí vami zvoleného časového intervalu už nebude možné e-mail odvolať.

Ako zrušiť odoslaný e-mail (Gmail)

Zdroj: redakcia

Späť

  • Po odoslaní každého e-mailu sa v hornej časti obrazovky objaví žltý oznam, ktorý užívateľa upozorňuje, že správa bola odoslaná. Pri ňom je aj možnosť "Späť", na ktorú môžete kliknúť, ak chcete správu odvolať. Keď tento oznam z obrazovky zmizne, e-mail už je nenávratne odoslaný.

Ak nemáte v nastaveniach označené povolenie na zrušenie odoslaného e-mailu, odvolanie odoslania nebude fungovať. To isté platí aj o časovom limite, po ktorom už tiež e-mail neodvoláte. Najlepším riešením je, nastaviť si maximálny časový limit (30 sekúnd).

Outlook

Zrušenie odoslania ponúka aj spoločnosť Microsoft v e-mailovej službe Outlook. V tomto prípade je to však o niečo jednoduchšie. Odvolanie nemá časový limit, správu môžete dokonca nahradiť, ale výsledok celého odvolania alebo opravy správy závisí aj od nastavení e-mailovej schránky príjemcu.

TIP: Zmena v ochrane osobných údajov sa už nezadržateľne blíži

Ako odvolať alebo nahradiť odoslaný e-mail (Outlook)

Zdroj: shutterstock

Odoslané položky

  • V priečinku "Odoslané položky" si vyberiete správu, ktorú chcete odvolať alebo opraviť a otvoríte si ju dvojitým kliknutím.

Akcie

  • V otvorenej správe, respektíve na karte správy kliknete na možnosť "Akcie", následne sa vám rozbalia možnosti, v ktorých si zvolíte funkciu "Odvolať túto správu...".
  • Ak takúto možnosť v priečinku nenájdete, pravdepodobne nemáte konto Exchange, prípadne túto funkciu nemáte dostupnú. V tom prípade sa informujte, ako sa k tejto možnosti dostať, prípadne si aktivujte program Exchange.

Odvolanie správy

  • Keď sa vám otvorili možnosti odvolania konkrétnej správy, máte na výber "Odstrániť neprečítané kópie tejto správy" alebo "Odstrániť neprečítané kópie a nahradiť ich novou správou". Zvolíte si možnosť, ktorá vám vyhovuje a stlačíte OK.
  • Odstrániť alebo nahradiť správu je možné, len ak si ju príjemca ešte neprečítal.

Náhradná správa

  • Ak si zvolíte možnosť náhradnej správy, napíšte ju a odošlite.
  • Úspech celej akcie odvolania alebo nahradenia odoslaného e-mailu závisí od toho, aké sú nastavenia služby Outlook na strane príjemcu. Preto nie je vždy zaručené, že sa zrušenie alebo nahradenie e-mailu podarí.

Anketa

Používate e-mail?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+14
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

22. 3. 2024 | Barbora Magočová

Porušenie liečebného režimu na PN: čo hrozí v roku 2024?

Pracovná neschopnosť nemusí vzniknúť len kvôli chorobe, ktorá vám nedovolí vstať z postele. Jej príčinou bývajú aj také zdravotné problémy, ktoré si pokoj na lôžku nevyžadujú. Práve... celý článok

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

19. 3. 2024 | Barbora Magočová

Verejná cesta je na súkromnom pozemku. Môže vlastník zakazovať jej užívanie?

Patrí vám neohradený pozemok, na ktorom sa nachádza cesta? Alebo ste to naopak vy, kto má prístup k svojej nehnuteľnosti len cez parcelu iného vlastníka? Ak je cudzí pozemok užívaný... celý článok

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

14. 3. 2024 | Barbora Magočová

Prihláška do materskej školy v roku 2024: čo naozaj pomôže, ak dieťa nevezmú?

Potrebujete, aby vám dieťatko prijali do škôlky, lebo musíte pracovať? Väčšina slovenských miest a obcí však nedokáže vyhovieť všetkých žiadostiam o umiestnenie detí do materských škôl.... celý článok

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

11. 3. 2024 | Daniel Výcha

Poponáhľajte sa: Cestovný pas bude od apríla drahší

Ak plánujete tento rok cestovať do krajín, kde je cestovný pas potrebný, a zatiaľ ho nemáte platný, neodkladajte jeho vybavovanie. Od apríla sa totiž cena za bežné vystavenie do 30... celý článok

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

8. 3. 2024 | Barbora Magočová

Obchodné triky, ktoré vám môžu zničiť podnikanie: Poznáte ich všetky?

Máte nezhody s dodávateľmi či odberateľmi, ale podľa uzatvorenej zmluvy je právo na ich strane? Vzťahy medzi podnikateľmi sa však neriadia len zákonmi, ale aj zásadami poctivého obchodného... celý článok