Zbytočné výdavky v domácnosti, na ktorých sa dá ušetriť

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 31. 5. 2018 | 1 komentár
Máte prehľad vo výdavkoch a príjmoch vašej domácnosti? Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, aké veľké sumy peňazí utratí na absolútne zbytočnosti. Toto je prehľad vecí, na ktorých je možné v domácnosti ušetriť.
Zbytočné výdavky v domácnosti, na ktorých sa dá ušetriť

Zdroj: Shutterstock

Voda a elektrina

Tieto dve položky patria do skupiny nenápadných zlodejov peňazí. Mnohokrát si ani neuvedomujete, koľko vody zbytočne vytečie bez úžitku. To isté platí aj v prípade elektriny a to aj vtedy, keď spotrebič nie je zapnutý. Spôsobuje to takzvaný pohotovostný režim elektroniky, ktorý spotrebuje zhruba 3 až 5 W, u staršej elektroniky to môže byť až 20 W. Predchádzať takejto zbytočnej spotrebe môžete tak, že nepravidelne používané spotrebiče budete vyťahovať zo zástrčky.

V prípade vody pretečie najviac peňazí pri častom kúpaní, zbytočne pustenej vode, umývaní riadu alebo kupovaní balenej vody. V tomto prípade je potrebné vybudovať si šikovné návyky, ktoré takémuto chovaniu zabránia. Určite nie je dobré kupovať čistú balenú vodu, namiesto kúpania sa radšej osprchujte, nenechávajte zbytočne tiecť vodu a na riad je výhodnejšie kúpiť umývačku riadu.

Peniaze v smetiach

Finančnému rozpočtu pomerne dosť škodí aj vyhadzovanie dobrého jedla do koša. Plytvanie je rozšírený problém aj na našom území. Tento zlozvyk majú hlavne mladšie ročníky, ktoré si na vyhadzovanie dobrého jedla už zvykli. Aby ste sa tomuto problému vyhli, nakupujte menšie množstvo potravín, ktoré reálne aj skonzumujete.

Paušál a televízia

Najdrahší paušál bez obmedzenia a káblová televízia, ktorá má 150 programov. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí majú vo svojich výdavkoch tieto dve položky, pozorne sa pozrite na využívanie týchto služieb. Väčšinou je to tak, že spotrebiteľ tieto neobmedzené služby ani nevyužíva. Spotreba jeho paušálu sa ani trochu neblíži mesačnej sume a na prémiovej káblovej televízii pozerá 5 rovnakých kanálov dookola.

Všetky takéto služby, ktoré nevyužijete naplno a platíte za ne peniaze, sú zbytočným utrácaním. Jednoduchým liekom na to je, platiť si len taký paušál a káblovú televíziu, ktorú naozaj využijete. Dnes už existujú rôzne internetové alternatívy komunikácie a rovnako aj televízie.

TIP: Ako ušetriť v domácnosti na jedle, cestovaní a oblečení

13 zbytočných výdavkov, na ktorých sa dá ušetriť

Zdroj: shutterstock

Zbytočnosti

Milovníci bohémskeho života touto časťou článku určite nebudú nadšení, pretože do kategórie drahých zbytočností patria aj cigarety, alkohol, tipovanie alebo hazard. Okrem toho, že sú tieto veci pomerne dosť finančne náročné, sú aj škodlivé a návykové. Do skupiny zbytočných výdavkov môžeme zaradiť aj prepitné, drobné poplatky, parkovné a iné malé výdavky. Ide zdanlivo o nepatrné sumy, ale v konečnom mesačnom súčte sa môže jednať o celkom vysokú čiastku.

Ďalšími položkami zbytočností sú kino, divadlo, koncerty, kaviarne, bary a podobne. Ak máte slabší príjem a chcete si aj niečo ušetriť, mali by ste sa aspoň dočasne vyhnúť takýmto miestam. Taktiež by ste si nemali kupovať dennú tlač, mesačníky alebo iné tlačoviny. Dnes je už všetko na internete a prakticky zadarmo.

Auto

Auto a jeho údržba dosť výrazne zaťažujú rodinný rozpočet. Kúpou auta sa finančné výdavky nekončia. Ďalšie peniaze potečú do údržby, poistenia, emisnej a technickej kontroly, opráv a podobne. Na toto existuje veľmi jednoduchá rada. Ak nemáte dostatočné príjmy na živenie auta, nekupujte si ho.

TIP: Ako ušetriť na energiách v domácnosti

Ako ušetriť v domácnosti na jedle, cestovaní a oblečení

Zdroj: shutterstock

Obchody a oblečenie

Aj nevýhodné nákupy potravín nám často uberú z rozpočtu viac ako je potrebné. Ak sa vám to stane raz a poučíte sa, je to fajn, ale ak nevýhodne nakupujete v tom istom obchode celý mesiac, môže to byť tvrdý úder pre vašu peňaženku. To isté platí aj pri nákupe oblečenia. Ak už potrebujete obnoviť, prípadne doplniť šatník o nejaké kúsky oblečenia, zvoľte si kvalitu nie kvantitu.

Sledujte svoje príjmy a výdavky

Naučte sa hospodáriť so svojimi peniazmi rozumne. Vyskúšajte si zapisovať svoje výdavky, zoznam vecí, ktoré kupujete, odkladajte si bločky, prípadne aj faktúry. Na konci mesiaca si môžete urobiť rozbor vecí, ktoré ste kúpili zbytočne alebo prehnane draho.

Pôžičky, kreditné karty a kontokorenty

Veľkým problémom domácností sú aj zbytočné pôžičky, kreditné karty a kontokorenty. Pred žiadosťou o takéto služby v banke je potrebné si dobre rozmyslieť, či tie peniaze naozaj potrebujete, čo chcete financovať, na ako dlho sa zadlžíte a či je to pre vás výhodné. To isté platí aj pri kreditných kartách a kontokorentoch.

Ak máte dlhy z pôžičiek, úverov, kontokorentov alebo aj z mikropôžičiek od známych, zbavte sa ich. Väčšinou totižto platí, že dlhy sú najväčšie výdavky jednotlivca a aj samotnej domácnosti. Pozor však na splatenie dlhu iným dlhom, to je začarovaný kruh.

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok